• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 21.02.2020 р. №736/6/99-00-05-04-01-06/IПК

РРО — практика дистанційного продажу

У коментованій IПК ДПСУ від 21.02.2020 р. №736/6/99-00-05-04-01-06/IПК (див. у рубриці «Документи для роботи») розглядаються питання застосування РРО, а саме здійснення кур'єрами доставки покупцям товарів, що були замовлені через мережу Iнтернет з відстроченням платежу та у кредит. А також проведення через РРО відмови покупця прийняти замовлений товар. Розгляньмо ці питання через призму продажу алкогольних товарів.

Продаж алкоголю через Iнтернет

Визначення термінів «електронна комерція», «електронна торгівля», «інтернет-магазин» дає Закон про електронну комерцію.

Визначення термінів

Електронна комерція — відносини, спрямовані на отримання прибутку, що виникають під час вчинення правочинів щодо набуття, зміни або припинення цивільних прав та обов'язків, здійснені дистанційно з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, внаслідок чого в учасників таких відносин виникають права та обов'язки майнового характеру.

Електронна торгівля — господарська діяльність у сфері електронної купівлі-продажу, реалізації товарів дистанційним способом покупцю шляхом вчинення електронних правочинів із використанням інформаційно-телекомунікаційних систем.

Iнтернет-магазин — засіб для представлення або реалізації товару, роботи чи послуги шляхом вчинення електронного правочину.

Підпункти 1, 2, 8 ч. 1 ст. 3 Закону про електронну комерцію

Роздрібну торгівлю алкогольними напоями (крім столових вин ) або тютюновими виробами можуть здійснювати СГ усіх форм власності, у тому числі їх виробники, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю. Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю:

— алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 грн на кожний окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що є у місці торгівлі;

— тютюновими виробами на кожне місце торгівлі — 2000 грн.1

Продаж вин столових — без РРО!

Продаж вин столових здійснюється без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Стаття 15-3 Закону №481

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додатково зазначають адресу місця торгівлі і перелік РРО (книг обліку розрахункових операцій), які є у місці торгівлі, та дату початку їх обліку в податкових органах.

Тож у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями зазначають адресу місця торгівлі та перелік РРО. Згідно зі ст. 1 Закону №481 місце торгівлі — це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива — без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, — торговельною площею не менше 20 кв. метрів, яке обладнане РРО (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Тож СГ не може здійснювати продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів через інтернет-магазин, тому що:

1) здійснення роздрібної торгівлі такими товарами потребує наявності торговельного приміщення;

2) у разі доставки на замовлення в інтернет-магазині представником суб'єкта господарювання кінцевому споживачеві — не йдеться про фактичне місце торгівлі.

Підтверджує це і коментована IПК: «Роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами повинна здійснюватися відповідно до отриманих ліцензій на роздрібну торгівлю, які, зокрема, передбачають наявність відповідних місць торгівлі для здійснення реалізації цих товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування»2.

Реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів не за місцем фактичного розташування місця торгівлі, зазначеного в ліцензії, суперечить вимогам чинного законодавства3. А однією з підстав анулювання ліцензії є продаж алкогольних напоїв, тютюнових виробів у не визначених для цього місцях. Згідно з ч. 11 ст. 15-3 Закону №481 забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів у не визначених для цього місцях торгівлі. У разі порушення вимог ст. 15-3 Закону — штраф у розмірі 6800 грн4.

1 На території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, — 500 гривень на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), на кожний окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, і 250 гривень — на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі (ст. 15 Закону №481).

2 Додатково див. https://tr.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/411971.html.

3 Додатково див. https://kyiv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/411908.html.

4 Див. статтю «Алкоголь, РРО та ФОПи — платники ЄП» у «ДК» №16-17/2019.

Підсумуймо: продавці алкогольних напоїв (тютюнових виробів) не можуть здійснювати торгівлю в інтернет-магазині.

Iнтернет-торгівля

Стаття 3 Закону про РРО зобов'язує суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток) при продажу товарів:

— проводити розрахункові операції на повну суму купівлі через РРО з роздрукуванням розрахункових документів;

— видавати особі, яка отримує або повертає товар, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Iнтернет, розрахунковий документ на повну суму проведеної операції.

Тож при розрахунках готівкою або платіжною карткою, зокрема через термінал або за допомогою сервісу «інтернет-банкінг», слід застосовувати РРО.

Підсумуймо: незалежно від факту оплати реалізовані дистанційним способом товари слід проводити через РРО.

Розрахунковий документ

Доставка товару замовнику, попередньо замовленого на інтернет-сторінці стаціонарного магазину з відстроченням платежу, разом із роздрукованим у стаціонарному магазині розрахунковим документом та зазначенням у ньому форми оплати: «кредит/післяплата/відстрочення платежу» не суперечить вимогам законодавства (запитання 1).

У сфері торгівлі, зокрема у роздрібній мережі, факт продажу товарів підтверджує розрахунковий документ. Форма та зміст розрахункових документів встановлені Положенням №13. Форма №ФКЧ-1 касового чека наведена в додатку 1 до цього Положення, і серед обов'язкових реквізитів є позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо) та сума коштів за цією формою оплати.

Тож у разі проведення розрахункових операцій з відстроченням платежу або в кредит необхідно при відпуску товару видати покупцеві розрахунковий документ із зазначенням у ньому форми оплати «У КРЕДИТ». У цьому випадку фіскальний звітний чек «Z-звіт» за день реалізації міститиме інформацію про те, що товар реалізовано у кредит, та окремо відображену суму такої реалізації.

Підсумуймо: у чеку від РРО може зазначатися форма оплати «Картка», «Iнтернет-замовлення», «Передоплата», «Згідно із замовленням», «Погашення кредиту» тощо. У розділі II КОРО (якщо СГ не відмовився від неї)1 у колонці 5 «Загальна Сума розрахунків» відображають інформацію про суму реалізації, з урахуванням вартості реалізованого товару у кредит, а в колонці 4 «Службова видача Сума готівки» — суму інкасації лише готівки, вилученої з місця проведення розрахунків.

1 Або прийнято рішення не проводити розрахункових операцій під час виходу з ладу РРО/вимкнення електроенергії до підключення резервного РРО чи до моменту включення електроенергії, тоді КОРО (про що повідомлено ДПС) не ведеться.

Отримання оплати за проданий у кредит товар

Під час погашення кредиту, щоб не збільшити суму проведення через РРО операцій з отримання коштів, які надходять у рахунок продажу товару у кредит, слід:

або оприбутковувати кошти у касі підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів;

або вносити суму готівки до скриньки РРО та пам'яті відповідного РРО шляхом виконання на цьому РРО операції «службове внесення» з наступним зазначенням на службовому документі номера фіскального чека, за яким здійснено реалізацію товару в кредит.

Вносять такі кошти у день їх одержання з урахуванням режиму роботи (запитання 3). Проте у коментованій IПК податківці не дуже впевнено дають відповідь щодо способу оприбуткування отриманих від покупців готівкових коштів (запитання 4).

Але слід дотримуватися вимог Положення №148.

Оприбуткування готівки

Оприбуткування готівки — проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі / книзі обліку доходів і витрат / книзі обліку доходів / фіскальному звітному чеку / розрахунковій квитанції.

Підпункт 18 п. 3 розділу I Положення №148

Підсумуймо: розрахунки за відстроченим платежем проводять через РРО з використанням режиму попереднього програмування «погашення кредиту». Роздруковують розрахунковий документ на РРО на підставі виписки з фінансової установи. Продавець повинен забезпечити доставку покупцю розрахункового документа (чека) разом із придбаним товаром (запитання 5 та 6).

Повернення товару

Доволі скупо відповідають податківці щодо оформлення операції, коли під час доставки товару покупець відмовляється приймати товар (запитання 7). Але враховуючи наші вищенаведені пояснення щодо оформлення продажу в кредит через РРО, вихід один.

Слід керуватися п. 7 розділу III Порядку №547. Скасовують проведену через РРО суму шляхом реєстрації від'ємної суми. Якщо алгоритм роботи РРО не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам'яті від'ємних сум розрахунків, тоді дозволяється реєструвати (скасувати суму продажу) за допомогою операції «службова видача». Забороняється реєструвати через РРО від'ємні суми з використанням операції «сторно». А на решту отриманої суми складають прибутковий касовий ордер, для того щоб дотримуватись оприбуткування готівки згідно з Положенням №148.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №481 — Закон України від 19.12.95 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».
  • Закон про електронну комерцію — Закон України від 03.09.2015 р. №675-VIII «Про електронну комерцію».
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Iнструкція №13 — Iнструкція щодо заповнення Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою №зВР-1, затверджена наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13.
  • Положення №148 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.
  • Порядок №547 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру