• Посилання скопійовано

Про розгляд звернення [щодо оплати працівнику службового відрядження]

Лист Міністерства соціальної політики України від 11.09.2019 р. №1090/0/204-19

Про розгляд звернення [щодо оплати працівнику службового відрядження]

Суттєво. Якщо працівник протягом розрахункового періоду був у відрядженні, згідно з Порядком №100 вважається, що в цей час працівник не працював.

! Працедавцям

Директоратом норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики розглянуто Ваше звернення щодо оплати працівнику службового відрядження і в межах компетенції повідомляється.

Гарантії для працівників, які направляються у відрядження, встановлені статтею 121 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), згідно з якою працівникам, які направляються у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Розрахунок середньоденної заробітної плати, яка зберігається за працівником у разі службового відрядження, здійснюється відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. №100 (далі — Порядок).

Пунктом 2 Порядку визначено, що у всіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати часу відпусток) середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи із виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата.

Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо і протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середня заробітна плата обчислюється відповідно до останнього абзацу пункту 4 цього Порядку.

Виплати, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати, встановлені пунктом 3 Порядку, це: основна заробітна плата (тарифна ставка, оклад), доплати і надбавки, премії, які не мають разового характеру, індексація тощо.

Виплати, які не включаються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, визначені пунктом 4 Порядку.

Зокрема, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються одноразові виплати, а також виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо), та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного заробітку (розрахованого з урахуванням пункту 8 Порядку) на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Для визначення денного заробітку враховуються всі елементи заробітної плати, які працівник отримує згідно з умовами трудового, колективного договору в місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Генеральний директор Директорату нормта стандартів гідної праці Ю. КУЗОВОЙ

До змісту номеру