• Посилання скопійовано

Суть справи

Списання податкових боргів за Законом №1072
10 грудня набрав чинності Закон №1072. У ньому йдеться про податкові наслідки отримання одноразової державної допомоги, списання податкових боргів, штрафних санкцій та пені, звільнення певних платників від ЄСВ та списання недоїмки з ЄСВ за 2017 — 2020 рр. Розгляньмо найважливіші положення Закону.

Річний перерахунок ПДВ-2020
Наприкінці грудня 2020 року платникам ПДВ, які здійснюють як оподатковувані, так і не оподатковувані ПДВ операції, доведеться зробити перерахунок, передбачений ст. 199 ПКУ. Нагадаємо, як проводити такий перерахунок.

Зміни до Порядку №100
Завдяки змінам, унесеним до Порядку №100 Постановою №1213, розрахунок середньої зарплати для відпусток мав стати простішим. Тому що роботодавці вже не застосовуватимуть коефіцієнт коригування та чітко визначено, які виплати враховувати для розрахунку не потрібно. Але як врахувати премію чи розрахувати середню з МЗП, — це ще той «квест». I, проаналізувавши зміни, розуміємо, що не все так просто.

Останні зміни щодо РРО за Законом №1017
10 грудня частково набрав чинності Закон №1017. Розгляньмо, які зміни вже працюють, яких чекати з 1 січня 2021 року і кому треба застосовувати РРО, незважаючи ні на що.

Як оскаржити наслідки обшуку?
Обшук як процесуальна дія спрямований на отримання доказів, що мають відношення до кримінального провадження. Але іноді під час обшуку та складання протоколу трапляються порушення. Тому Верховний Суд роз'яснив, у яких випадках вони призводять до звільнення від покарання.

Релігійна організація продає нерухомість
ДПСУ в IПК від 27.11.2020 р. №4873/IПК/99-00-05-05-02-06 (див. «ДК» №51-52/2020) надала роз'яснення щодо оподаткування операцій з продажу релігійною організацією належних їй земельної ділянки та розташованого на ній житлового будинку.

Нерозподілений прибуток — на збільшення СК
ТОВ планує в грудні 2020 року збільшити статутний капітал за рахунок нерозподіленого прибутку без зміни співвідношення часток учасників. Чи вважатиметься така операція реінвестицією дивідендів? Які податкові наслідки та облік такої операції?

Хто може закрити ресторан через шум
Місцева влада, яка встановила режим роботи розважального закладу за погодженням із його власником, не може скасувати своє попереднє рішення та закрити такий заклад через гучну музику. А ось головний санітарний лікар (або його заступник) — може.

Товарний облік у «єдинника»
Чи зобов'язаний ФОП — платник ЄП II групи, що здійснює продаж технічно складних побутових товарів з РРО, вести товарний облік та мати первинні документи на придбання та продаж товарів?

До змісту номеру