• Посилання скопійовано

Чи потрібен наказ на індексацію зарплати?

Що таке індексація зарплати? Чи можна встановити власні правила індексації зарплати у колективному договорі? Чи обов'язково видавати наказ на проведення індексації?

Правові, економічні та організаційні основи проведення індексації грошових доходів визначено Законом про індексацію.

Правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та нарахування сум індексації прописано у Порядку №1078.

За визначенням, індексація грошових доходів населення — це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг (ст. 1 Закону про індексацію).

I вже у визначенні маємо відповідь на одне із запитань, яке ми поставили на початку статті. Зазвичай що і як індексується, визначається законодавчими та нормативними актами, а не колективними договорами та наказами керівника. Вони можуть бути складені, але повинні враховувати норми законодавства.

Головна з таких норм — те, що індексація є державною мінімальною гарантією в оплаті праці. На цьому неодноразово наголошували фахівці Держпраці. А отже, індексувати зарплату в розмірі меншому, ніж встановлено Законом про індексацію та Порядком №1078, — не можна!

Відповідно до ст. 33 Закону про оплату праці в період між переглядом розміру мінімальної заробітної плати індивідуальна заробітна плата підлягає індексації згідно з чинним законодавством. Статтею 95 КЗпП передбачено, що заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.

Тобто ці закони, які регулюють трудові відносини, теж наполягають на проведенні індексації. А позаяк індексацію заробітної плати передбачено КЗпП, вона є мінімальною державною гарантією.

Що можна зазначити стосовно індексації в колдоговорі?

У пункті 5 Порядку №1078 зазначається, що працівникам підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв'язку зі зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче від норм, визначених Законом про індексацію та Порядком №1078.

Це означає, що в госпрозрахункових (небюджетних) організаціях індексацію можна провадити в більшому розмірі, ніж передбачено законодавством, а також індексувати не лише оклад, а й, наприклад, середню зарплату для відпусткових чи інші виплати. Якщо роботодавець на це згоден, згоду можна відобразити у колдоговорі. Але у такому разі це зобов'язання доведеться виконувати!

Нагадаємо, що відповідно до ст. 18 Закону про колдоговори на осіб, які представляють роботодавця чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи і з вини яких порушено чи не виконано зобов'язання щодо колективного договору, угоди, накладається штраф у розмірі до 100 н. м. д. г. (1700 грн), і вони також несуть дисциплінарну відповідальність аж до звільнення з посади.

На вимогу профспілок, іншого уповноваженого трудовим колективом органу роботодавець зобов'язаний вжити заходів, передбачених законодавством, до керівника, з вини якого порушуються чи не виконуються зобов'язання щодо колективного договору, угоди.

Порядок і строки накладення штрафів, передбачених цим Законом, регламентовано КУпАП. Справи з цих питань розглядаються судом за поданням однієї зі сторін колективного договору, угоди або відповідних комісій згідно зі ст. 20 Закону про колдоговори.

Тож перш ніж передбачати щось подібне в колдоговорі, слід зважити на свої фінансові можливості.

Чи потрібен наказ на індексацію зарплати?

Фахівці Міністерства соціальної політики у листі від 03.02.2020 р. №1476/0/290-20/51 зауважили, що Закон про індексацію та Порядок №1078 не передбачають норм та положень щодо необхідності видання наказу в разі настання права на індексацію грошових доходів на підприємствах, установах, організаціях.

Щодо проведення індексації заробітної плати

Директорат стратегічного планування, координації політики та євроінтеграції Міністерства соціальної політики розглянув лист <...> щодо проведення індексації заробітної плати <...> і повідомляє.

Правові, економічні та організаційні основи проведення індексації грошових доходів визначено Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. №1282-XII (зі змінами).

Правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та нарахування сум індексації визначено Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. №1078 (зі змінами).

Зазначений Закон та Порядок не передбачають норм та положень щодо необхідності видання наказу в разі настання права на проведення індексації грошових доходів на підприємствах, установах, організаціях.

Разом з тим зазначаємо, що індексація грошових доходів населення згідно із Законом України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» від 05.10.2000 р. №2017-III є державною соціальною гарантією, яка встановлена з метою підтримання достатнього життєвого рівня громадян та купівельної спроможності їх грошових доходів в умовах зростання цін.

Одночасно повідомляємо, що листи Мінсоцполітики не є нормативно-правовими актами, вони носять інформаційний, роз'яснювальний та рекомендаційний характер.

Заступник генерального директора Директорату Н. Підлужна
Лист Мінсоцполітики від 03.02.2020 р. №1476/0/290-20/51

Позаяк індексацію зарплати передбачено нормами закону, то немає значення, чи є на підприємстві такий наказ, чи немає, — норму закону потрібно виконувати.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-X.
  • Закон про індексацію — Закон України від 03.07.91 р. №1282-XII «Про індексацію грошових доходів населення».
  • Закон про колдоговори — Закон України від 01.07.93 р. №3356-XII «Про колективні договори і угоди».
  • Закон про оплату праці — Закон України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».
  • Порядок №1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру