• Посилання скопійовано

Суть справи

Карантин: пам'ятка для працедавця
З 12 березня в Україні запроваджено карантин як засіб боротьби з коронавірусом. Він триватиме три тижні й істотно вплине на діяльність більшості суб'єктів господарювання. До чого слід приготуватися роботодавцям у цій ситуації?

Бізнес під час пандемії: аналіз від юриста
Те, чого всі вже якийсь час очікували, все-таки сталося: уряд запровадив в Україні карантин з 12.03.2020 р. до 03.04.2020 р. у зв'язку зі спалахом коронавірусу у світі Чого очікувати бізнесу? Чи є запроваджений карантин форс-мажором?

Податкові пільги для бізнесу на час карантину
Мораторій на перевірки до 31 травня, звільнення від сплати ЄСВ (для ФОПа), штрафів за несплату податків та несвоєчасне звітування, крім ПДВ, акцизу та ренти, а також перенесення строків для нових правил з РРО.

Простій на підприємстві: порядок оформлення та оплати
Хоча визначення простою в українському законодавстві не нове, роботодавці застосовують його нечасто. Як наслідок, під час карантину, викликаного пандемією коронавірусу, у роботодавців виникає чимало запитань щодо оформлення та оплати простою.

Нарахування та оподаткування зарплати під час карантину
Чи можна не оподатковувати зарплату, лікарняні та відпускні, нараховані під час карантину? Якщо ні, то чи можна до закінчення карантину не сплачувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ за працівників?

РРО — практика дистанційного продажу
У коментованій IПК ДПСУ від 21.02.2020 р. №736/6/99-00-05-04-01-06/IПК (див. у рубриці «Документи для роботи») розглядаються питання застосування РРО, а саме здійснення кур'єрами доставки покупцям товарів, що були замовлені через мережу Iнтернет з відстроченням платежу та у кредит. А також проведення через РРО відмови покупця прийняти замовлений товар. Розгляньмо ці питання через призму продажу алкогольних товарів.

Пільга з податку на нерухомість, якщо майно на ринку
Підприємство придбало нежитлову будівлю, розташовану на ринку. Чи є пільга зі сплати податку на нерухомість для такої будівлі?

Отримуємо податкову знижку за 2019 рік
Надворі 2020 рік, а це означає, що у фізосіб з'явилося право на отримання податкової знижки з ПДФО за 2019 рік. Нагадаємо, що для її отримання платник податку має подати декларацію про доходи до 31 грудня 2020 року. Якщо цього не зробити, право на податкову знижку на наступний рік не переноситься.

Купівля валюти, строки розрахунків: правила та облік
Для здійснення торговельних операцій в іноземній валюті у СГ виникає потреба в наявності таких коштів на поточному рахунку. Як правило, такі операції пов'язані з імпортом товарів (послуг), розрахунки за якими здійснюються у валюті. Розгляньмо облік придбання валюти у різних ситуаціях.

Як убезпечитися від адмінштрафу на директора
Розгляньмо порядок притягнення посадових осіб товариства (директора, головного бухгалтера та ін.) до адміністративної відповідальності та способи оскарження адміністративного штрафу.

Нюанси розрахунку середньої зарплати
Як розрахувати середню зарплату за час перебування у відрядженні працівника, якщо в розрахунковому періоді були відрядження, які теж оплачувалися за середньою зарплатою? Відповідь, яку надало Мінсоцполітики в листі від 11.09.2019 р. №1090/0/204-19 (див. у рубриці «Документи для роботи»), лише підтверджує, що тут не все так просто, як могло здаватися.

До змісту номеру