• Посилання скопійовано

Штрафи за РРО під час мораторію

Законами №533 та №540 на час карантину зупинено проведення деяких перевірок. Але не всіх. Тому податківці в IПК від 26.03.2020 р. №1249/6/99-00-05-04-01-06/IПК (див. «ДК» №17/2020) наголошують, що штрафуватимуть за порушення правил роботи з РРО, допущені під час «карантинного» мораторію.

Мораторій на перевірки: чи перевірятимуть застосування РРО?

Законом №533 внесено зміни до ПКУ. Зокрема, новий пункт 52-2, який додано до підрозділу 10 розділу XX ПКУ, говорить про встановлення мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня до 31 травня 2020 року.

Єдиний виняток — це документальні позапланові податкові перевірки з підстав, визначених пп. 78.1.8 ПКУ. Йдеться про документальні перевірки, які проводяться для відшкодування ПДВ.

Але 02.04.2020 р. набрав чинності Закон №540, який цей пункт 52-2 оновив.

I до винятків, на які мораторій не поширюється, було додано фактичні перевірки в частині порушення вимог законодавства щодо:

— обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

— цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

— обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками;

— здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених пп. 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 ПКУ.

На останній вид фактичних перевірок звертаємо вашу увагу. Підстави для них такі:

— наявність та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації від державних органів або органів місцевого самоврядування, яка свідчить про можливі порушення платником податків законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, зокрема щодо здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності патентів, ліцензій та інших документів, контроль за наявністю яких покладено на контролюючі органи, виробництва та обігу підакцизних товарів;

— письмове звернення покупця (споживача), оформлене відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій, касових операцій, патентування або ліцензування;

— наявність та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації про порушення вимог законодавства в частині виробництва, обліку, зберігання та транспортування спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та цільового використання спирту платниками податків, обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками, а також здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального.

Отже, навіть під час карантину податківці мають право завітати до виробників та продавців спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального і перевірити не лише дотримання правил такого виробництва та обігу підакцизних товарів, а й касову дисципліну та застосування РРО.

А що буде після мораторію?

Починаючи з 1 червня 2020 р. (якщо мораторій не буде подовжено) податківці зможуть проводити не лише фактичні, а й документальні перевірки. Тобто не лише «ловити порушників на гарячому», а й перевіряти документи, складені під час карантину.

Податківці у коментованій IПК від 26.03.2020 р. №1249/6/99-00-05-04-01-06/IПК надали відповідь на запитання: чи підпадають під перевірку періоди, в які діяв мораторій на проведення перевірок застосування РРО (запитання 4)?

Відповідь була така: у разі встановлення порушень порядку застосування РРО (допущених під час дії мораторію на проведення перевірок) перевірками, що будуть проведені після закінчення мораторію, суб'єкти господарювання нестимуть відповідальність, передбачену розділом V Закону про РРО.

Чи зможуть податківці штрафувати за виявлені під час карантину порушення у сфері РРО?

Закон №533 позбавив платників податків деяких штрафів.

Так, за пунктом 52-1, який додано до підрозділу 10 розділу XX ПКУ, за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня до 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за:

— порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;

— відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

— порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, що застосовуються на загальних підставах;

— порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

Також протягом періоду з 1 березня до 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Як бачимо, від штрафів, установлених розділом V Закону про РРО, ця норма не рятує. А отже, податківці, виявивши за допомогою фактичних перевірок порушення у сфері застосування РРО, зможуть застосувати штрафи навіть під час карантину.

Яким буде розмір штрафів?

Від себе додамо, що Законом №533 було перенесено набрання чинності окремими положеннями Закону №128. Зокрема, це стосується і збільшених штрафів за незастосування РРО.

Так, дію «пільгових» розмірів штрафів за порушення порядку використання РРО при розрахункових операціях (10% вартості за перше порушення і 50% вартості за кожне наступне) продовжено до 1 січня 2021 року (раніше планувалося, що ці розміри штрафів діятимуть до 1 жовтня 2020 року).

А вже після 1 січня 2021 року штрафи становитимуть:

— 100% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;

— 150% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

Нормативна база

  • Закон №128 — Закон України від 20.09.2019 р. №128-IХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».
  • Закон №533 — Закон України від 17.03.2020 р. №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».
  • Закон №540 — Закон України від 30.03.2020 р. №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру