• Посилання скопійовано

Щодо нарахування амортизації на виробничі основні засоби, які знаходяться на ремонті, капітальному ремонті

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 17.07.2020 р. №2926/IПК/99-00-05-05-02-06

Щодо нарахування амортизації на виробничі основні засоби, які знаходяться на ремонті, капітальному ремонті

Суттєво. На виробничі ОЗ, що перебувають на ремонті (капітальному ремонті), амортизація у податковому обліку не нараховується.

! Платникам

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо нарахування амортизації на виробничі основні засоби, які знаходяться на ремонті, капітальному ремонті, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України у редакції, чинній з 23.05.2020 р. (далі — Кодекс), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, платник для ведення бухгалтерського обліку застосовує міжнародні стандарти фінансової звітності.

Об'єкти основних засобів підприємства в процесі господарської діяльності потребують ремонтів, капітальних ремонтів, модернізації, реконструкції, добудови, дообладнання, що виконуються як власними силами, так і за допомогою підрядників.

У зв'язку з цим у підприємства виникло таке питання: «Чи має право підприємство нараховувати амортизацію у податковому обліку на виробничі основні засоби, які знаходяться на ремонті, капітальному ремонті?».

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів, встановлено ст. 138 Кодексу.

Згідно з п. 138.1 ст. 138 Кодексу фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації основних засобів та/або нематеріальних активів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності та відповідно до п. 138.2 ст. 138 Кодексу зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів та/або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ст. 138 Кодексу.

Порядок розрахунку амортизації основних засобів або нематеріальних активів для визначення об'єкта оподаткування встановлено п. 138.3 ст. 138 Кодексу.

Згідно з пп. 138.3.1 п. 138.3 ст. 138 Кодексу розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюється відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138 п. 14.1 ст. 14 розділу I цього Кодексу, підпунктами 138.3.2 — 138.3.4 цього пункту. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Для розрахунку амортизації відповідно до положень цього пункту визначається вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку.

Амортизація не нараховується за період невикористання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв'язку з їх модернізацією, реконструкцією, добудовою, дообладнанням та консервацією.

Відповідно до пп. 14.1.3 п. 14.1 ст. 14 Кодексу амортизація — систематичний розподіл вартості основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів, що амортизується, протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

Отже, якщо виробничі основні засоби знаходяться на ремонті (капітальному ремонті) і не використовуються (експлуатуються) у господарській діяльності платника податку у зв'язку з їх модернізацією, реконструкцією, добудовою, дообладнанням, то у податковому обліку амортизація на такі основні засоби не нараховується.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру