• Посилання скопійовано

Отримуємо податкову знижку за 2019 рік

Надворі 2020 рік, а це означає, що у фізосіб з'явилося право на отримання податкової знижки з ПДФО за 2019 рік. Нагадаємо, що для її отримання платник податку має подати декларацію про доходи до 31 грудня 2020 року. Якщо цього не зробити, право на податкову знижку на наступний рік не переноситься.

Податкова знижка для фізосіб, які не є суб'єктами господарювання, — документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ (пп. 14.1.170 ПКУ).

Безпосередньо сам порядок розрахунку податкової знижки з ПДФО та склад витрат, які може бути враховано, з попереднього року не змінився (зокрема про це ми детально писали в «ДК» №38/2018 і «ДК» №37/2019). Тому зараз на цьому не спинятимемося, а розглянемо лише те, що зазнало змін, та свіжі роз'яснення податківців.

Нова форма декларації

З 01.01.2020 р. змінилася форма податкової декларації про майновий стан і доходи, яку платники податків мають подавати для отримання податкової знижки. Відповідно, вже за 2019 рік декларацію необхідно подавати за новою формою.

Декларація поповнилась додатком Ф3 «Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб у зв'язку з використанням права на податкову знижку». Таким чином, цей додаток має бути обов'язково заповнено при поданні декларації для отримання податкової знижки.

У додатку Ф3 зазначають, зокрема, таку інформацію:

— суму документально підтверджених фактично понесених протягом звітного (податкового) року витрат у розрізі категорій понесених витрат (у тому числі і в граничних розмірах, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до пп. 166.3 ПКУ);

— суму нарахованої заробітної плати, зменшену на суму обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності відповідно до пп. 164.6 ПКУ;

— суму утриманого із заробітної плати податку на доходи фізичних осіб;

— суму ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов'язання з цього податку у зв'язку з використанням права на податкову знижку.

А тепер розглянемо, що ж нового з'явилось у роз'ясненнях податківців.

Рахунок слід зазначати за стандартом IBAN

У розділі VII декларації наводяться реквізити банківського рахунку для перерахування коштів у разі повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку під час застосування права на податкову знижку.

I тернопільські податківці уточнювали, що при заповненні цього реквізиту слід використовувати номер банківського рахунку за стандартом IBAN, бо за зазначеними реквізитами суми ПДФО повертатимуться автоматично.

Витрати на недержавне пенсійне забезпечення

Згідно з пп. 166.3.5 ПКУ, фізособа має право включити до податкової знижки на зменшення оподатковуваного доходу платника податку (як витрати) за наслідками звітного податкового року суму фактично понесених витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім'ї першого ступеня споріднення (з розрахунку за кожний із повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування). Проте розмір суми, що може бути враховано у складі витрат, має певні граничні обмеження:

— при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю — сума, визначена в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (у 2019 ця сума становила: 1921 х 1,4 = 2690 грн х 12 місяців = 32280 грн);

— при страхуванні члена сім'ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім'ї чи за їх сукупністю — 50% суми, визначеної в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, з розрахунку на кожного застрахованого члена сім'ї (у 2019 ця сума становила: 1921 х 1,4 х 50% = 1345 грн х 12 місяців = 16140 грн).

Надалі при визначенні бази оподаткування задекларована річна загальна сума оподатковуваних доходів зменшується на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року податковими агентами суми страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду та на суму наданої платнику податку податкової соціальної пільги (за її наявності) та на податкову знижку.

Витрати на навчання

Як передбачено пп. 166.3.3 ПКУ, платник податку має право включити до податкової знижки на зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

Своєю чергою, згідно з роз'ясненням полтавських податківців, з метою отримання податкової знижки за навчання до вітчизняних належать заклади дошкільної освіти, позашкільної освіти, загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, вищої освіти, основним видом діяльності яких є освітня діяльність.

Типи закладів освіти

Типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти визначено спеціальними законами, зокрема:

Закон України від 22.06.2000 р. №1841-III «Про позашкільну освіту» зі змінами та доповненнями;

Закон України від 11.07.2001 р. №2628-III «Про дошкільну освіту»;

Закон України від 13.05.99 р. №651-XIV «Про загальну середню освіту» із змінами та доповненнями;

Закон України від 10.02.98 р. №103/98-ВР «Про професійну (професійно-технічну) освіту» із змінами та доповненнями;

Закон України від 01.07.2014 р. №1556-VII «Про вищу освіту» із змінами та доповненнями.

Друге роз'яснення стосується врахування витрат на навчання у інтернатурі. На думку податківців Київської області, оскільки інтернатура (спеціалізація) є обов'язковою формою післядипломної підготовки випускників усіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря або провізора — спеціаліста певного фаху, а навчання в інтернатурі — це невід'ємна ланка безперервного процесу підготовки у вищому медичному і фармацевтичному закладах освіти фахівців за напрямом професійного спрямування, то суми коштів, сплачених платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення у інтернатурі, при додержанні всіх норм ст. 166 ПКУ, можуть братися до розрахунку податкової знижки такого платника податку за звітний рік.

Тобто витрати на навчання у інтернатурі, за дотриманням інших вимог, передбачених до витрат на навчання, можуть бути враховані у складі витрат для отримання податкової знижки.

Чи має право ФОП на податкову знижку?

Відповідно до пп. 166.4.2 ПКУ, загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 ПКУ.

З оголяду на це ДПС у Київській області інформувало, що фізособа-підприємець не має права на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності. Знижка надається лише щодо доходу у вигляді зарплати!

Тобто це означає, що у разі якщо фізособа, наприклад, одночасно є найманим працівником та підприємцем, вона зможе отримати податкову знижку, але лише в межах доходу, отриманого у вигляді заробітної плати.

Як скласти довідку працівнику для отримання податкової знижки?

Позаяк для отримання податкової знижки декларацію має подати фізособа особисто, то для визначення розміру доходу у вигляді заробітної плати така особа може звернутися до свого роботодавця для отримання довідки про розмір доходу.

Затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено — така довідка надається у довільній формі.

Та івано-франківські податківці наголошують, що, крім загальної інформації про фізособу (прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов'язково така інформація:

— сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

— розмір та сума податкової соціальної пільги;

— сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Проте, за бажанням податкового агента, довідка може бути доповнена й іншою інформацією на його розсуд. Головне, щоб вона містила всю необхідну інформацію для правильного заповнення декларації.

I насамкінець розглянемо приклад.

Приклад Фізособа, яка одночасно є найманим працівником та підприємцем, у 2019 році отримала дохід:

— 170 тис. грн підприємницького доходу;

— 132 тис. грн доходу у вигляді заробітної плати;

Разом з цим було понесено витрати на недержавне пенсійне страхування:

— власне, у розмірі 1800 грн на місяць;

— члена сім'ї першого ступеня споріднення, у розмірі 1800 грн на місяць.

Відповідно, сума податкової знижки за 2019 рік буде розраховуватись таким чином:

∑ нарахованої заробітної плати = 132 000 грн (рядок 4 розділу II додатка Ф3 до декларації).

Зверніть увагу, що розмір підприємницького доходу не враховується.

∑ сума сплаченого ПДФО із заробітної плати = 132 000 х 18% = 23760 грн (рядок 5 розділу II додатка Ф3 до декларації).

∑ витрат, що можуть бути враховані при обчисленні податкової знижки = 1800 грн х 12 + 1345 грн х 12 = 37740 грн (рядок 6 розділу II додатка Ф3 до декларації).

Відповідно, ∑ податкової знижки = 23760 грн - (132000 - 37740) х 18% = 6793,2 грн (рядок 7 розділу II додатку Ф3 до декларації та рядок 14 декларації).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру