• Посилання скопійовано

Щодо оптової та роздрібної торгівлі електронними продуктами для парування, які імітують форму і функцію звичайних сигарет та/або кальянів (електронних сигарет)

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 17.06.2020 р. №2467/6/99-00-09-03-02-06/IПК

Щодо оптової та роздрібної торгівлі електронними продуктами для парування, які імітують форму і функцію звичайних сигарет та/або кальянів (електронних сигарет)

Суттєво. Рідини для електронних сигарет є підакцизним товаром, а от чи є ним нерозбірна необслуговувана електронна сигарета, ДПС не сказала.

! Торговцям електронними сигаретами

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) розглянула звернення на отримання індивідуальної податкової консультації стосовно практичного застосування норм податкового законодавства і повідомляє таке.

У зверненні Підприємство зазначає, що планує здійснювати оптову та роздрібну торгівлю електронними продуктами для парування, які імітують форму і функцію звичайних сигарет та/або кальянів (електронних сигарет). Відповідний електронний продукт представлений цілісним, єдиним об'єктом, що не містить у комплекті зарядного пристрою, дроту живлення та/або набору будь-яких змінних, запасних частин, картриджів тощо, при цьому включає в себе нагрівальний елемент, елемент живлення та закритий, встановлений виробником, необслуговуваний, без можливості поповнення контейнер із рідиною для електронних сигарет.

Підприємство запитує:

1. Чи потребує здійснення роздрібної та/або оптової торгівлі електронними сигаретами (електронними продуктами для парування) одержання Підприємством відповідної ліцензії, спеціальної сертифікації, іншої дозвільної документації для такої розповсюдженої категорії товарів?

Згідно із Законом України від 16 січня 2020 року №465-IХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі — Закон №465) державне регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, запроваджується з 01.01.2021 р.

Відповідні зміни (щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах) внесені Законом №465 до Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі — Закон №481/95-ВР), які набирають чинності 01.01.2021 р. (назва Закону №481 наведена у редакції, яка є чинною на сьогодні).

Термін «рідини, що використовуються в електронних сигаретах» вживається в Законі №481/95-ВР у значенні, наведеному в Податковому кодексі України (далі — Кодекс).

Рідини, що використовуються в електронних сигаретах, — рідкі суміші хімічних речовин, що містять або не містять нікотин, використовуються для створення пари в електронних сигаретах та містяться, зокрема, в картриджах, заправних контейнерах та інших ємностях (пп. 14.1.56-4 п. 14.1. ст. 14 Кодексу, який набирає чинності з 01.01.2021 р.).

Згідно зі ст. 15 Закону №481/95-ВР оптова торгівля на території України алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється за наявності у суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб'єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах.

Статтею 15 Закону №481/95-ВР встановлено річну плату за ліцензії на право оптової торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, у розмірі — 780 гривень.

Крім цього, роздрібна торгівля рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, може здійснюватися суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, становить 780 гривень на кожне місце торгівлі. Суб'єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами, мають право продавати рідини, що використовуються в електронних сигаретах, без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі такими рідинами.

Отже, починаючи з 2021 року, у розумінні Закону №481/95-ВР (у редакції Закону №465), оптова та/або роздрібна торгівля рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, можлива за наявності ліцензії на відповідний вид діяльності.

2. Чи віднесено електронні продукти для парування (електронні сигарети) до підакцизних товарів (продукції), реалізація суб'єктами господарювання яких є об'єктом оподаткування акцизним податком згідно з приписами Кодексу?

Згідно із положеннями Закону України від 16 січня 2020 року №466-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі — Закон №466), починаючи з 2021 року запроваджено оподаткування акцизним податком рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Кодексом надано визначення понять «електронна сигарета» та «рідини, що використовуються в електронних сигаретах» (пп. 14.1.56-3 та відповідно пп. 14.1.56-4 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, у редакції Закону №466).

Законом №466 розширено перелік підакцизних товарів, визначених п. 215.1 ст. 215 Кодексу, зокрема, до підакцизних товарів, починаючи з 2021 року належать рідини, що використовуються в електронних сигаретах та на які згідно із пп. 215.3.31 Кодексу встановлена ставка акцизного податку 3000 гривень за 1 літр.

Реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів — продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об'єктах громадського харчування (пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, у редакції Закону №466).

При цьому відповідно до п. 213.1 ст. 213 Кодексу об'єктами оподаткування є, зокрема, але не виключно:

реалізація вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (пп. 213.1.1);

ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України (пп. 213.1.3);

реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пп. 213.1.9).

Таким чином, починаючи з 2021 року, у розумінні Кодексу (у редакції Закону №466), рідини, що використовуються в електронних сигаретах, віднесені до підакцизних товарів, на які встановлена ставка акцизного податку, та операції з ввезення, вироблення та реалізації цих підакцизних товарів є об'єктами оподаткування.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру