• Посилання скопійовано

Як оприбуткувати сайт без виправлення попередніх періодів?

Підприємство має сайт, який працює тривалий час, але його не відображено в обліку. Як його оприбуткувати без виправлення попередніх періодів?

У ситуації, що розглядається, найпростіше оприбуткувати сайт за наслідками інвентаризації.

Відповідно до п. 2.3 гл. 2 розд. III Положення №8791 та п. 7.3 Методичних рекомендацій №13272 виявлені за результатами інвентаризації об'єкти нематеріальних активів, які не відображено в бухгалтерському обліку, заносяться інвентаризаційною комісією до інвентаризаційного опису (ф. №НА-4). У цьому описі зазначаються найменування і характеристики, первісна вартість і суми накопиченої амортизації, дата придбання і строк корисного використання.

1 Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. №879.

2 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку нематеріальних активів, затверджені наказом Мінфіну від 16.11.2009 р. №1327.

Одночасно комісією складається Акт введення в господарський оборот об'єктів нематеріальних активів (ф. №НА-1). Виявлені в інвентаризаційних описах об'єкти нематеріальних активів як такі, що не відображені в бухгалтерському обліку, заносяться до звіряльної відомості.

У п. 10 П(С)БО 8 зазначено, що придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Первісною вартістю безоплатно отриманих нематеріальних активів є їх справедлива вартість на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених п. 11 П(С)БО 8 (п. 13 П(С)БО 8).

Визначення справедливої вартості нематеріальних активів наведено в п. 5 додатка до П(С)БО 19. Нею є поточна ринкова вартість. За відсутності такої вартості — оціночна вартість, яку підприємство сплатило б за актив у разі операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами, виходячи з наявної інформації. Такою інформацією може бути, зокрема, експертна оцінка суб'єкта оціночної діяльності. Згідно зі ст. 7 Закону про оцінку майна проводити експертну оцінку у цьому випадку не обов'язково.

Відповідно до п. 7.4 Методичних рекомендацій №1327 об'єкти нематеріальних активів, на які за результатами інвентаризації складені акти введення в господарський оборот та визначена вартість (ф. №НА-1), зараховуються до складу нематеріальних активів підприємства записом: Д-т 12 К-т 746.

Олена БОНДАРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру