• Посилання скопійовано

Щодо надання поворотної фінансової допомоги неприбутковій організації платником третьої групи

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 03.03.2020 р. №887/6/99-00-04-02-02-06/IПК

Щодо надання поворотної фінансової допомоги неприбутковій організації платником третьої групи

Суттєво. ПФД, надана юрособою — платником ЄП 3-ї групи, повернута протягом 12 календарних місяців з дня її надання, при її поверненні не включається до складу доходу такого платника ЄП.

! Юрособам — платникам

Державна податкова служба України на звернення Адвокатського об'єднання (далі — Об'єднання) щодо отримання індивідуальної податкової консультації, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), інформує.

Об'єднання повідомило, що обрало третю групу спрощеної системи оподаткування та має намір надати поворотну фінансову допомогу неприбутковій організації. Об'єднання запитує, чи має право надавати поворотну фінансову допомогу (позику) такій організації і на який термін та чи буде оподатковуватися повернення коштів на рахунок Об'єднання.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулює Кодекс (п. 1.1 ст. 1 Кодексу).

Основні засади господарювання в Україні і регулювання господарських відносин, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб'єктами господарювання, а також між цими суб'єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання, визначаються Господарським кодексом України.

Особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників, регулюються Цивільним кодексом України.

З огляду на викладене питання щодо врегулювання майнових взаємовідносин між суб'єктами господарювання не належать до компетенції ДПС.

Відповідно до пп. 14.1.257 п. 14.1 ст. 14 Кодексу поворотна фінансова допомога — сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення.

Згідно з п. 291.3 ст. 291 Кодексу юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV Кодексу, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою Кодексу.

Види діяльності, за умови здійснення яких юридичні особи не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи, визначені у п. 291.5 ст. 291 Кодексу.

Зокрема, не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва (пп. 6 пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Кодексу).

Відповідно до пп. 2 п. 292.1 ст. 292 Кодексу доходом юридичної особи — платника єдиного податку третьої групи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу.

До складу доходу платників єдиного податку третьої групи не включаються, зокрема, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (пп. 3 п. 292.11 ст. 292 Кодексу).

Враховуючи зазначене, сума фінансової допомоги, що надана юридичною особою — платником єдиного податку третьої групи на поворотній основі та повернута протягом 12 календарних місяців з дня її надання, при її поверненні не включається до складу доходу такого платника.

Водночас звертаємо увагу, що діяльність юридичної особи — платника єдиного податку третьої групи з надання поворотної фінансової допомоги іншим юридичним особам на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво.

Пунктом 52.2 ст. 52 Кодексу встановлено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру