• Посилання скопійовано

Що нового

Діють зміни до Закону «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі природного газу

! Газовикам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 22.01.2021 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі природного газу».

Зокрема, установлено, що дія Закону «Про публічні закупівлі» не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є природний газ, закупівля якого здійснюється суб'єктами ринку природного газу, визначеними Законом «Про ринок природного газу», на товарних біржах, діяльність яких регулюється законом, що визначає правові умови створення та функціонування (діяльності) товарних бірж, та які відповідають вимогам кодексу газотранспортної системи (ця норма набирає чинності 01.07.2021 р.).

Також установлено, що Закон «Про публічні закупівлі» не застосовується у випадку, якщо замовники, визначені у п. 4 ч. 1 ст. 2 Закону, здійснюють закупівлі таких предметів закупівлі:

природний газ, закупівля якого здійснюється оператором газотранспортної системи у замовника послуг транспортування в обсязі допущеного таким замовником позитивного добового небалансу;

природний газ, закупівля якого здійснюється замовником послуг транспортування в оператора газотранспортної системи в обсязі допущеного замовником негативного добового небалансу;

природний газ, закупівля якого здійснюється оператором газотранспортної системи, оператором газосховищ та операторами газорозподільних систем для забезпечення власної господарської діяльності (у тому числі для власних виробничо-технічних потреб, покриття витрат та виробничо-технологічних витрат, вчинення балансуючих дій) відповідно до Закону «Про ринок природного газу», Кодексу газотранспортної системи, Кодексу газосховищ та Кодексу газорозподільних систем, за умови що такі закупівлі здійснюються на товарних біржах, діяльність яких регулюється законом, що визначає правові умови створення та функціонування (діяльності) товарних бірж, та які відповідають вимогам кодексу газотранспортної системи.

Закон України від 02.12.2020 р. №1021-IX чинний з 23 січня 2021 р.


Перебувати на держслужбі можна до 70 років

! Держслужбовцям

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.01.2021 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі».

Законом установлено, що у зв'язку з потребами служби держслужбовець за рішенням суб'єкта призначення може бути залишений на держслужбі після досягнення 65-річного віку за його згодою. Рішення про продовження строку перебування на держслужбі приймається суб'єктом призначення щороку, але не більш як до досягнення держслужбовцем 70-річного віку.

Закон України від 16.12.2020 р. №1086-IX чинний з 15.01.2021 р.


Критерії оцінки допустимості держдопомоги СГ у вугільній галузі

! СГ вугільної галузі

Відповідно до п. 8 ч. 2 ст. 6 Закону «Про державну допомогу суб'єктам господарювання» Кабмін затвердив критерії оцінки допустимості державної допомоги суб'єктам господарювання у вугільній галузі. Ними є:

недопущення суттєвої нерівності умов діяльності конкуруючих між собою суб'єктів господарювання у вугільній галузі;

недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції на ринках виробництва теплової та електричної енергії;

зменшення впливу на навколишнє природне середовище в результаті видобутку вугілля вугільними підприємствами, яким надається допомога на закриття (ліквідацію).

Надання держдопомоги здійснюється в будь-якій формі на такі цілі:

1) закриття (ліквідацію) вугледобувних підприємств або їх відокремлених підрозділів;

2) покриття виняткових витрат;

3) забезпечення доступу до запасів вугілля:

заходи з технічного переоснащення та модернізації вугледобувних підприємств;

покриття поточних витрат.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 13.01.2021 р. №38 чинна з 22.01.2021 р.


Затверджено порядок безоплатного проїзду платними автодорогами

! Водіям, власникам дорожніх ТЗ

Кабмін затвердив Порядок безоплатного проїзду автомобільними дорогами, побудованими на умовах концесії, та розмір відшкодування концесіонеру.

Безоплатний проїзд автодорогами, побудованими на умовах концесії, здійснюється ТЗ, що:

належать фізособам, ФОПам, юрособам незалежно від форми власності та використовуються ними під час виникнення стихійного лиха, катастрофи, епідемії, епізоотії протягом періоду їх дії на підставі звернення таких осіб до концесіонера;

використовуються органами державної влади, підрозділами Міноборони, Держприкордонслужби, Нацгвардії, Нацполіції, ДСНС та швидкої медичної допомоги, на умовах, визначених концесіонером відповідно до концесійного договору.

Концесійний договір може визначати додаткові категорії ТЗ, крім вищезазначених, та встановлювати умови їх безоплатного проїзду.

Розрахунок розміру відшкодування концесіонеру здійснюється під час підготовки пропозицій стосовно здійснення державно-приватного партнерства на умовах концесії щодо будівництва та експлуатації автомобільної дороги та враховується під час визначення граничного розміру плати за експлуатаційну готовність, плати за разовий проїзд зазначеною дорогою та фінансових показників проєкту, що здійснюється на умовах концесії.

У разі коли концесійний договір визначає додаткові категорії ТЗ та встановлює умови їх безоплатного проїзду автодорогами, концесіонер не має права на додаткове відшкодування.

Водночас втратила чинність Постанова КМУ від 06.07.2000 р. №1065 «Про затвердження Порядку відшкодування за безоплатний проїзд автомобільними дорогами, побудованими на умовах концесії».

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.01.2021 р. №11 чинна з 14.01.2021 р.


Затверджено Порядок заповнення митних декларацій окремих типів

! Суб'єктам ЗЕД, міжнародним вантажоперевізникам

Міністерство фінансів затвердило Порядок заповнення митних декларацій окремих типів.

Цей Порядок встановлює правила та особливості заповнення митних декларацій окремих типів у вигляді структурованого електронного повідомлення та на паперовому носії на бланках чи за формою єдиного адміністративного документа форми МД-2 і додаткових аркушів до нього форми МД-3.

Заповнення митних декларацій окремого типу здійснює суб'єкт режиму або від імені суб'єкта режиму підприємство, яке надає послуги з декларування товарів, шляхом внесення інформації до визначених елементів даних з урахуванням особливостей, визначених цим Порядком.

Відомості, заявлені у митній декларації окремого типу суб'єктом режиму або від імені суб'єкта режиму підприємством, яке надає послуги з декларування товарів, є відомостями, необхідними для поміщення товарів у режим спільного транзиту.

Митним органам не дозволяється встановлювати порядок заповнення митних декларацій окремих типів і визначати особливості заповнення елементів даних таких митних декларацій, відмінні від визначених цим Порядком, а також висувати до суб'єктів режиму або підприємств, які надають послуги з декларування товарів, вимоги щодо внесення до митних декларацій окремих типів відомостей, не передбачених цим Порядком.

Наказ Мінфіну від 22.12.2020 р. №795
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.01.2021 р. офіційно не опублікований


Правила роботи ресторанів нарешті відповідають законодавству

! Закладам (підприємствам) ресторанного господарства

З метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до чинного законодавства Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України внесло зміни до Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. №219.

Зокрема, виключено абз. 3 п. 1.6, згідно з яким відкриття закладу (підприємства) ресторанного господарства мало узгоджуватися з органами місцевого самоврядування, установами державної санітарно-епідеміологічної служби в установленому законодавством порядку.

Також викладено в новій редакції перше речення абз. 2 п. 1.7: режим роботи закладу ресторанного господарства встановлюється СГ самостійно, крім закладів ресторанного господарства, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, режим роботи яких установлюється виконавчими органами сільських, селищних та міських рад.

Попередня редакція передбачала, що режим роботи закладу ресторанного господарства встановлюється СГ самостійно, а у випадках, передбачених законодавством, — за погодженням з органами місцевого самоврядування.

Наказ Мінекономіки від 18.11.2020 р. №2362
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.01.2021 р. офіційно не опублікований


Визначено порядок видачі одного з дозволів на азартні ігри

! Казино

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей затвердила Порядок видачі власнику приміщення дозволу, що підтверджує відповідність приміщення для організації та проведення азартних ігор у гральному закладі вимогам, встановленим Законом України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор».

Дія цього Порядку поширюється на всіх осіб, які є власниками приміщень, в яких планується здійснювати визначений ч. 1 ст. 2 Закону вид діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

На кожне приміщення, в якому планується провадити госпдіяльність у сфері організації та проведення азартних ігор, надається окремий дозвіл.

Для одержання дозволу заявник (уповноважена особа) подає особисто або надсилає поштою до Комісії заяву, до якої додаються оригінал та/або належним чином засвідчені копії:

правовстановлюючого документа на приміщення;

свідоцтва про встановлення готелю певної категорії;

техпаспорта.

Заява про одержання дозволу подається заявником (уповноваженою особою):

у паперовій формі особисто або поштовим відправленням;

в електронній формі, яка має бути оформлена згідно з вимогами законодавства у сфері електронного документообігу.

Рішення про видачу дозволу приймається Комісією у строк не пізніше 5 к. д. з дня подання заяви та доданих до неї документів.

Рішення Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей від 17.12.2020 р. №26 чинне з 22.01.2021 р.


Встановлено вимоги до діяльності з торгівлі цінними паперами

! Торговцям ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Вимоги (правила) щодо здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами.

Цими Вимогами встановлюються вимоги до організації провадження торговцями цінними паперами професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) — діяльності з торгівлі цінними паперами, вчинення правочинів та здійснення операцій з фінансовими інструментами, передбаченими законодавством у діяльності торговця, організації внутрішнього обліку торговця, а також основні обов'язки торговця.

Торговці, включаючи їхні філії та інші відокремлені підрозділи, зобов'язані дотримуватись цих Вимог та інших нормативно-правових актів НКЦПФР, що встановлюють особливості провадження торговцями окремих операцій щодо фінансових інструментів, під час вчинення правочинів, пов'язаних з набуттям, припиненням, переходом прав власності на фінансові інструменти.

Торговці ЦП мають привести свою діяльність та внутрішні документи у відповідність до Вимог не пізніше 60 днів з дня набрання чинності цим рішенням НКЦПФР (тобто до 26.05.2021 р.).

Пункти 3 — 7 розд. II Вимог набирають чинності з 01.07.2021 р.

Рішення НКЦПФР від 03.11.2020 р. №640 набирає чинності 27.03.2021 р.


Затверджено розміри плати за здійснення держконтролю для тваринників

! Тваринникам

Мінекономіки та Мінфін затвердили Розміри плати за здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин, що фінансується операторами ринку.

Документом установлено розміри плати за здійснення:

державного контролю вантажів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України, у т. ч. з метою транзиту, чи вивозяться (пересилаються) з неї, крім державного контролю, що здійснюється в межах щорічного плану державного моніторингу;

передзабійного та післязабійного огляду відповідно до законодавства;

позапланових заходів державного контролю, крім позапланових заходів, що проводяться: за зверненням фізособи про порушення оператором ринку її законних прав, якщо за результатами здійснення цих заходів такі порушення не було підтверджено; на підставі обґрунтованої підозри щодо невідповідності, якщо за результатами здійснення цих заходів така невідповідність не була підтверджена.

Наказ Мінекономіки та Мінфіну від 31.12.2020 р. №2836/835 чинний з 22.01.2021 р.


Нове у визначенні норм надання послуг з вивезення побутових відходів

! Сміттярам

Міністерство розвитку громад та територій України затвердило зміни до Правил визначення норм надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених наказом МінЖКГ від 30.07.2010 р. №259.

Зокрема, розділ I Правил доповнено пунктом, відповідно до якого під час розроблення норм надання послуг з вивезення побутових відходів враховуються:

тип забудови;

наявність у житлових будинках нежитлових приміщень підприємств, установ та організацій;

рівень забезпечення населеного пункту системою збирання побутових відходів;

ступінь впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів.

Крім цього, пункт 2.4 розділу II Правил доповнено нормами, згідно з якими перелік джерел утворення побутових відходів, визначених для вимірювання кількості твердих побутових відходів, заноситься до форми, наведеної у додатку 2.

При проведенні вимірювальних робіт необхідно виключати змішування побутових відходів від різних джерел утворення.

Вимірювання кількості твердих побутових відходів в одному сезоні виконують протягом 7 діб незалежно від періодичності збирання та перевезення твердих побутових відходів, але не безперервно.

Наказ Мінрегіону від 01.12.2020 р. №295 чинний з 26.01.2021 р.


Нацбанк підвищує вимоги до незабезпечених споживчих кредитів

! Банкам

Національний банк вніс зміни до Iнструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої постановою НБУ від 28.08.2001 р. №368.

Зокрема, запроваджено підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів банків. Підвищення відбудеться в два етапи:

до 125% — на 1 липня 2021 року;

до 150% — на 1 січня 2022 року.

Зазначені зміни набирають чинності з 30.06.2021 р.

Постанова НБУ від 11.01.2021 р. №1 набирає чинності 19.02.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру