• Посилання скопійовано

Щодо сплати земельного податку

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 14.08.2020 р. №3355/IПК/99-00-04-03-03-06

Щодо сплати земельного податку

Суттєво. Платником земельного податку з багатоквартирного будинку, який перебуває в управлінні ОСББ, є ОСББ, а власник приміщення, який не має правовстановлюючих документів на землю та прибудинкову територію, — ні.

! Платникам ЄП — орендодавцям нерухомості

Державна податкова служба України на звернення товариства, надіслані листом ГУ ДПС у м. Києві, щодо надання індивідуальної податкової консультації зі сплати земельного податку (далі — Податок), керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Товариство проінформувало, що є платником єдиного податку, має у власності нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку, який перебуває в управлінні ОСББ. Нежитлові приміщення Товариство надає в оренду.

Товариством отримано Довідку Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) від 09.06.2020 р. про розмір нормативної грошової оцінки (далі — Довідка) на загальну площу земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний житловий будинок. Проте у Довідці не визначено категорію землі та її цільове призначення.

Поряд з цим з матеріалів звернення вбачається, що ОСББ як орган управління сумісної власності цього багатоквартирного будинку поінформувало Товариство про відсутність у нього правовстановлюючих документів на землю та прибудинкову територію.

Товариство у зверненні повідомило про відсутність речових прав на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок.

Товариство, посилаючись на норми чинного законодавства, запитує щодо виникнення у нього з 01.07.2020 р. згідно з підпунктом 4 пункту 297.1 статті 297 Кодексу обов'язку з нарахування та сплати Податку та методики обчислення частини земельної ділянки, що припадає на площу власних нежитлових приміщень Товариства.

Кодексом визначено, що плата за землю справляється у двох формах Податку з власників та постійних користувачів земельних ділянок (підпункт 14.1.72 пункту 14.1 статті 14 Кодексу), а також орендної плати за надання у строкове користування земельної ділянки державної або комунальної власності (підпункт 14.1.147 пункт 14.1 статті 14 Кодексу).

Питання щодо сплати земельного податку власником нерухомого майна, що розташоване на земельній ділянці, права на яку у такої особи не оформлені, визначено в узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом Міністерства фінансів України від 06.07.2018 р. №602.

Відповідно до пункту 269.1 статті 269 Кодексу платниками Податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Особу, яка володіє нерухомим майном, що розташоване на земельній ділянці, права на яку для такої особи не оформлені, не можна вважати платником Податку в розумінні статті 269 Кодексу до моменту виникнення відповідних прав такої особи на цю земельну ділянку відповідно до запису, сформованого у Державному земельному кадастрі у порядку, визначеному законом.

Що стосується особи, яка володіє нерухомим майном у багатоквартирному будинку, то, виходячи із викладеного вище, права на земельну ділянку під багатоквартирним будинком та прибудинкову територію виникають у всіх співвласників (власників житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку) з моменту державної реєстрації таких прав на земельну ділянку під цим багатоквартирним будинком та відповідну прибудинкову територію у Державному земельному кадастрі у порядку, визначеному законом. Тому безпосереднім платником земельного податку в цьому випадку буде виступати особа, щодо якої здійснено державну реєстрацію прав на земельну ділянку під багатоквартирним будинком з урахуванням прибудинкової території (установа або організація, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності; об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке є суб'єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників), з моменту такої реєстрації прав особи на земельну ділянку.

Враховуючи викладене, у Товариства з 01.07.2020 р. не виникають податкові зобов'язання зі сплати Податку за земельну ділянку, на якій розташовані власні нежитлові приміщення в житловому будинку, що перебуває в управлінні ОСББ.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру