• Посилання скопійовано

Нові форми для платників акцизу

27 січня 2021 року набрали чинності нові форми документів, що застосовуються платниками акцизного податку, та порядок їх заповнення. Розгляньмо докладно, що і як саме змінилося.

Нагадаємо (див. «ДК» №1-2/2021), що 28.12.2020 р. в «Офіційному віснику України» №101 опубліковано Наказ №729, яким затверджено нові форми:

заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів;

акцизних накладних форм «П» та «С», а також розрахунків коригування до них;

заявок на поповнення (коригування) залишку пального та спирту етилового;

а також порядок заповнення цих документів.

Позаяк набрання чинності наказом передбачено протягом 30 днів з дня його офіційного опублікування, то нові форми набрали чинності 27 січня 2021 року.

Далі розглянемо зміни та кожен із нових реквізитів акцизних накладних, розрахунків коригування до них і заявок на поповнення залишків пального або спирту етилового.

Заява про реєстрацію платника акцизного податку або акцизних складів

У формі заяви про реєстрацію платника змін майже не відбулося. Додано лише графу, в якій ставлять позначку суб'єкти господарювання, які є постійним представництвом та які бажають зареєструватися платником акцизного податку, або акцизний склад. Це пов'язано з новим порядком реєстрації постійних представництв нерезидентів (докладніше про це читайте в статті «Новації податку на доходи нерезидентів» у «ДК» №25-26/2020).

Позначка для зведеної акцизної накладної (АН)

До АН форм «П» та «С» додано новий реквізит (у верхній лівій частині), в якому ставлять позначку «Х» у разі складання зведеної акцизної накладної.

Зведена АН форми «П» може бути складена у разі здійснення постачальником безперервного постачання пального. Безперервним постачанням вважається забезпечення особою, яка реалізує пальне, можливості для отримувачів пального отримувати пальне в будь-яку годину доби та будь-який день відповідного місяця.

Щодо зведених АН за формою «С», то вони можуть бути складені на обсяги спирту етилового:

— використаного для власного споживання чи промислової переробки протягом звітного місяця;

— втраченого у межах та/або понад встановлені норми втрат, зіпсованого, знищеного, у тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з інших причин, пов'язаних із природним результатом, а також унаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування протягом звітного місяця.

Позначки для АН, показники яких скасовано розрахунком коригування

Цю позначку проставляють в акцизній накладній, складеній на обсяги пального/спирту етилового, зазначені в АН, показники якої скасовано шляхом складання розрахунку коригування акцизної накладної та реєстрації всіх його примірників в ЄРАН.

При цьому зазначають реєстраційний номер зареєстрованого в ЄРАН першого примірника акцизної накладної, показники якої відкориговано.

Поле для ознаки джерела податкового номера

Порядком передбачено такі ознаки джерела податкового номера, які зазначаються залежно від того, хто є особою, що реалізує пальне/спирт етиловий, та отримувачем пального/спирту етилового:

1) ЄДРПОУ — якщо облік здійснюється за кодом ЄДРПОУ;

2) ДРФО — якщо облік здійснюється за реєстраційним обліковим номером платника податків;

3) якщо облік здійснюється за податковим номером, наданим контролюючим органом (для юросіб, які не включені до ЄДРПОУ);

4) якщо особа обліковується за серією (за наявності) та номером паспорта (для фізособи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта).

Поле для державного і реєстраційного знака повітряних суден

Державний і реєстраційний знак повітряних суден заповнюється в акцизних накладних, складених на операції із заправлення повітряних суден, зокрема напрями використання пального:

— «8» — заправлення повітряних суден суб'єктами господарювання, які здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України, або суб'єктами господарювання, які мають посвідчення про допуск до експлуатації постійного злітно-посадкового майданчика, видане уповноваженим органом з питань цивільної авіації відповідно до вимог авіаційних правил України, пальним, отриманим за податковим векселем, яке оподатковується на умовах, установлених п. 229.8 ПКУ;

— «12» — заправлення власних повітряних суден суб'єктами літакобудування.

Державний знак повітряних суден зазначають іноземною мовою (латиниця).

Поле для позначок при застосуванні пп. 229.8.10 ПКУ

А ось цей реквізит з форми акцизної накладної вилучено. Отже, немає потреби зазначати тип отримувача пального у разі реалізації пального відповідно до пп. 229.8.10 ПКУ (умова оподаткування — «3»).

Коди операцій для складання в одному примірнику (форма «П»)

Код «1 власне споживання чи промислова переробка» розділено на два окремі коди, зокрема «1 власне споживання» та «8 промислова переробка пального». I додано два нові коди:

— «7» — реалізація пального платнику, при якій обсяг пального, на який такий платник може скласти акцизну накладну / розрахунок коригування, не збільшується (в тому числі суб'єкту господарювання, який на одну з дат операцій (або на дату реєстрації, або на дату складання) не зареєстрований платником);

— «9» — облікова різниця внаслідок врахування обсягів пального, реалізованого з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, як обсягів пального у літрах, приведених до температури 15 °C.

Тобто наразі таких кодів 9 (було 6, але фактично нові лише два).

Увага!

Зазначена облікова різниця виникає через те, що виникають відхилення між обсягами залишків пального за кожним кодом згідно з УКТЗЕД за акцизним складом, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, та обсягами залишків пального в бухгалтерському обліку за кожним кодом згідно з УКТЗЕД за таким акцизним складом — унаслідок урахування в СЕА РП та СЕ літрів пального, відпущених через паливороздавальні колонки на такому акцизному складі (п. 47 Порядку №408).

Коди операцій для складання в одному примірнику (форма «С»)

В акцизній накладній на реалізацію спирту етилового код «1 власне споживання чи промислова переробка» також розділили аналогічним чином на коди «1» та «8». Додано новий код «7» — реалізація спирту етилового платнику, при якій обсяг спирту етилового, на який такий платник може скласти акцизну накладну / розрахунок коригування акцизної накладної, не збільшується (в тому числі суб'єкту господарювання, який на одну з дат операцій (або на дату реєстрації або на дату складання) не зареєстрований платником).

Умови оподаткування пального (форма «П»)

Кількість кодів умов оподаткування пального збільшилася до дев'яти (включаючи «0»). Додано:

— «6» — на умовах, установлених пп. 229.6.1 ПКУ (передача пального у межах однієї юрособи без оформлення податкового векселя);

— «7» — скраплений газ для населення, звільнений від оподаткування акцизним податком (пп. 213.3.11 ПКУ);

— «8» — паливо для реактивних двигунів, технологічне злиття якого з паливних баків повітряних суден було здійснено на митній території України.

Умови оподаткування спирту етилового (форма «С»)

Умови оподаткування спирту етилового доповнено двома новими кодами:

— «6» — на умовах, установлених пп. «ґ», «ж» п. 229.1 ПКУ;

— «7» — на умовах, установлених пп. «з» п. 229.1 ПКУ (переміщення між акцизними складами в межах одного суб'єкта господарювання).

Напрями використання пального

Крім наявних досі 4-х кодів напрямів використання пального, у новій формі з'явилося ще 13:

— «5» — реалізація пального у паливний бак транспортного засобу платника через паливороздавальну або оливороздавальну колонку з акцизного складу, який не є місцем роздрібної торгівлі пальним;

— «6» — реалізація пального з акцизного складу пересувного у паливний бак транспортного засобу або обладнання, пристрою;

— «7» — реалізація пального з акцизного складу до іншого акцизного складу з використанням трубопроводу, який не є акцизним складом пересувним. Така ознака не може бути зазначена в разі реалізації пального з акцизного складу до іншого акцизного складу з використанням магістрального трубопроводу;

— «8» — заправлення повітряних суден суб'єктами господарювання, які здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України, або суб'єктами господарювання, які мають посвідчення про допуск до експлуатації постійного злітно-посадкового майданчика, видане уповноваженим органом з питань цивільної авіації відповідно до вимог авіаційних правил України, пальним, отриманим за податковим векселем, яке оподатковується на умовах, встановлених п. 229.8 ПКУ;

— «9» — реалізація пального відповідно до пп. 229.8.10 ПКУ суб'єктам літакобудування;

— «10» — реалізація пального відповідно до пп. 229.8.10 ПКУ замовникам, які здійснили закупівлю для забезпечення потреб держави або територіальної громади;

— «11» — реалізація пального відповідно до пп. 229.8.10 ПКУ Державному агентству резерву України;

— «12» — заправлення власних повітряних суден суб'єктами літакобудування;

— «13» — фізичний відпуск (відвантаження) пального з акцизного складу / акцизного складу пересувного на акцизний склад пересувний або з акцизного складу пересувного до акцизного складу при його експорті для переміщення митною територією України (для виробників);

— «14» — фактичне вивезення пального за межі митної території України, підтверджене відповідно до пунктів 30 — 32 Положення про МД;

— «15» — фізичний відпуск (відвантаження) зберігачем пального суб'єкту господарювання — платнику, пальне якого зберігалося на акцизному складі зберігача;

— «16» — власне споживання пального замовниками, які здійснили закупівлю такого пального для забезпечення потреб держави або територіальної громади відповідно до пп. 229.8.10 ПКУ;

— «17» — реалізація пального, обсяг якого збільшено за оформленою додатковою митною декларацією.

Напрям використання спирту етилового

Напрями використання спирту етилового також істотно розширено (з 2 до 11), зокрема доповнено:

— «3» — особа, отримувач спирту етилового, одночасно є виробником біоетанолу та біопалива;

— «4» — особа, отримувач спирту етилового, одночасно є виробником спирту етилового денатурованого та продукції хімічного і технічного призначення, включеної до переліку, затвердженого КМУ;

— «5» — особа, отримувач спирту етилового, одночасно є виробником спирту етилового неденатурованого та оцту з харчової сировини;

— «6» — особа, отримувач спирту етилового, одночасно є виробником спирту етилового денатурованого та парфумерно-косметичної продукції;

— «7» — особа, отримувач спирту етилового, одночасно є виробником спирту етилового-сирцю та біоетанолу;

— «8» — реалізація спирту етилового виробнику алкогольних напоїв, який до отримання спирту етилового сплатив акцизний податок відповідно до статті 225 розділу VI ПКУ;

— «9» — фізичний відпуск (відвантаження) спирту етилового з акцизного складу / акцизного складу пересувного на акцизний склад пересувний або з акцизного складу пересувного до акцизного складу при його експорті для переміщення митною територією України (для виробників);

— «10» — фактичне вивезення спирту етилового за межі митної території України, підтверджене відповідно до пунктів 30 — 32 Положення про МД;

— «11» — реалізація спирту етилового, обсяг якого збільшено за оформленою додатковою митною декларацією.

Код виду коригування

Перелік видів коригувань зазнав змін у розрахунку коригування до акцизної накладної як форми «П», так і «С». Зокрема, у розрахунках коригування до акцизних накладних форми «П» зазначають такі коди виду коригувань:

— «1» — скасування показників акцизної накладної у зв'язку з помилковим зазначенням коду ЄДРПОУ (для юросіб, постійного представництва), або коду філії (структурного підрозділу) платника податку, або реєстраційного облікового номера для договорів про спільну діяльність, або реєстраційного номера облікової картки платника податків, або серії (за наявності) та номера паспорта (для фізосіб) суб'єкта господарювання — отримувача пального;

— «2» — скасування показників акцизної накладної у зв'язку з помилковим зазначенням уніфікованого номера акцизного складу / акцизного складу пересувного, на який отримане пальне;

— «3» — скасування показників акцизної накладної, складеної на операцію з реалізації пального, яка не відбулась, у якої зареєстровано всі примірники;

— «4» — коригування показників акцизної накладної у зв'язку з помилковим зазначенням обсягу пального в кілограмах та літрах, приведених до температури 15 °C;

— «5» — скасування показників акцизної накладної у зв'язку з помилковим зазначенням серії та/або номера податкового векселя, виданого до отримання або ввезення пального, реалізованого на умовах, установлених п. 229.2 — 229.8 ПКУ;

— «6» — скасування показників акцизної накладної, складеної на операцію з реалізації пального, яка не відбулася, 2-й примірник якої не зареєстровано в ЄРАН;

— «7» — коригування показників акцизної накладної у зв'язку зі збільшенням обсягу пального в літрах, приведених до температури 15 °C, за оформленою додатковою митною декларацією.

Своєю чергою, у розрахунках коригування до акцизних накладних форми «С» зазначають такі коди виду коригування:

— «1» — скасування показників акцизної накладної у зв'язку з помилковим зазначенням коду ЄДРПОУ (для юросіб, постійного представництва), або коду філії, або реєстраційного облікового номера для договорів про спільну діяльність, або реєстраційного номера облікової картки платника податків, або серії (за наявності) та номера паспорта (для фізосіб) суб'єкта господарювання — отримувача спирту етилового;

— «2» — скасування показників акцизної накладної у зв'язку з помилковим зазначенням уніфікованого номера акцизного складу / акцизного складу пересувного, на який отримано спирт етиловий;

— «3» — скасування показників акцизної накладної, складеної на операцію з реалізації спирту етилового, яка не відбулась, у якої зареєстровано всі примірники;

— «4» — коригування показників акцизної накладної у зв'язку з помилковим зазначенням обсягу реалізованого спирту етилового в декалітрах та декалітрах 100-відсоткового спирту, приведених до температури 20 °C;

— «5» — скасування показників акцизної накладної у зв'язку з помилковим зазначенням серії та/або номера податкового векселя, виданого до отримання або ввезення спирту етилового на умовах, установлених ст. 225 або п. 229.1 ПКУ;

— «6» — скасування показників акцизної накладної, складеної на операцію з реалізації спирту етилового, яка не відбулася, 2-й примірник якої не зареєстровано в Єдиному реєстрі акцизних накладних;

— «7» — коригування показників акцизної накладної у зв'язку зі збільшенням обсягу спирту етилового в декалітрах 100-відсоткового спирту, приведених до температури 20 °C, за оформленою додатковою митною декларацією.

Заявка на поповнення (коригування) залишку пального (спирту етилового)

У заявках на поповнення (коригування) залишку пального та спирту етилового з'явилася нова таблиця «Реквізити додаткової митної декларації». Зокрема, у ній зазначається:

— літерний код напряму переміщення;

— код митного режиму;

— літерний код типу декларації (гр. 1 МД);

— дата та номер митної декларації.

Відповідно у заголовній частині заявки з'явився новий її тип «Зміна коду УКТ ЗЕД пального (спирту етилового) за оформленою додатковою митною декларацією». Заявка з відповідною позначкою складається для внесення змін щодо коду УКТ ЗЕД пального (спирту етилового) на підставі додаткової митної декларації особою, яка здійснила ввезення (імпорт) пального на митну територію України.

Таку заявку складають лише на обсяг пального (спирту етилового), який на дату складання заявки за даними СЕА РП та СЕ обліковується на акцизному складі / акцизному складі пересувному особи, яка здійснила ввезення (імпорт) пального на митну територію України.

Якщо обсяги пального (спирту етилового), зазначені в додатковій митній декларації, оформленій після дослідження проб (зразків) пального, на дату складання заявки за даними СЕА РП СЕ реалізовано особою, яка здійснила ввезення (імпорт) пального на митну територію України, іншій особі, така заявка не складається.

Таке коригування у заявці роблять так:

— у першому рядку таблиці — зменшують обсяг пального (спирту етилового) за кодом УКТ ЗЕД, зазначеним у тимчасовій митній декларації, який на дату складання заявки за даними системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового обліковується на акцизному складі / акцизному складі пересувному особи, яка здійснила ввезення (імпорт) пального (спирту етилового) на митну територію України;

— у другому рядку таблиці — збільшують обсяг пального (спирту етилового) за кодом УКТ ЗЕД, зазначеним у додатковій митній декларації. Обсяг пального (спирту етилового), що зменшується, дорівнює обсягу пального, що збільшується, — абсолютне значення обсягу пального (спирту етилового), зазначеного у першому рядку таблиці (значення без знака «-»), дорівнює зазначеному у другому рядку таблиці значенню обсягу пального (спирту етилового).

Крім того, заявку на поповнення (коригування) залишку пального та спирту етиловогодоповнено полем, в якому зазначають дані акцизного складу пересувного у разі складання заявки на поповнення залишку на акцизному складі пересувному.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Наказ №729 — Наказ Міністерства фінансів України від 27.11.2020 р. №729 «Про затвердження форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового».
  • Положення про МД — Положення про митні декларації, затверджене постановою КМУ від 21.05.2012 р. №450.
  • Порядок №408 — Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 р. №408.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру