• Посилання скопійовано

Щодо можливості укладання договору про надання послуг з виготовлення пива з сировини замовника між фізичною особою — підприємцем та суб'єктом господарювання, який має ліцензію на виробництво алкогольних напоїв

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 05.03.2020 р. №935/6/99-00-17-01-01-06/IПК

Щодо можливості укладання договору про надання послуг з виготовлення пива з сировини замовника між фізичною особою — підприємцем та суб'єктом господарювання, який має ліцензію на виробництво алкогольних напоїв

Суттєво. Виробництво алкогольних напоїв на давальницьких умовах забороняється.

! Виробникам алкогольних напоїв, у т. ч. Пива

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула запит Підприємця щодо надання індивідуальної податкової консультації стосовно можливості укладання договору про надання послуг з виготовлення пива з сировини замовника між фізичною особою — підприємцем та суб'єктом господарювання (далі — Товариство), який має ліцензію на виробництво алкогольних напоїв, і в межах компетенції повідомляє.

Підприємець у запиті повідомив, що є платником єдиного податку II групи та має намір займатись роздрібною торгівлею пивом, для цього планує закупити сировину та укласти договір з Товариством, яке має ліцензію на виробництво алкогольних напоїв, а саме договір надання послуг з пивоваріння. Підприємець планує забирати готовий товар (пиво) та реалізовувати його (пиво) у своєму магазині (роздрібна торгівля).

Враховуючи зазначене, заявника цікавлять відповіді на такі запитання:

1. Чи передбачено чинним законодавством, зокрема, Законом України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі — Закон №481) можливість укладання між Підприємцем та Товариством (яке має ліцензію на виробництво алкогольних виробів) договору на надання послуг з пивоваріння з сировини, наданої Підприємцем?

2. Якщо так, то які для цього необхідно отримати ліцензії?

3. Чи не буде вважатись замовлення послуг з пивоваріння (укладення договору з Товариством, яке має ліцензію на виробництво алкогольних напоїв) виробництвом алкогольних напоїв (пивоварінням) Підприємцем?

Відповідно до підпункту 14.1.41 пункту 14.1 статті 14 Кодексу давальницька сировина — сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, що є власністю одного суб'єкта господарювання (замовника) і передаються іншому суб'єкту господарювання (виробнику) для виробництва готової продукції, з подальшим переданням або поверненням такої продукції або її частини їх власникові або за його дорученням іншій особі.

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України визначені Законом №481.

Відповідно до частини сьомої статті 2 Закону №481 виробництво алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) незалежно від форм власності за умови одержання ліцензії.

Частиною першою статті 7 Закону №481 серед іншого встановлено, що виробництво алкогольних напоїв на давальницьких умовах забороняється.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру