• Посилання скопійовано

Нерозподілений прибуток — на збільшення СК

ТОВ планує в грудні 2020 року збільшити статутний капітал за рахунок нерозподіленого прибутку без зміни співвідношення часток учасників. Чи вважатиметься така операція реінвестицією дивідендів? Які податкові наслідки та облік такої операції?

Статтею 17 Закону про ТОВ/ТДВ передбачено, що учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства без додаткових вкладів за рахунок нерозподіленого прибутку товариства. У разі збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку товариства без залучення додаткових вкладів склад учасників товариства та співвідношення розмірів їхніх часток у статутному капіталі не змінюються.

За пп. «в» пп. 14.1.81 ПКУ, реінвестицією є господарські операції, що передбачають здійснення капітальних або фінансових інвестицій за рахунок прибутку, отриманого від інвестиційних операцій.

А відповідно до пп. 14.1.49 ПКУ, дивіденди — це платіж, що здійснюється юрособою, у тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Тим часом в IПК ДПСУ від 11.10.2019 р. №745/6/99-00-07-02-02-15/IПК податківці роз'яснювали, що господарська операція, яка передбачає збільшення статутного капіталу за рахунок отриманого від інвестиційних операцій прибутку, який мав бути розподілений між власниками корпоративних прав, є реінвестицією дивідендів.

Отже, вважаємо, що такі суми оподатковуватимуть за тими самим правилами, що й у разі реінвестиції дивідендів (коли приймається рішення про їх виплату й одночасно рішення про внесення нарахованих дивідендів до статутного капіталу без зміни часток).

ПДФО та ВЗ

Згідно з пп. 165.1.18 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються дивіденди, які нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юрособою-резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, та внаслідок якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

Позаяк, як було зазначено вище, збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку прирівнюється до реінвестиції дивідендів, то вважаємо, що така сума не підлягатиме оподаткуванню ПДФО.

Що ж до військового збору, то Законом №466 з 16.01.2020 р. норму стосовно обов'язкового оподаткування доходу, зазначеного у пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.52 ПКУ, вилучено. А якщо такий дохід звільняється від оподаткування ПДФО, то він звільняється і від оподаткування військовим збором.

Авансовий внесок

У разі реінвестиції дивідендів шляхом внесення їх до статутного капіталу емітент нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток у порядку, визначеному п. 57.1-1 ПКУ.

Розраховують авансовий внесок зі суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування за відповідний звітний рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов'язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного (на момент виплати дивідендів) грошового зобов'язання (або якщо декларація з податку на прибуток за період, за який виплачуються дивіденди, ще не подавалася) авансовий внесок розраховують зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Обчислюють авансовий внесок за ставкою 18%.

Але при виплаті дивідендів засновникам-фізособам авансового внеску з податку на прибуток не виникає. Це передбачено пп. 57.1-1.3 ПКУ. Тому при реінвестиції прибутку фізособами авансового внеску сплачувати не треба.

Увага!

Якщо нерозподілений прибуток виник за період, за який було нараховано та сплачено податок на прибуток, то нараховувати та сплачувати авансовий внесок не потрібно, бо він сплачується лише зі суми перевищення дивідендів над значенням об'єкта оподаткування за відповідний звітний рік, грошове зобов'язання щодо якого погашене.

Нерезидентський податок

Звісно, необхідність сплати податку з доходів нерезидентів може виникнути лише у випадках, якщо учасником товариства є нерезидент.

Як передбачено підпунктом 141.4.2 ПКУ, резидент, який здійснює на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримує податок з таких доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, за ставкою в розмірі 15% (крім доходів, зазначених у пп. 141.4.4 — 141.4.6 та 141.4.11 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, що сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності. Вимоги цього абзацу не застосовуються до доходів нерезидентів, що отримуються ними через їхні постійні представництва на території України.

Консультують податківці

... Якщо платник податку на прибуток — емітент корпоративних прав не приймав рішення щодо виплати дивідендів власникам таких корпоративних прав, а нерозподілений прибуток був спрямований до 01.01.2021 р. на поповнення (збільшення) статутного капіталу, така операція не передбачає виникнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств, у тому числі податку з доходів з джерелом їх походження з України у випадку, якщо одним із учасників — власників корпоративних прав є нерезидент.

Якщо платник податку на прибуток — емітент корпоративних прав не приймав рішення щодо виплати дивідендів власникам таких корпоративних прав, а нерозподілений прибуток був спрямований після 31.12.2020 р. на поповнення (збільшення) статутного капіталу, то у випадку, якщо одним із учасників — власників корпоративних прав є нерезидент, сума, на яку збільшується вартість корпоративних прав учасника — нерезидента у зв'язку із таким поповненням (збільшенням) статутного капіталу, підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 15 відсотків (якщо інша ставка не встановлена міжнародним договором, згоду на обов'язковість якого надано Верховною Радою України).

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 22.07.2020 р. №2998/IПК/99-00-05-05-02-06

Бухгалтерський облік

Якщо нерозподілений прибуток спрямовується на збільшення СК без нарахування дивідендів (ст. 17 Закону про ТОВ/ТДВ), то в обліку таку операцію відображають записом: Д-т 443 К-т 46 з одночасним збільшенням розміру СК — Д-т 46 К-т 401.

Якщо при цьому виникає обов'язок сплатити авансовий внесок з податку на прибуток, то таку операцію показують проведенням: Д-т 64 К-т 311.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про ТОВ та ТДВ — Закон України від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».
  • Закон №466 — Закон України від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру