• Посилання скопійовано

Щодо підписання і подання податкової і фінансової звітності в органи податкової служби в електронній та паперовій формі

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 03.03.2020 р. №885/6/99-00-04-02-02-06/IПК

Щодо підписання і подання податкової і фінансової звітності в органи податкової служби в електронній та паперовій формі

Суттєво. Підписувачем заяви про приєднання до Договору про визнання електронних документів має бути особа, яка згідно з даними ЄДР є керівником.

! Платникам податків

Державна податкова служба України на запит Компанії з управління активами та адміністрування пенсійних фондів (далі — Компанія) на отримання індивідуальної податкової консультації, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), інформує.

Компанія повідомила, що відповідно до укладеного договору про управління активами з Фондом Компанія зобов'язана вести бухгалтерський облік діяльності Фонду.

Компанія запитує, на кого, за цих умов, покладено обов'язок підписувати та подавати податкову і фінансову звітність Фонду до органів податкової служби в електронній та паперовій формі.

Відповідно до п. 19.1 ст. 19 Кодексу платник податків веде справи, пов'язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника. Особиста участь платника податків у податкових відносинах не позбавляє його права мати свого представника, як і участь податкового представника не позбавляє платника податків права на особисту участь у таких відносинах.

Пунктом 48.5 ст. 48 Кодексу визначено, що податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку така податкова декларація підписується таким керівником (пп. 48.5.1 п. 48.5 ст. 48 Кодексу).

Подання електронних документів здійснюється платниками відповідно до норм Кодексу та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 р. №557, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.08.2017 р. за №959/30827 (зі змінами) (далі — Порядок), на підставі Договору про визнання електронних документів (далі — Договір), який укладається з контролюючим органом за основним місцем обліку шляхом надсилання Заяви про приєднання до Договору.

Підписувачем Заяви про приєднання до Договору має бути особа, яка згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань є керівником.

Платник створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронному та паперовому вигляді, із зазначенням всіх обов'язкових реквізитів та з використанням надійного засобу КЕП, керуючись Порядком, а також Договором (крім фізичних осіб, які не є самозайнятими особами) (п. 3 розділу II Порядку). Створення електронного документа завершується накладанням на нього КЕП підписувача (підписувачів), електронної печатки (за наявності), як передбачено для аналогічного документа в паперовому вигляді.

Пунктом 11 розділу III Порядку визначено, що для надання права підпису електронних документів (крім Заяви про приєднання до Договору) іншим особам, яким делеговано право підпису, платник повідомляє про таких осіб контролюючий орган (визначений відповідно до п. 5 розділу III Порядку) шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо електронних цифрових підписів в електронному вигляді за формою згідно з додатком 2 до Порядку.

До Повідомлення вноситься інформація про підписувача (підписувачів), якому (яким) надається право підпису електронних документів (крім Заяви про приєднання до Договору) (п. 12 розділу III Порядку).

Дія Договору та пов'язаних з ним Повідомлень припиняється за ініціативи підписувача Заяви про приєднання до Договору (керівника) або за наявності однієї з підстав, визначених п. 14 розділу III Порядку.

Пунктом 52.2 ст. 52 Кодексу встановлено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру