• Посилання скопійовано

Про плату за землю

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 25.02.2020 р. №770/6/99-00-04-03-03-06/IПК

Про плату за землю

Суттєво. Законодавством не визначено, в яких випадках застосовується максимальний розмір орендної плати за користування земельними ділянками комунальної власності, — це вирішує сам орган місцевого самоврядування.

! Орендарям державної та комунальної власності

Державна податкова служба України на звернення Товариства щодо розміру орендної плати за земельну ділянку комунальної власності (далі — Плата), керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Товариство поінформувало, що є орендарем земельної ділянки комунальної власності на умовах договору оренди землі, укладеного з органом місцевого самоврядування (далі — Договір).

Товариство, посилаючись на пп. 288.5.2 п. 288.1 ст. 288 Кодексу щодо обмеження максимального розміру Плати (не може перевищувати 12 відс. нормативної грошової оцінки), запитує, у якому випадку застосовується максимальний розмір Плати за користування земельними ділянками комунальної власності.

Договірні відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним та Цивільним кодексами України, Законом України «Про оренду землі», крім розміру орендної плати, який визначається у Договорі з урахуванням граничних величин, передбачених Кодексом для Плати.

Відповідно до пп. 288.5.2 п. 288.1 ст. 288 Кодексу річна сума платежу за умовами Договору не може перевищувати 12 відс. нормативної грошової оцінки.

Таким чином, орган місцевого самоврядування як власник земельних ділянок має право укладати договори оренди землі комунальної власності на умовах внесення орендарями Плати у максимальному розмірі (12 відс. нормативної грошової оцінки).

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 ПКУ).

До змісту номеру