• Посилання скопійовано

Що таке неоподатковувані операції з метою оподаткування ПДВ?

Як визначити, які операції вважаються неоподатковуваними з метою оподаткування ПДВ?

Визначення неоподатковуваних операцій для цілей ст. 199 ПКУ

Оподатковувані операції — це операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ:

— за основною ставкою 20% (ст. 194 ПКУ, рядок 1.1 декларації з ПДВ);

— за ставкою 7% (пп. «в» п. 193.1 ПКУ, рядок 1.2 декларації з ПДВ);

— за ставкою 0% (ст. 195 ПКУ, рядки 2 та 3 декларації з ПДВ).

Саме ці операції зазначені у графі 5 таблиці 1 додатка 7 до декларації з ПДВ як сума значень рядків 1.1, 1.2, 2, 3 та 7 колонки «А» декларації та всіх уточнюючих розрахунків. Рядок 7 декларації — це коригування ПЗ за оподатковуваними операціями відповідно до ст. 192 ПКУ.

Відповідно, неоподатковувані операції — це всі інші операції, що не належать до оподатковуваних. Цей висновок випливає зі змісту граф 4 та 7 таблиці 1 додатка 7 до декларації з ПДВ. Графа 4 таблиці 1 додатка 7 до декларації з ПДВ включає в себе загальний обсяг постачання (сума значень рядків 1.1, 1.2, 2, 3, 5 та 7 колонки «А» декларації та всіх уточнюючих розрахунків). Рядок 5 декларації з ПДВ входить до розрахунку значення графи 4 та не входить до розрахунку значення графи 5 таблиці 1 додатка 7 до декларації з ПДВ.

У графі 5 таблиці 1 додатка 7 до декларації з ПДВ не відображаються неоподатковувані операції:

— операції, що не є об'єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ);

— операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до п. 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України;

— операції, які звільнені від оподаткування (ст. 197 ПКУ, підр. 2 р. XX ПКУ, міжнародні договори (угоди).

Така класифікація операцій застосовується для цілей заповнення додатка 7 до декларації з ПДВ.

Визначення неоподатковуваних операцій для цілей реєстрації платником ПДВ

Для визначення, чи потрібно суб'єкту господарювання реєструватися платником ПДВ або чи може він подати заяву про анулювання реєстрації його як платника ПДВ, застосовується поняття операцій, що підлягають або не підлягають оподаткуванню ПДВ.

На думку податківців1, до оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ 20%, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ. Відповідно, для цілей реєстрації платником ПДВ не беруться до уваги лише операції, що не є об'єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ, та операції з постачання послуг, місце постачання яких визначено відповідно до п. 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України.

Цю думку ми коментували у статті «Реєстрація платником ПДВ: добровільно і ні», у розділі «Які операції включаються до розрахунку обсягу 1 млн грн?» («ДК» №8/2019).

1 ЗIР, підкатегорія 101.02.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру