• Посилання скопійовано

Зарплата працівника у відрядженні

На підприємстві працюють 6 працівників у режимі неповного робочого часу з оплатою пропорційно до відпрацьованого часу. Директор часто їздить у відрядження за кордон. Як нараховувати йому зарплату за дні у відрядженні: згідно з графіком підприємства чи графіком роботи компанії, куди його скеровано у відрядження? Добові виплачуються за всі дні перебування за кордоном?

Статтею 121 КЗпП визначено, що працівникам, які скеровані у відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку.

Але за які дні відрядження нараховується зарплата? Для бюджетників відповідь на це питання міститься в Iнструкції №59.

На працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим робочого часу тієї установи, до якої він відряджений (п. 8 розд. I Iнструкції №59). А оплачується період відрядження за всі робочі дні за графіком, установленим за місцем постійної роботи працівника, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку (п. 13 розд. I Iнструкції №59). Наприклад, в установі, куди відряджено працівника, субота є неробочим днем, а за місцем основної роботи — робочим. У відрядженні цього дня працівник відпочиватиме, хоча оплата праці за цей день за місцем роботи йому буде нарахована.

Небюджетники вирішують питання про те, які дні під час відрядження будуть вважатися для працівника робочими, самостійно.

Скерувати працівника у відрядження можна лише за розпорядженням керівника підприємства, установи, організації. Це означає, що основний документ, який підтверджує відрядження, — наказ про скерування у відрядження.

Крім цього, ще одним важливим документом для оплати періоду відрядження є табель обліку використання робочого часу. У табелі дні відрядження відображають умовним позначенням «ВД» (07). При цьому кількість відпрацьованих годин повинна відповідати графіку роботи у роботодавця (наприклад, 4, якщо має місце неповний робочий час).

Раніше ми з'ясували, що оплата за робочі дні відрядження здійснюється:

— або за умовами трудового договору, тобто за дні відрядження зарплату нараховують як за звичайні робочі дні;

— або виходячи зі середньоденної зарплати.

Щоб розрахувати денний заробіток, потрібно:

1. Визначити загальний заробіток працівника за повністю відпрацьований місяць у місяці відрядження (ЗП).

2. Порахувати кількість робочих днів згідно з графіком роботи працівника у відрядженні (РД).

3. Розрахувати денний заробіток за формулою: ДЗ = ЗП : РД.

Зверніть увагу, що при визначенні денного заробітку враховують усі елементи зарплати, які працівник отримає згідно з умовами трудового, колективного договору в місяці відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, що мають постійний характер (щомісячні, квартальні, піврічні, річні), суми індексації тощо. Тобто всі елементи зарплати, які могли бути нараховані працівникові за повністю відпрацьований місяць.

А ось разові премії, допомога на оздоровлення, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не включаються до денної зарплати для порівняння зі середньоденною. Також до денної заробітної плати не включають виплати за період тимчасової непрацездатності та період, коли за працівником згідно із законодавством зберігалася середня зарплата.

Якщо працівник перебував у «перехідному» відрядженні (наприклад, початок припадає на листопад, а кінець — на грудень), то денний заробіток розраховують за кожним місяцем перебування у відрядженні окремо.

Роз'яснює Мінсоцполітики

...у випадку, коли працівника було направлено у відрядження з 26 вересня по 7 жовтня п. р., середньоденна заробітна плата буде розраховуватись виходячи із заробітної плати липня — серпня п. р., оскільки зазначені місяці передують місяцю (вересню) направлення у відрядження.

Денний заробіток необхідно буде визначати для вересня і жовтня окремо.

У випадку, якщо середньоденний заробіток, розрахований у вересні п. р., буде нижчим денного заробітку вересня, то працівнику за дні відрядження, які припадають на вересень, необхідно заплатити заробітну плату згідно з його трудовим договором.

Якщо середньоденний заробіток, розрахований у вересні п. р., буде вищим денного заробітку жовтня, то працівнику за дні відрядження, які припадають на жовтень, необхідно заплатити середньоденний заробіток.

Лист Мінсоцполітики від 11.11.2016 р. №1564/13/84-16

Середньоденну зарплату для визначення оплати праці за період відрядження обчислюємо згідно з Порядком №100 — виходячи з виплат за 2 місяці. Нагадаємо, що з 12 грудня 2020 року Порядок №100 діє в оновленій редакції.

Алгоритм розрахунку середньої зарплати такий:

1. Визначити розрахунковий період.

2. Порахувати кількість фактично відпрацьованих днів у розрахунковому періоді (Рд).

3. Визначити виплати розрахункового періоду, що беруть участь у розрахунку середньої зарплати (В).

4. Розрахувати середньоденний заробіток за формулою: Зсер. = В : Рд.

Змінами, внесеними постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1213 до пункту 3 Порядку №100, передбачено, що при обчисленні середньої заробітної плати враховують всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у пункті 4 цього Порядку.

Суми нарахованої зарплати враховують у тому місяці, за який вони нараховані, та у розмірах, в яких вони нараховані, без вилучення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із зарплати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі.

Тобто при нарахуванні середньої зарплати у всіх випадках її обчислення відповідно до норм Порядку враховують усі суми нарахованої зарплати, крім виплат, передбачених як виняток пунктом 4 Порядку №100, і ці виплати, в тому числі і премії, відносять до тих місяців, за який вони нараховані.

Відповідно до п. 8 Порядку №100 нараховують виплати, що обчислюються зі середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, шляхом множення середньоденного заробітку на кількість робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденну заробітну плату визначають діленням зарплати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період.

Визначивши обидва показники (денний заробіток та середню зарплату), знаходимо більший показник. Якщо середня зарплата більша, то її зберігають за дні відрядження, а якщо денна зарплата вища, то робочі дні відрядження оплачують як звичайні робочі дні.

Щодо оплати добових

Добові витрати — це витрати, які відшкодовуються працівникові за дні відрядження та не потребують спеціального документального підтвердження. Вважається, що вони спрямовуються на харчування та фінансування інших особистих потреб відрядженого працівника. Добові виплачують згідно з наказом за всі дні перебування працівника у відрядженні, включаючи день від'їзду та повернення з відрядження.

Нагадаємо: для відряджень за кордон сума неоподатковуваних добових становить не вище ніж 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, встановленим НБУ, з розрахунку за кожен такий день (пп. 170.9.1 ПКУ).

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Iнструкція №59 — Iнструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну України від 13.03.98 р. №59.
  • Порядок №100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру