• Посилання скопійовано

Щодо терміну сплати податку на доходи фізичних осіб до бюджету

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 25.02.2020 р. №783/6/99-00-04-06-03-06/IПК

Щодо терміну сплати податку на доходи фізичних осіб до бюджету

Суттєво. Якщо податковий агент нараховує, але не виплачує фізособі дохід, то ПДФО з такого доходу слід перерахувати до бюджету не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

! Податковим агентам з ПДФО

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податковою кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення щодо терміну сплати податку на доходи фізичних осіб до бюджету і в межах компетенції повідомляє, що відповідь надається з урахуванням фактичних обставин, викладених у листі.

Відповідно до пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 Кодексу.

Згідно з пп. 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 Кодексу податок на доходи фізичних осіб сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування податку до бюджету.

При цьому, якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, податок на доходи фізичних осіб сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (пп. 168.1.4 п. 168.1 ст. 168 Кодексу).

Разом з тим пп. 168.1.5 п. 168.1 ст. 168 Кодексу визначено, що якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені Кодексом для місячного податкового періоду.

Таким чином, якщо податковий агент нараховує, але не виплачує (не надає) платнику податку дохід, то податок на доходи фізичних осіб, який підлягав утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені Кодексом для місячного податковою періоду, тобто не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру