• Посилання скопійовано

ФОП та форма №20-ОПП

На численні прохання читачів відповідаємо на запитання щодо правил та умов подання ФОПами форми №20-ОПП.

Який порядок подання форми №20-ОПП та яка відповідальність за його порушення?

Пункт 63.3 ПКУ зобов'язує подавати повідомлення органу до ДПС про майно, яке використовується у госпдіяльності підприємця (об'єкти, пов'язані з оподаткуванням). I строк для подання повідомлення за ф. №20-ОПП встановлюється від дати виникнення зв'язку з госпдіяльністю, зокрема реєстрації майна або прав на такого ФОПа (як права власності, так і права користування).

Право власності підтверджується інформацією з Реєстру речових прав. А право користування — належним документом, у т. ч. письмовим договором про користування майном (його частиною), договорами оренди, позички тощо.

Форму повідомлення про об'єкти оподаткування чи об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (ф. №20-ОПП), затверджено наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588 (додаток 10 до пункту 7.2 Порядку №1588). Але торік наказом Мінфіну від 24.06.2020 р. №323 до форми №20-ОПП внесено зміни.

Отже, з 27.07.2020 р. запрацювали нововведення щодо такого повідомлення органів ДПС: уточнено, що у повідомленні за ф. №20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

З 23.05.2020 р. за неподання форми №20-ОПП на ФОПа чекатиме штраф у розмірі 340 грн (п. 117.1 ПКУ). Проте протягом карантину цей штраф не застосовується!

Нагадаємо!

Об'єктами оподаткування й об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ.

Платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об'єкти оподаткування й об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Заява про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку подається до відповідного контролюючого органу протягом 10 р. д. після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об'єкта або підрозділу, через які провадиться діяльність чи які підлягають оподаткуванню.

Чи залежить подання форми №20-ОПП від розміру площі нерухомості (60 кв. м чи більше)?

Ні. Адже не варто плутати подання повідомлення за ф. №20-ОПП з наданням пільг зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлених пп. 266.4.1 ПКУ.

Справді, у фізосіб база оподаткування цим податком зменшується на надану у цьому підпункті пільгу (для квартири, будинку чи для різних типів нерухомості одночасно). Але не забувайте: якщо фізособа (власник) використовує житлове приміщення з метою одержання доходів (надає в оренду, лізинг, позичку, використовує у підприємницькій діяльності), то така фізособа позбавляється пільги зі сплати податку та оплачує його виходячи із загальної площі нерухомості, житла, яке їй належить (пп. 266.4.3 ПКУ).

А сама площа нерухомості для потреб подання ф. №20-ОПП значення не має. Адже в цьому повідомленні треба зазначити як об'єкти оподаткування, так і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, яке виникає у зв'язку з провадженням госпдіяльності. Тобто йдеться про майно та дії загалом (без поділу на площі). I сума податків в цьому повідомленні не визначається — ф. №20-ОПП має суто інформативний характер про такі об'єкти.

Права власності та речові права (оренда, користування) зазначаються в Реєстрі речових прав. Чи виникає обов'язок подавати повідомлення №20-ОПП за наявності відповідної інформації у Реєстрі, яка є загальнодоступною?

До Реєстру речових прав державний реєстратор (або нотаріус при вчиненні угод з переходом права власності на нерухомість) вносить відповідні відомості про власника приміщення (будівлі, споруди, житла) та іншу, визначену законом інформацію про такі приміщення/угоди.

Щодо земельної ділянки, то право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав — внесення відповідних відомостей до Реєстру речових прав (ст. 125 ЗКУ).

Проте на сьогодні є ще значна кількість об'єктів нерухомості, яких досі немає в реєстрі (як тих, що перебувають у власності, так і тих, що є у користуванні, в оренді, позичці тощо).

I п. 63.3 ПКУ щодо обов'язку подавати повідомлення за ф. №20-ОПП не ставить такі дії у залежність від того, чи є в Реєстрі речових прав відповідні об'єкти або відомості про речові права на такі об'єкти.

Приписи п. 63.3 ПКУ пов'язують строк подання форми №20-ОПП до органу ДПС (10 робочих днів) з моментом реєстрації рухомого або нерухомого майна чи відкриття об'єкта або підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню. Тобто або придбання житлової/комерційної нерухомості у власність, або укладення договорів користування нею.

Тому реєстрація нерухомості чи речових прав на неї у Реєстрі речових прав та подання форми №20-ОПП до органів ДПС — це дві окремі дії, які передбачені різними нормативно-правовими актами та мають різні наслідки, мету і призначення. Органи ДПС можуть лише звірити дані, зазначені у ф. №20-ОПП, з даними Реєстру речових прав, якщо для цього виникли підстави чи сумніви.

Про які саме об'єкти оподаткування ФОПи мають повідомляти органи ДПС?

Відповідно до п. 22.1 ПКУ об'єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об'єкти, визначені податковим законодавством, із наявністю яких податкове законодавство пов'язує виникнення у платника податкового обов'язку.

База оподаткування

Базою оподаткування визнаються конкретні вартісні, фізичні або інші характеристики певного об'єкта оподаткування.

База оподаткування — це фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об'єкта оподаткування, до якого застосовується податкова ставка і який використовується для визначення розміру податкового зобов'язання.

Пункт 23.1 ПКУ

Коли ми говоримо про об'єкти оподаткування ФОПа, то:

1) для ФОПа на загальній системі оподаткування за приписами п. 177.2 ПКУ об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізособи-підприємця;

2) об'єкт оподаткування для платників єдиного податку першої — третьої групи визначено у ст. 292 ПКУ.

Об'єктами оподаткування й об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків (п. 8.2 Порядку №1588).

У повідомленні за ф. №20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду (п. 8.4 Порядку №1588).

На нашу думку, для виконання ФОПом обов'язку з подання форми №20-ОПП об'єкт оподаткування має бути пов'язаний з отриманням доходу ФОПом та відповідати вищенаведеним вимогам ПКУ, а також такий дохід має бути підтверджено документально: тобто йдеться про об'єкт, який впливає на дохід ФОПа або пов'язаний із його отриманням. А це означає, що предмет договору користування майном (оренди тощо) або власне нерухоме майно, про яке ПКУ вимагає подати повідомлення за ф. №20-ОПП, має використовуватись у госпдіяльності ФОПа.

Чи подавати форму №20-ОПП щодо житлової нерухомості за місцем реєстрації ФОПа в ЄДР? Чи стосується це комерційної нерухомості як адреси реєстрації ФОПа в ЄДР?

В одній із недавніх IПК (від 25.11.2020 р. №4833/IПК/99-00-04-05-03-06, див. «ДК» №50/2020) органи ДПС зазначили, що за п. 8.1 розділу VIII Порядку №1588 платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування й об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку.

Якщо місце проживання ФОП є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов'язане зі здійсненням підприємницької діяльності, то фізособа-підприємець повинна подати повідомлення №20-ОПП у порядку та строки, визначені пунктом 8.4 розділу VIII Порядку №1588, в якому повідомити про місце проживання як про об'єкт оподаткування.

На нашу думку, це не зовсім правильно — не потрібно плутати місце реєстрації та місце провадження госпдіяльності.

Місце реєстрації

Місце реєстрації ФОПа — це адреса місця реєстрації фізособи (яка має намір стати підприємцем), яку зазначено у паспорті або ID-картці. У вимушених переселенців — це адреса, яку зазначено у довідці переселенця як тимчасове місце реєстрації. Якщо фізособа, яка має намір стати підприємцем, мешкає в гуртожитку або хоче зареєструвати ФОП в офісі, вона може обрати пункт «Iнша адреса» (відповідне пояснення можна побачити, якщо, наприклад, реєстрація ФОПа відбувається через «Дію») та зазначити адресу, яка відрізняється від зазначеної у паспорті або ID-картці.

Отже, можливі дві різні ситуації:

Варіант 1. Коли ФОП реєструється за адресою, зазначеною у паспорті або ID-картці, а для переселенців — тимчасова реєстрація переселенця.

Варіант 2. Під час реєстрації ФОП може зазначити іншу адресу, якою може бути адреса офісу, орендованого приміщення, іншої квартири, частини нежитлового чи житлового приміщення (за договором чи без такого).

Тож подання ф. №20-ОПП ніяк не пов'язане з датою та адресою реєстрації фізособи як підприємця, якщо ми говоримо про варіант 1.

Натомість, позаяк подання повідомлення №20-ОПП пов'язане зі створенням саме об'єкта оподаткування (йдеться, наприклад, про комерційну нерухомість чи інше орендоване нерухоме майно), то, на нашу думку, у разі обрання варіанта 2 подати повідомлення за ф. №20-ОПП все ж потрібно.

Увага! У варіанті реєстрації ФОПа за іншою адресою, ніж зазначена у паспорті або ID-картці, є винятки. Про них — далі.

Чи обов'язково подавати форму №20-ОПП, якщо ФОП як фізособа зареєстрований у квартирі (житловому будинку), проте не є власником такої житлової нерухомості (власником є, наприклад, дружина, батьки, дід, бабуся тощо)?

Варто звернути увагу, що факт тимчасової рееєстрації (прописки) фізособи (чи ФОПа) у квартирі, де він не є власником, вказує на два моменти:

1) або йдеться про переселенця — тоді працює варіант 1, зазначений у попередньому запитанні-відповіді;

2) або йдеться про тимчасову реєстрацію (прописку) за іншим місцем проживання, ніж власне житло (власником є, наприклад, дружина, батьки, дід, бабуся, третя особа), а за відсутності такого — у разі зміни місця проживання (основного місця реєстрації за паспортом чи ID-карткою). Для таких випадків можливе або укладення договору оренди, користування тощо, або з інших причин (шлюб чи цивільний шлюб).

Отже, якщо йдеться про тимчасову реєстрацію за місцем проживання (у паспорті проставляється позначка або видається довідка форми 13, для тих, хто користується «Дією», — реєстрацію місця проживання додано до інформації українського та закордонного паспорта), все залежить від стосунків із власником такого майна.

На нашу думку, якщо така тимчасова реєстрація відрізняється від місця реєстрації ФОПа за даними ЄДР, то:

1) у разі використання такого житла для проживання (де ФОП не є власником, а лише має реєстрацію за цією адресою) подавати повідомлення за ф. №20-ОПП не потрібно (тут ми говоримо саме про ситуацію, коли власником є, наприклад, дружина, батьки, дід, бабуся);

2) якщо йдеться про договір оренди, де зазначено, що житло орендується для проживання у ньому без використання для здійснення підприємницької діяльності (мета оренди), подавати повідомлення за ф. №20-ОПП також не потрібно;

3) якщо квартира орендується з іншоюметою, ніж проживання, і це прямо прописано у договорі оренди/користування, то повідомлення за ф. №20-ОПП подати необхідно.

Щодо всіх трьох вищенаведених випадків зауважимо: якщо така адреса фігуруватиме у візитках, інших рекламних оголошеннях про надання послуг, у договорах із замовниками (IТ-послуги, дизайн, інжиніринг чи фріланс), то квартиру, власником якої ФОП не є, але зареєстрований за цією адресою (іншою, ніж у паспорті чи ID-картці), цілком може бути визнано органами ДПС як місце провадження діяльності, та під час перевірки вони можуть застосувати штраф.

Це певний ризик, на який слід зважати, проте судової практики з цього питання наразі немає.

Тому у всіх договорах, візитках, на вебсайтах, в інших відкритих джерелах краще зазначати адресу ФОПа за даними ЄДР або подати повідомлення за ф. №20-ОПП щодо такої квартири (адреса якої відрізняється від адреси в паспорті чи ID-картці).

Чи обов'язково подавати форму №20-ОПП, якщо ФОП є власником квартири (її частини) як фізособа та надає послуги (інжиніринг, дизайн, технічне консультування), провадить іншу підприємницьку діяльність у цій квартирі (наприклад, продає товари (надає послуги) через Iнтернет, надає різні IТ-послуги чи є фрилансером)?

Тут ситуація спірна.

Саме право власності на квартиру не вказує на факт її використання у госпдіяльності її власником. А те, що у такий квартирі здійснюється госпдіяльність у вигляді надання послуг, продажу товарів чи фрилансу, ще треба документально довести!

Але, коли ми говоримо про продаж товарів із тимчасовою необхідністю їх зберігання у квартирі, тут варто враховувати ризики. Органи ДПС можуть зацікавитись місцями зберігання товару, що продається ФОПом. I за відсутності підтвердних документів можливі кілька варіантів розвитку подій: або податківці вважатимуть, що товар зберігається у квартирі ФОПа, і скасують йому пільгу з податку на нерухомість (вимагатимуть доплатити), або поставлять під сумнів сам факт існування придбаних і проданих товарів, а це означає, що відповідні угоди мають ризик бути визнаними нікчемними з відповідним донарахуванням податків, зборів.

Чи обов'язково подавати форму №20-ОПП, якщо ФОП користується послугами коворкінгу (офіційна оплата послуг коворкінгу з підприємницького рахунку)?

Термін «коворкінг» новий для України та чітко не визначений у чинному законодавстві, зокрема в ПКУ чи ЦКУ/ГКУ. На практиці коворкінг має досить різні форми, у т. ч. й позбавлені статусу договірних відносин з оренди приміщення (за яких саме приміщення було б чітко визначене та окремо виділене для певної мети, зазначеної у договорі).

Тому, навіть якщо ФОП отримує постійну карту-ключ до такого офісу, ми переконані, що подавати повідомлення за ф. №20-ОПП щодо такого коворкінг-офісу не треба. Для прикладу: якщо ФОП постійно користується службою таксі UBER та оплачує його через мобільний застосунок, то це не означає, що такий ФОП має подати повідомлення за ф. №20-ОПП на таке рухоме майно (ТЗ).

Нормативна база

  • ЗКУ — Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. №2768-III.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. №1588.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру