• Посилання скопійовано

Токени повертаються?

Розгляньмо, які зміни чекають на всіх платників податків після 07.11.2020 р. щодо використання електронних підписів та їх носіїв, зокрема токенів.

ЕЦП та КЕП: зміна поколінь

Закон про електронні довірчі послуги (далі — Закон) набрав чинності 7 листопада 2018 року. До цієї дати всі платники підписували електронні документи, включаючи податкову звітність, за допомогою електронного цифрового підпису (далі — ЕЦП).

Закон скасував таке поняття, як ЕЦП, а натомість запровадив нове: КЕП — кваліфікований електронний підпис. Згідно із задумом, КЕП — це вдосконалений аналог ЕЦП.

Проте на момент набрання Законом чинності всі платники користувалися ЕЦП, а КЕП ніхто не мав. З метою запобігання «електронному колапсу» Закон дозволив (ч. 5 розд. VII) платникам повноцінно користуватися ЕЦП ще два роки з моменту набрання чинності Законом (з 07.11.2018 р.). Iншими словами, Закон надав платникам два роки, щоб вони, не поспішаючи, встигли отримати КЕП та забули про старі ЕЦП.

Увага: 7 листопада 2020 року платники, які досі користуються ЕЦП замість КЕП, втратять можливість підписувати електронні документи та звітність.

Але панікувати не варто. Адже всі платники, які отримували електронні підписи після 07.11.2018 р., вже мають свій КЕП, позаяк з дня набрання чинності Законом старі ЕЦП не випускали.

Тому, якщо ви отримали електронний підпис після 07.11.2018 р. і він працював, то це КЕП.

Якщо ж ви отримали ЕЦП до 07.11.2018 р. та надалі жодного разу не оновлювали чи не продовжували його, то досі маєте ЕЦП. Але до 07.11.2020 р. ще є час отримати свій КЕП, аби після цієї дати і далі спокійно підписувати електронні документи та звітність.

Що в мене — КЕП чи ЕЦП?

Щоб перевірити, КЕП у вас чи досі ЕЦП, можна також подивитися договір, укладений із тією особою, яка видала електронний підпис. Якщо договір містить такі характерні словосполучення, як «кваліфікований електронний підпис», «кваліфікований надавач електронних довірчих послуг», «кваліфікований сертифікат відкритого ключа» та інші фрази зі словом «кваліфікований» чи «довірчі», тоді це КЕП.

Якщо ж договір стосується електронного цифрового підпису чи посиленого сертифіката відкритого ключа, то досі маєте ЕЦП і його треба замінити на КЕП до 07.11.2020 р.

Отже, якщо маєте КЕП, то після 07.11.2020 р. для вас нічого не зміниться. Якщо це досі ЕЦП, то з 07.11.2020 р. втратите можливість підписувати електронні документи та податкову звітність. Тому до цієї дати краще встигнути отримати новий електронний підпис, а саме КЕП.

А що з токенами?

КЕП може зберігатися як на простій флешці, так і на токені — флешці з підвищеним рівнем захисту інформації, що міститься на ній.

Закон не зобов'язує приватних СГ (як юросіб, так і ФОПів) використовувати саме токени для зберігання своїх КЕП.

За вимогами абз. 2 ч. 2 ст. 17 Закону використовувати виключно токени зобов'язані лише: органи державної влади; органи місцевого самоврядування; підприємства, установи та організації державної форми власності; держреєстратори; нотаріуси; інші суб'єкти, уповноважені державою на здійснення функцій держреєстратора.

З огляду на вищевикладене, приватні СГ не зобов'язані купувати токени. Але й заборони придбавати токени для бізнесу не встановлено. Є можливість та бажання платити за КЕП на токені більше, ніж за КЕП на звичайній флешці? Жоден закон вам цього не забороняє.

Увага! З 07.11.2020 р. правила використання токенів ніяк не змінюються. Тобто для користувачів КЕП і далі не буде вимоги користуватися ними.

Євгеній ПІДДУБКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру