• Посилання скопійовано

Суть справи

Купівля валюти та строки розрахунків
Для здійснення торговельних операцій в іноземній валюті у СГ виникає потреба в наявності таких коштів на поточному рахунку. Як правило, такі операції пов'язані з імпортом товарів (послуг), розрахунки за якими здійснюються у валюті. Розгляньмо облік придбання валюти у різних ситуаціях.

Аліменти під час карантину
Карантинні обмеження загальмували багато сфер життя. Розглянемо питання, що виникли у платників аліментів та їхніх роботодавців щодо сплати аліментів та врегулювання питання заборгованості, яка, можливо, з'явиться під час карантину.

Уточнювати декларацію можна й після перевірки
Верховний Суд став на бік платників податків та зазначив, що у разі отримання акта камеральної перевірки щодо певної податкової декларації платник податків має повне право подати уточнюючий розрахунок до неї. Штраф при цьому сплачується як при самостійному виявленні платником такої помилки (але лише у разі виправлення до прийняття податкового повідомлення-рішення).

Випадки, які впливають на ПК з ПДВ
Вічна тема податкового кредиту з ПДВ... Доволі часто податківці не з'ясовують справжню сутність правовідносин, досліджуючи під час перевірок лише відповідність ПН формальним вимогам і не звертаючи уваги на фактичні відносини. Розгляньмо деякі ситуації з практики.

Штрафи за РРО під час мораторію
Законами №533 та №540 на час карантину зупинено проведення деяких перевірок. Але не всіх. Тому податківці в IПК від 26.03.2020 р. №1249/6/99-00-05-04-01-06/IПК (див. «ДК» №17/2020) наголошують, що штрафуватимуть за порушення правил роботи з РРО, допущені під час «карантинного» мораторію.

Зарплатний рахунок не підлягає арешту
Верховний Суд переконаний, що банківські рахунки, призначені для виплати зарплати та сплати податків, заборонено арештовувати. Однак виокремлювати такі рахунки — це повноваження виконавчої служби.

Коли можна не платити за оренду землі
Власникам нежитлової нерухомості давно відомі спроби місцевої влади стягнути кошти за користування землею без укладеного договору оренди. Проте, як випливає з постанови ВС від 11.09.2019 р. у справі №922/393/18, для цього виявилося недостатнім мати розрахунок площі будівлі без кадастрового номера земельної ділянки.

Придбання та ремонт нерухомості
Приводом для написання цієї статті стало запитання, що надійшло від нашого передплатника. Отже, підприємство придбаває нерухомість і проводить ремонтні роботи. Розгляньмо, який вигляд має облік придбаної нерухомості та її ремонтів.

Реалізація продукції нижче від собівартості
Через карантин багато СГ мають продукцію, термін якої «добігає», тож краще продати її дешевше, аніж втратити понесені витрати. Тож постає запитання: а що з ПДВ, якщо собівартість перевищує договірну вартість готової продукції?

Чи нараховувати ПЗ з ПДВ при простої ОЗ?
В IПК ДПСУ від 23.03.2020 р. №1195/6/99-00-07-03-02-06/IПК (див. «ДК» №17/2020) податківці пояснили, чи треба нараховувати ПЗ з ПДВ у разі здійснення операцій з тимчасового призупинення експлуатації виробничого обладнання з огляду на відсутність замовлень на виробництво певного типу продукції.

Нюанси розрахунку середньої зарплати
Як розрахувати середню зарплату за час перебування у відрядженні працівника, якщо в розрахунковому періоді були відрядження, які теж оплачувалися за середньою зарплатою? Відповідь, яку надало Мінсоцполітики в листі від 11.09.2019 р. №1090/0/204-19 (див. «ДК» №17/2020), лише підтверджує, що тут не все так просто, як могло здаватися.

ПДВ при реалізації імпортованих товарів
Визначення бази оподаткування податком на додану вартість при реалізації імпортованих товарів ускладнюється тим, що такі товари мають кілька вартостей: договірну, митну та первісну. А ще ж є ціна придбання! Як бути?

До змісту номеру