• Посилання скопійовано

Щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Iндивідуальна податкова консультація ГУ ДПС у Полтавській області від 18.08.2020 р. №3408/IПК/16-31-04-03-33

Щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Суттєво. СГ, основний вид господарської діяльності якого класифікується поза секціями В — F КВЕД ДК 009:2010, не підпадає під пільгу з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ.

! СГ — власникам нерухомого майна

Головне управління ДПС у Полтавській області, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), на звернення Товариства щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — Податок), повідомляє.

Товариство поінформувало, що при провадженні господарської діяльності з будівництва житлових і нежитлових будівель використовує власну нежитлову будівлю як цех з виробництва металоконструкцій і, посилаючись на пп. «є» пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Кодексу, яким передбачено, що не є об'єктом оподаткування будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000 (далі — Класифікатор), що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб'єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях В — F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку, і запитує про наявність у нього податкових зобов'язань з податку.

Застосування пп. «є» пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Кодексу можливе у разі дотримання чотирьох обов'язкових умов:

— будівля промисловості має відповідати (бути класифікована) групі «Будівлі промислові та склади» (код 125) Класифікатора;

— будівля промисловості має використовуватися суб'єктом господарювання протягом звітного (податкового) періоду за призначенням у господарській діяльності;

— основний вид діяльності суб'єкта господарювання згідно з реєстраційними даними має бути класифікований у секціях В — F КВЕД ДК 009:2010, будівля промисловості (у т. ч. її частина) протягом звітного (податкового) періоду не має бути здана в оренду, лізинг, позичку іншим суб'єктам господарювання.

Оскільки основним реєстраційним видом господарської діяльності Товариства є неспеціалізована оптова торгівля (код 46.90 КВЕД), секція G, то на нього не поширюється дія пп. «є» пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Кодексу.

Крім того, вважаємо за доцільне запропонувати Товариству отримати експертний висновок щодо належності об'єктів нерухомості до певного класу будівель за Класифікатором та включити отриману класифікацію до записів реєстру майнових прав.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру