• Посилання скопійовано

Щодо порядку коригування податкових зобов'язань та складання розрахунку коригування у разі, якщо кошти, перераховані покупцем як попередня оплата за товар, змінюють призначення та зараховуються як цільове фінансування

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 28.02.2020 р. №856/6/99-00-07-03-02-06/IПК

Щодо порядку коригування податкових зобов'язань та складання розрахунку коригування у разі, якщо кошти, перераховані покупцем як попередня оплата за товар, змінюють призначення та зараховуються як цільове фінансування

Суттєво. Якщо на дату отримання передоплати постачальник визнав ПЗ з ПДВ, а надалі ця передоплата зараховується як цільове фінансування, постачальник має право скласти РК до ПН та зменшити нараховане ПЗ з ПДВ.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку коригування податкових зобов'язань та складання розрахунку коригування у разі, якщо кошти, перераховані покупцем як попередня оплата за товар, змінюють призначення та зараховуються як цільове фінансування, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, платником податку — постачальником було отримано від покупця попередню оплату за товар (двома платежами за двома договорами поставки), на дату якої було складено відповідні податкові накладні. Надалі наказом Міністерства енергетики та захисту довкілля зобов'язано покупця передати, а продавця зарахувати кошти у сумі сплаченого/отриманого авансу як джерело для поновлення резерву ядерних матеріалів.

Контрагентами було укладено додаткові угоди до договорів поставки товару, згідно з якими сторони зараховують суму коштів, перераховану як попередня оплата за товар, як джерело на поновлення резерву ядерних матеріалів. З дати підписання додаткових угод зобов'язання постачальника перед покупцем з постачання товару припиняються.

Згідно з пунктом 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку (пункт 187.1 статті 187 ПКУ).

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 ПКУ на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (пункт 201.7 статті 201 ПКУ).

Згідно з пунктом 192.1 статті 192 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача — платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Відповідно до частини 1 статті 604 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється за домовленістю сторін.

Отже, якщо постачальником — платником ПДВ на дату отримання попередньої оплати за товар були визначені податкові зобов'язання з ПДВ та надалі за домовленістю сторін зобов'язання з постачання такого товару припиняється та попередня оплата зараховується як цільове фінансування, то постачальник — платник ПДВ на дату досягнення такої домовленості має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання такої попередньої оплати, та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ. Покупець, відповідно, повинен зменшити суму ПДВ, включену до податкового кредиту на підставі податкової накладної, складеної на дату попередньої оплати.

Складання такого розрахунку коригування здійснюється на дату підписання документа, на підставі якого припиняються зобов'язання постачальника перед покупцем з постачання товару.

Такий розрахунок коригування до податкової накладної відповідно до пункту 192.1 статті 192 ПКУ підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем товару. Зареєстрований в ЄРПН розрахунок коригування є для постачальника підставою для зменшення нарахованих податкових зобов'язань.

Водночас у зверненні не деталізовано суть операції з поновлення резерву ядерних матеріалів.

Отже, якщо кошти, отримані платником як попередня оплата за товар, унаслідок зміни їх призначення (на поновлення резерву ядерних матеріалів) не набувають статусу компенсації вартості товарів/послуг, що постачаються таким платником податку, то при такій зміні призначення коштів платник не визначає податкові зобов'язання з ПДВ, оскільки немає об'єкта оподаткування ПДВ.

Якщо зазначені кошти зараховуються платником податків у рахунок оплати вартості товарів/послуг, основних фондів, що будуть ним постачатися, то на дату підписання документа про передачу таких коштів на поновлення резерву ядерних матеріалів платник податку зобов'язаний визначити податкові зобов'язання виходячи з вартості таких товарів/послуг.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру