• Посилання скопійовано

Щодо плати за землю

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 18.08.2020 р. №3427/IПК/99-00-04-03-03-06

Щодо плати за землю

Суттєво. У разі використання земельних ділянок без належного оформлення прав відповідний орган місцевого самоврядування має право подати позов про компенсацію землекористувачами шкоди у формі неотриманої орендної плати.

! Власникам нерухомості

Державна податкова служба України на звернення товариства щодо плати за землю, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Товариство, яке обрало спрощену систему оподаткування, поінформувало, що є власником нежитлових будівель, розташованих на земельній ділянці, правовстановлюючі документи на яку Товариством не оформлялися, а відомості про формування такої ділянки не внесені до Державного земельного кадастру.

Товариство, посилаючись на встановлення п. 287.1 ст. 287 Кодексу моменту виникнення обов'язку зі справляння плати за землю з дня набуття права власності або права користування земельною ділянкою, запитує про підстави виникнення у нього обов'язку зі справляння плати за землю за земельну ділянку, право власності або користування на яку не зареєстровано у Державному земельному кадастрі.

Позиція контролюючих органів щодо виникнення податкових зобов'язань з плати за землю після належного оформлення прав власності або користування земельною ділянкою викладена в узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом Міністерства фінансів України від 06.07.2018 р. №6021.

1 Див. «ДК» №30/2018. — Прим. ред.

Водночас використання земельних ділянок без належного оформлення прав є порушенням норм земельного законодавства, зокрема в частині невиконання принципу платного використання таких земельних ділянок.

Орган місцевого самоврядування, який реалізує свої владні повноваження на відповідній території, на якій розташована земельна ділянка, що використовується без правовстановлюючих документів, керуючись нормами ст. 377 Цивільного кодексу України, ст. 120, 125, 126 та 206 Земельного кодексу України, має право порушити питання про компенсацію завданої шкоди (ст. 1166, 1167 Цивільного кодексу України) землекористувачами (юридичними та фізичними особами), які використовують земельні ділянки без належним чином оформлених документів на право користування земельними ділянками, у формі неотриманої орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності.

Враховуючи зазначене, Товариству доцільно звернутися до органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки, на якій розташований комплекс будівель, щодо оформлення речових прав на таку земельну ділянку.

У разі оформлення Товариством відповідного права на земельну ділянку під комплексом будівель у нього виникнуть обов'язки з нарахування податкового зобов'язання та подання податкової декларації з плати за землю.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру