• Посилання скопійовано

Що нового

Нацбанк знизив облікову ставку до 10%

! Усім

Правління Нацбанку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 10% річних з 13 березня 2020 року. Iнфляційний тиск, як свідчать перші місяці року, вичерпується швидше, ніж очікував Національний банк. У січні — лютому споживча інфляція сповільнилася швидше, ніж передбачала прогнозна траєкторія, продовжуючи перебувати нижче цільового діапазону.

Як і раніше, Національний банк очікує зниження облікової ставки до 7% до кінця цього року.

Наступне засідання Правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 23.04.2020 р.

Рішення Правління НБУ від 12.03.2020 р. №172-рш чинне з 13.03.2020 р.


Обмежено перетинання кордону України для запобігання поширенню коронавірусу

! Усім

Кабмін прийняв рішення тимчасово закрити з 00 год. 00 хв. 17.03.2020 р. до 03.04.2020 р. пункти пропуску (пункти контролю) через державний кордон для міжнародного пасажирського залізничного, повітряного, автомобільного (для автобусів) сполучення, крім здійснення перевезень осіб з метою забезпечення захисту національних інтересів або у зв'язку з виконанням міжнародних зобов'язань, а також представників дипломатичних установ та гуманітарних місій.

Також тимчасово заборонено з 00 год. 00 хв. 16.03.2020 р. до 03.04.2020 р. перетинання державного кордону на в'їзд в Україну для іноземців та осіб без громадянства, крім тих, що мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні, є подружжям або дітьми громадян України, працівників іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, акредитованих в Україні, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їхніх сімей; водіїв та обслуговуючого персоналу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів. В'їзд в Україну інших категорій іноземців та осіб без громадянства здійснюється за погодженням з МЗС.

МОЗ та Адміністрація Держприкордонслужби до 03.04.2020 р. можуть внести до КМУ пропозиції щодо необхідності продовження тимчасового обмеження перетинання державного кордону.

Розпорядження КМУ від 14.03.2020 р. №287-р зі змінами,
внесеними розпорядженням КМУ від 16.03.2020 р. №290-р


Обмежено експорт товарів протиепідемічного призначення

! Експортерам

Кабмін вніс зміни у додаток 1 до Постанови КМУ від 24.12.2019 р. №1109 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2020 рік».

Зокрема, додаток доповнено такими товарами:

водонепроникний лабораторний костюм;

рукавички із інших полімерних матеріалів;

рукавички медичні нестерильні нетальковані нітрилові;

рукавички неопудрені з нітрилу;

халат ізоляційний медичний одноразовий;

маски медичні (хірургічні);

окуляри захисні;

щиток захисний;

респіратор класу захисту не нижче FFP2.

Обсяг квоти/одиниця виміру — 0 тонн.

Визначено, що ліцензування експорту товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом Covid-2019, запроваджується до 1 червня 2020 року.

Під час запровадження ліцензування експорту зазначених товарів необхідно керуватися найменуванням товару та кодом згідно з УКТЗЕД.

Постанова КМУ від 11.03.2020 р. №214 чинна з 14.03.2020 р.


Кабмін запровадив обмеження на період карантину і тут же їх розширив

! Усім

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 11.03.2020 р. №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», виклавши її в новій редакції, якими значно розширив перелік обмежень, що запроваджуються на період карантину.

Докладніше див. у статті «Карантин: пам'ятка для працедавця», текст постанови див. у рубриці «Документи для роботи».

Постанова КМУ від 16.03.2020 р. №215 чинна з 17.03.2020 р.


Закрито більшість пунктів пропуску через держкордон та пунктів контролю

! Усім

Кабмін прийняв рішення тимчасово закрити 94 пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю і тимчасово припинити пішохідне сполучення у 49 пунктах пропуску через державний кордон.

Розпорядження КМУ від 13.03.2020 р. №288-р чинне з 13.03.2020 р.


Введено в дію рішення РНБО щодо протидії коронавірусу

! Усім

Президент своїм указом увів в дію Рішення РНБО від 13.03.2020 р. «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Згідно з рішенням Кабмін має вжити в установленому порядку заходів, зокрема, щодо:

закриття з 00 год. 00 хв. 17.03.2020 р. протягом наступних двох тижнів пунктів пропуску через державний кордон України для здійснення регулярного пасажирського сполучення;

припинення з 00 год. 00 хв. 16.03.2020 р. протягом наступних двох тижнів в'їзду на територію України іноземців та осіб без громадянства, за винятком осіб, які мають право на постійне або тимчасове проживання на території України, та за окремими рішеннями Міністерства закордонних справ України акредитованих працівників дипломатичних представництв, консульських установ, представництв міжнародних організацій тощо;

забезпечення розроблення та внести на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до Закону «Про публічні закупівлі» щодо непоширення дії названого Закону на випадки, якщо предметом закупівлі є засоби медичного призначення та спеціалізоване медичне обладнання для надання допомоги хворим на COVID-19;

стимулювання виробництва вітчизняними підприємствами індивідуальних засобів захисту, засобів медичного призначення та спеціалізованого медичного обладнання для надання допомоги хворим на COVID-19;

запровадження в установленому порядку митного оформлення протягом однієї доби вантажів (лікарських засобів, медичного обладнання, виробів медичного призначення для організації боротьби з COVID-19), що надходять в Україну.

Громадянам України рекомендовано утриматися від виїзду за кордон в країни, на території яких зафіксовані випадки COVID-19.

Указ Президента від 13.03.2020 р. №87/2020 чинний з 17.03.2020 р.


Набрав чинності Закон про податкові пільги у зв'язку з пандемією коронавірусу

! Платникам податків

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 17.03.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Докладно про пільги, запроваджені цим законом, читайте у статті «Податкові пільги для бізнесу на час карантину».

Закон України від 17.03.2020 р. №533-IX чинний з 18.03.2020 р.


Набрав чинності Закон про деякі послаблення у зв'язку з карантином

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 17.03.2020 р. набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Законом запроваджується комплекс правових норм, спрямованих на захист прав фізичних та юридичних осіб під час карантину, та обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), а саме:

— можливість роботи вдома для працівників, державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування та надання за їх згодою відпустки;

— надання права власникам змінювати режими роботи органів, закладів, підприємств, установ, організацій, зокрема, щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб з обов'язковим інформуванням населення про це через вебсайти та інші комунікаційні засоби;

— заборона на скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (на період карантину та на 30 днів після його скасування);

— заборона на притягнення до адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України або не змогли звернутися до територіальних органів/підрозділів Державної міграційної служби України із заявою про продовження строку перебування на території України, у зв'язку із введенням карантинних заходів;

— віднесення юридичного факту введення карантину до форс-мажорних обставин (докладніше див. у статті «Бізнес під час пандемії: аналіз від юриста»);

— продовження строків отримання та надання адміністративних та інших послуг;

— низка заходів, спрямованих на захист прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, недопущення припинення надання житлових субсидій, реєстрації безробітних тощо;

— заборона на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Законом доручено Уряду у тижневий термін встановити додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), у розмірі до 200 відсотків заробітної плати на період здійснення заходів щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) до завершення виконання цих заходів, а також доплат окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності.

Законом встановлено адміністративну відповідальність за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою COVID-19, а також підвищено кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням, а також встановлено адміністративну відповідальність за неоприлюднення інформації про проведені відповідно до цього закону публічні закупівлі.

Закон України від 17.03.2020 р. №530-IX чинний з 17.03.2020 р.


Набрав чинності Закон про повну загальну середню освіту

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 17.03.2020 з наступного дня набрав чинності (за винятком окремих положень) Закон «Про повну загальну середню освіту».

Цей Закон визначає правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи загальної середньої освіти.

Зокрема, визначено, що юрособа має статус закладу загальної середньої освіти, якщо основним видом її діяльності є освітня діяльність, що здійснюється на одному чи декількох рівнях повної загальної середньої освіти.

Заклад загальної середньої освіти має право набувати майнові та немайнові права, нести обов'язки, виступати стороною у судовому процесі, мати у власності кошти та інше майно відповідно до законодавства.

Заклад загальної середньої освіти має самостійний баланс, розрахункові та інші рахунки у фінансових установах і банках державного сектору та може мати бланки, печатки та штампи зі своїм найменуванням та символікою.

Заклад освіти провадить освітню діяльність на певному рівні повної загальної середньої освіти за умови наявності відповідної ліцензії, виданої в установленому законодавством порядку.

Заклади освіти мають право провадити інноваційну діяльність та можуть укладати з цією метою відповідні договори про співпрацю з іншими закладами освіти (науковими установами), підприємствами, установами, організаціями, фізособами.

Заклад загальної середньої освіти залежно від засновника може бути:

державним — заснованим розпорядчим актом органу державної влади;

комунальним — заснованим розпорядчим актом сільської, селищної, міської, районної, обласної ради;

приватним — заснованим рішенням фізичної (фізичних) та/або юридичної (юридичних) особи (осіб) приватного права;

корпоративним — заснованим шляхом укладення засновницького договору кількома засновниками різних форм власності на засадах державно-приватного партнерства.

Заклади загальної середньої освіти незалежно від форми власності мають рівні права і обов'язки у провадженні освітньої діяльності відповідно до законодавства.

Права і обов'язки закладів загальної середньої освіти реалізуються через їхні органи управління відповідно до законодавства та установчих документів.

Також передбачено, що державний нагляд (контроль) у сфері загальної середньої освіти здійснюється центральним органом виконавчої влади із забезпечення якості освіти та його територіальними органами, що діють на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені Законом «Про освіту» та цим Законом.

Формами заходів державного нагляду (контролю) у сфері загальної середньої освіти є:

плановий (позаплановий) інституційний аудит;

позапланова перевірка.

Центральний орган виконавчої влади із забезпечення якості освіти та його територіальні органи проводять інституційний аудит, позапланові перевірки відповідно до цього Закону та згідно з порядками, затвердженими центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Закон України від 16.01.2020 р. №463-IX чинний з 18.03.2020 р.


Нова форма декларації збору за місця для паркування ТЗ

! Паркувальникам

Мінфін виклав у новій редакції податкову декларацію збору за місця для паркування транспортних засобів, затверджену наказом Мінфіну від 09.07.2015 р. №636. Нова форма розділена на дві частини:

1) безпосередньо податкова декларація, в якій зазначаються дані суб'єкта господарювання та сума збору до сплати;

2) додаток до декларації, в якому здійснюється розрахунок суми збору за об'єктами оподаткування.

Основною метою нової форми декларації є введення в дію податкових пільг зі збору за місця для паркування. Відповідно Розрахунок податкових зобов'язань збору за місця для паркування транспортних засобів містить такі нові показники:

— код та найменування податкової пільги (згідно з актуальним Довідником податкових пільг);

— сума пільги, розрахована пропорційно до періоду користування пільгою;

— дата початку та закінчення користування пільгою;

— сума пільги, що була використана за цільовим призначенням;

— площа, на яку поширено пільгу (кв. м).

Зміниться і порядок розрахунку суми нарахованого збору: Площа об'єкта оподаткування х Розмір МЗП на 1 січня звітного року х Кількість днів провадження діяльності із паркування ТЗ х Ставка збору — Сума податкової пільги.

Крім того, розрахунок податку здійснюватиметься у розрізі видів об'єкта оподаткування:

— відведені земельні ділянки;

— комунальні гаражі;

— стоянки;

— паркінги (будівлі, споруди, їх частини).

Наказ Мінфіну від 21.12.2019 р. №550 чинний з 13.03.2020 р.


Дозвіл потрібен лише на 6 видів робіт підвищеної небезпеки

! СГ

Кабмін вніс зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 р. №1107.

Змінений Перелік робіт підвищеної небезпеки (додаток 2 до Порядку) налічує лише 6 видів робіт, що потребують наявності дозволу. Перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки (додаток 3) в новій редакції налічує 4 види машин, механізмів, устатковання, експлуатація (застосування) яких потребує дозволу. Перелік видів робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці (додаток 6), містить 27 видів, Перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що експлуатуються (застосовуються) на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці (додаток 7), — 13 видів.

Скасовано поділ дозволів на ті, які видає територіальний орган Держпраці, і ті, які видає лише Держпраці, — усі їх видаватимуть територіальні органи.

Як повідомляє Держпраці, контроль за дотриманням норм законодавства про охорону праці залишається незмінним.

Постанова КМУ від 03.03.2020 р. №207 чинна з 12.03.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру