• Посилання скопійовано

Чи нараховувати ПЗ з ПДВ при простої ОЗ?

В IПК ДПСУ від 23.03.2020 р. №1195/6/99-00-07-03-02-06/IПК (див. «ДК» №17/2020) податківці пояснили, чи треба нараховувати ПЗ з ПДВ у разі здійснення операцій з тимчасового призупинення експлуатації виробничого обладнання з огляду на відсутність замовлень на виробництво певного типу продукції.

На час карантину багато підприємств переводять свої основні засоби на консервацію. Коротко нагадаємо основні правила такої консервації:

— для госпрозрахункових підприємств і тих, які не мають стратегічного значення для економіки та безпеки держави, консервація проводиться за їхнім бажанням;

— короткострокове (до 12 місяців) зберігання ОЗ не є консервацією;

— якщо консервуємо ОЗ, амортизацію припиняємо нараховувати з місяця, наступного за місцем консервації;

— якщо рішення про консервацію не приймалося, то амортизацію нараховуємо як у податковому, так і у бухгалтерському обліку.

Щодо нарахування ПДВ при консервації ОЗ (за п. 198.5 ПКУ як на негосподарське їх використання), то, на нашу думку, розглядати консервацію основних засобів як переведення виробничих необоротних активів до складу невиробничих немає підстав. Позаяк вони залишаються виробничими та після розконсервування використовуватимуться саме як виробничі об'єкти.

У коментованій IПК ДПСУ висловила аналогічну позицію. Податківці вважають, що позаяк під час здійснення операції з призупинення експлуатації виробничого обладнання воно не використовується в операціях, перелічених у п. 198.5 ПКУ, а, як і раніше, перебуває у статусі призначеного для використання в оподатковуваних ПДВ операціях у межах господарської діяльності платника податку, то податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Тобто незалежно від того, чи здійснив платник податку консервацію ОЗ, на час невикористання такого основного засобу податкові зобов'язання з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ не нараховуються, бо такі ОЗ і далі призначаються для використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податків (після їх розконсервації або продовження використання).

Водночас варто звернути увагу, що таке роз'яснення надано лише в IПК. Тобто це трактування закону, а не пряма норма ПКУ. А позиція податківців може змінюватися, тому без ризиків для себе цю консультацію зможе застосовувати лише той платник ПДВ, який замовив та отримав її. Якщо ви застосовуєте консервацію основних засобів та бажаєте убезпечитися під час наступних податкових перевірок, варто отримати власну IПК щодо цього.

А ще в IПК ГУ ДФС у Донецькій області від 12.03.2018 р. №938/IПК/05-99-12-01-13 податківці розглянули використання придбаних з ПДВ товарів (робіт, необоротних активів) для консервації або обслуговування ОЗ, що простоює.

I ось тут вони відповіли доволі загальною фразою. Так, ПДВ за п. 198.5 ПКУ не нараховується, якщо вартість товарів (послуг), придбаних із метою обслуговування непрацюючих основних засобів, включається до витрат платника ПДВ та відповідно до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об'єктом оподаткування та пов'язані з отриманням доходів.

Тому платнику податків, який не бажає визнавати податкові зобов'язання з ПДВ у придбаних товарах (послугах, необоротних активах), що використовуються для обслуговування основних засобів, які простоюють або законсервовані, треба включити їх вартість до вартості товарів (послуг), операції з постачання яких є об'єктом оподаткування та пов'язані з отриманням доходів.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру