• Посилання скопійовано

Щодо земельного податку

Iндивідуальна податкова консультація Головного управління ДПС у Чернігівській області від 14.08.2020 р. №3356/IПК/25-01-04-04-07

Щодо земельного податку

Суттєво. Платник єдиного податку, який надає частину своєї нерухомості в оренду, втрачає право на звільнення від земельного податку з усієї площі земельних ділянок.

! Платникам єдиного податку — орендодавцям нерухомості

Головне управління ДПС у Чернігівській області на звернення Товариства щодо отримання індивідуальної податкової консультації по земельному податку (далі — Податок), керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Товариство поінформувало, що перебуває на спрощеній системі оподаткування (зареєстроване платником єдиного податку третьої групи) та має на праві постійного користування земельну ділянку на території м. Чернігова, на якій розташовані будівлі та забудови. При цьому Товариство надає в оренду частину приміщень разом з земельними ділянками, інша частина земельної ділянки з забудовами використовується в господарській діяльності Товариства.

Товариство, посилаючись на пп. 4 п. 297.1 ст. 297 Кодексу з урахуванням змін, внесених Законом України від 16 січня 2020 року №466-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі — Закон №466), просить надати роз'яснення щодо розрахунку сум Податку, а саме за всю площу земельних ділянок або окремих пропорційних часток таких земельних ділянок відповідно до площ приміщень, наданих в оренду.

Земельний податок є обов'язковим платежем, що справляється з власників земельних ділянок, а також постійних землекористувачів (пп. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Відповідно до пп. 4 п. 297.1 ст. 297 Кодексу з урахуванням змін, внесених Законом №466, які набрали чинності з 01.07.2020 р., платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої — третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що розташоване на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку).

Враховуючи те, що Товариство як власник земельних ділянок є платником Податку відповідно до норм Кодексу, використовує земельні ділянки як для своєї господарської діяльності, так і для надання в оренду частини нерухомого майна, розташованого на таких земельних ділянках, то Товариство з 1 липня 2020 року втрачає право на звільнення, передбачене пп. 4 п. 297.1 ст. 297 Кодексу, в частині всієї площі земельних ділянок.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру