• Посилання скопійовано

Податкові пільги для бізнесу на час карантину

Мораторій на перевірки до 31 травня, звільнення від сплати ЄСВ (для ФОПа), штрафів за несплату податків та несвоєчасне звітування, крім ПДВ, акцизу та ренти, а також перенесення строків для нових правил з РРО.

17 березня на ранковому позачерговому засіданні Верховна Рада прийняла Закон №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)». Документ підтримали 359 нардепів.

Того самого дня Закон №533 був офіційно опублікований в газеті «Голос України» і набрав чинності наступного дня після дня опублікування — 18.03.2020 р.

Звільнення від штрафів з 1 березня до 31 травня 2020 року

За порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня до 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуватимуться, крім санкцій за:

— порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії;

— відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

— порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах;

— порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Також протягом періоду з 1 березня до 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Коментар від редакції

Що вважати за порушення податкового законодавства, Закон №533 не уточнює. Тож, на нашу думку, це будь-які норми ПКУ та підзаконних нормативних актів. Однак треба пам'ятати про винятки, яких скасування штрафів та пені не стосується.

Наприклад, за неподання податкової звітності та несвоєчасну сплату податків штрафів і пені не буде. Але це не стосується ПДВ, акцизного податку і рентної плати.

Наразі відкритим залишається застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних. Адже їх серед обов'язкових винятків немає (обов'язковими є лише нарахування, декларування та сплата ПДВ і акцизу). Тож, сподіваємося, санкцій за ПН і АН не буде, але, якщо є можливість, краще робити це своєчасно.

Нагадаємо також, що ФОПи-«єдинники» I та II груп без працівників і нині мають можливість зекономити на податку. Адже вони звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки. Також звільнення від єдиного податку поширюється й на період тимчасової непрацездатності, якщо вона триває 30 та більше днів. Тож уже тепер можна оформити заяву та подати її податківцям.

Але слід врахувати, що на період карантину ДПС припинила приймання громадян. Тому таку заяву слід оформити в електронному вигляді в Е-кабінеті та надіслати ДПС.

Мораторій на податкові перевірки з 18 березня до 31 травня 2020 року

Мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період пропонують запровадити з 18 березня до 31 травня 2020 року.

Для цього мораторію встановлено лише один виняток: він не стосується документальних позапланових перевірок щодо бюджетного відшкодування з ПДВ.

А що як перевірка вже почалася? Або має розпочатися в цей період за графіком?

Для таких випадків у Законі №533 прописано правила перенесення і зупинення планових перевірок.

Iнформація про перенесення документальних планових перевірок, які відповідно до плану-графіка проведення планових документальних мали розпочатися у періоді з 18 березня до 31 травня 2020 року та на день набрання чинності цим Законом не були розпочаті, включається до оновленого плану-графіка. Оновлений графік оприлюднюється на офіційному вебсайті ДПС до 30 березня 2020 року.

Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершені, тимчасово зупиняються на період до 31 травня 2020 року. Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

Але: на період з 18 березня до 31 травня 2020 року зупиняється перебіг строків давності щодо накладання штрафів при перевірках!

Несплата плати за землю та податку на нерухомість

Не нараховується та не сплачується за період з 1 березня року до 30 квітня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб та використовуються ними в господарській діяльності.

I платники плати за землю — юрособи мають право подати уточнюючу податкову декларацію. У ній слід буде відобразити зміни податкового зобов'язання зі сплати плати за землю за відповідні місяці.

Фізособам — платникам плати за землю перерахунок здійснює ДПС.

Також об'єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до статті 266 цього Кодексу за період з 1 березня до 30 квітня 2020 року.

Знову ж таки, юрособи-платники мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов'язання зі сплати плати за землю за відповідні місяці.

Фізичним особам — платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, перерахунок проводить ДПС.

Звільнення від ЄСВ для самозайнятих фізосіб та фермерів

Тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ усі ФОПи, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства за періоди з 1 до 31 березня та з 1 квітня до 30 квітня 2020 року за себе.

Але: такі особи можуть самостійно прийняти рішення про сплату єдиного внеску за періоди з 1 до 31 березня та з 1 квітня до 30 квітня 2020 року у розмірах та порядку, визначених законодавством. У такому разі інформація про сплачені суми зазначатиметься у Звіті з ЄСВ.

Коментар від редакції

У Законі №533 передбачається, що період несплати ЄСВ через пандемію коронавірусу все одно потрапляє до страхового стажу фізособи (відповідні зміни вносяться до Закону №1058). Але наразі не зрозуміло, що за такі 2 місяці зазначатиме у Звіті з ЄСВ така фізособа. Але до кінця року ще є час, тож податківці встигнуть надати роз'яснення.

Звільнення від штрафів з ЄСВ

Тимчасово штрафні санкції не застосовуються за такі порушення, вчинені щодо періодів з 1 до 31 березня та з 1 квітня до 30 квітня 2020 року:

— несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

— неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

— несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом про ЄСВ, до податкових органів, у т. ч. щодо штрафів за повторне неподання звіту з ЄСВ стосовно періодів з 1 до 31 березня та з 1 квітня до 30 квітня 2020 року.

Також протягом періодів з 1 до 31 березня та з 1 квітня до 30 квітня 2020 року платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Коментар від редакції

А ось ці норми, очевидно, встановлені для роботодавців. Але зверніть увагу: сплата ЄСВ та звітування про нього за ці 2 місяці не скасовуються! Тож щойно виникне можливість, свій обов'язок треба буде виконати.

Мораторій на перевірки з ЄСВ з 18 березня до 18 травня 2020 року

Законом №533 передбачено встановлення мораторію на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на період з 18 березня до 18 травня 2020 року.

Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, зупиняються до 18 травня 2020 року.

Мораторій на інші види перевірок до 31 травня 2020 року

Тимчасово до 31 травня 2020 року забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових перевірок, крім державного нагляду:

— за діяльністю суб'єктів господарювання, які відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику;

— у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

— у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Нові правила роботи з РРО відкладаються

Впровадження нових правил роботи з РРО перенесено на 1 серпня 2020 року (замість 19 квітня). Також передбачається перенесення обов'язкового застосування РРО для фізосіб-«єдинників» для окремих видів діяльності з 1 жовтня 2020 року на 1 січня 2021 року, а для всіх інших фізосіб-«єдинників» з 1 січня 2021 року на 1 квітня 2021 року.

Також продовжується перехідний період щодо застосування штрафів за невикористання РРО (10% за перше порушення та 50% за друге та наступні) до 1 січня 2021 року.

Окремо слід розглянути три зміни, які стосуються фізосіб.

Лікарняні через коронавірус

У ст. 22 Закону №1105 вводять окремий вид непрацездатності — період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

При цьому такий вид тимчасової непрацездатності оплачуватиметься за кошти ФСС тільки з 6-го дня. I відшкодовуватиметься тільки 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Коментар від редакції

У тексті Закону №533 нічого не говориться про оплату перших 5 днів. Але якщо такий вид непрацездатності оформлюватиметься відповідними листками, то сподіваємось, що перші 5 днів оплатять роботодавці. Й оскільки спеціальних правил для оплати не встановлюється, то вона має проводитися в розмірі, що залежить від страхового стажу працівника.

Утім, право на лікарняні отримають не лише працівники, а й ті, хто в цей період ніде не працює, звільниться, буде зареєстрованим підприємцем або припинить підприємницьку діяльність. Тобто ці лікарняні від ФСС гарантовані з 6-го дня нового виду непрацездатності до її припинення (або встановлення інвалідності).

Декларування доходів фізосіб за 2019 рік

Річна декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік фізособами, які повинні були відзвітувати до 1 травня, завдяки Закону №533 подаватиметься до 1 липня 2020 року.

Як і раніше, декларування задля отримання податкової знижки за 2019 рік здійснюватиметься до 31 грудня 2020 року.

Перенесено і граничну дату сплати задекларованих сум податку на доходи фізосіб та військового збору. Фізособа буде зобов'язана самостійно до 1 жовтня 2020 року сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею річній декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік (за звичайних умов це треба зробити до 1 серпня).

До речі, до 1 травня за нормами ПКУ мають відзвітувати й фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Але на них не поширюється пролонгація строку звітування. Хоча і штрафів за несвоєчасне декларування до 31 травня включно не буде.

Чи можна не платити за споживчий кредит?

Нагадаємо, що споживчий кредит — це кошти, що надаються споживачеві (позичальникові) на придбання товарів (робіт, послуг) для задоволення потреб, не пов'язаних із підприємницькою, незалежною професійною діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника. Отже, не плутайте його з іпотечним кредитом!

У Законі про споживче кредитування з'явиться нова норма, яка:

— дозволятиме прострочення сплати кредиту та процентів за ним без санкцій з 1 березня 2020 року до 30 квітня 2020 року;

— заборонятиме підвищувати процентну ставку за вже наданими кредитами з 1 березня 2020 року до 31 травня 2020 року.

Ці дві речі пов'язані між собою. Тобто збільшувати процентну ставку через прострочення платежів за кредитом теж не можна буде.

Але буде й виняток: збільшувати процентну ставку можна буде, якщо це передбачено договором, тобто процентна ставка за визначенням є змінюваною (див. ч. 4 ст. 1056-1 ЦКУ).

Та найцікавішим є останнє речення цих змін, яке говорить, що такі самі нові правила повинні застосовуватися і щодо кредитів, визначених ч. 2 ст. 3 Закону про споживче кредитування. А в ній тепер наведено перелік кредитів, на які цей Закон не поширюється! Зокрема, серед них є безпроцентна позика або кредити, які надаються ломбардами на вартість предмета застави.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • Закон №533 — Закон від 17.03.2020 р. №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)».
  • Закон №1058 — Закон України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
  • Закон №1105 — Закон України від 23.09.99 р. №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Закон про споживче кредитування — Закон України від 20.09.2019 р. №122-IX «Про споживче кредитування».

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру