• Посилання скопійовано

Коригування ПК з ПДВ при списанні кредиторської заборгованості за неоплачений товар

Коригування ПК з ПДВ при списанні кредиторської заборгованості за неоплачений товар

ТОВ списує безнадійну кредиторську заборгованість за товар, який отримано 24.12.2017 р., у сумі 30 тис. грн (у т. ч. ПДВ — 5 тис. грн) до доходу (К-т 717). Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ? Який бухоблік?

У разі списання кредиторської заборгованості за неоплаченим товаром покупець — платник ПДВ повинен відкоригувати свій податковий кредит з ПДВ.

Коригування податкового кредиту у цьому випадку здійснюється на підставі бухгалтерської довідки (а отже, податкова накладна або РК не складається) на дату списання заборгованості. Коригування податкового кредиту у разі списання кредиторської заборгованості відображається у рядку 14 розділу ІІ декларації з ПДВ з обов’язковим поданням додатка 1 до декларації.

Згідно з формою додатка 1, коригування податкового кредиту відображають у таблиці 2.

При цьому:

— у графі 2 зазначається індивідуальний податковий номер постачальника;

— у графі 3.1 — дату складення бухгалтерської довідки, наприклад «02.2020»;

— у графі 4 — обсяг постачання (без ПДВ);

— у графі 5 — суму ПДВ, нараховану за основною ставкою;

— у графі 6 — сума ПДВ, нарахована за ставкою 7%.

Але серед причин коригування податкового кредиту у ст. 192 ПКУ немає такої причини, як несплата за товар постачальнику протягом строку позовної давності та списання кредиторської заборгованості. Тому покупці — платники ПДВ з таким висновком не погоджувалися та за результатами перевірок оскаржували рішення податківців щодо зняття податкового кредиту. Але суди стали на бік фіскалів1.

Отже, при списанні безнадійної кредиторської заборгованості за отриманими товарами від постачальника — платника ПДВ рішення щодо залишення суми ПДВ у складі податкового кредиту покупцю доведеться приймати самостійно. Адже податківці вважають: позаяк кредиторська заборгованість за неоплаченими товарами підлягає списанню, то товари, внаслідок придбання яких виникла така заборгованість, вважаються безоплатно отриманими (адже вони так і не були оплачені), а покупець за ними втрачає право на податковий кредит.

Проте після завершення 3-х років зареєструвати розрахунок коригування до податкової накладної постачальник вже не зможе. Тож знімати податковий кредит покупцю, який вирішив діяти за таким роз’ясненням, доведеться на підставі складеної ним самостійно бухгалтерської довідки2.

1 Постанова ВС від 11.09.2018 р. у справі №804/4180/17.

2 Див. ЗІР, підкатегорія 101.24, запитання: «Який порядок відображення в податковій декларації з ПДВ коригування податкового кредиту, сформованого при отриманні товарів/послуг, розрахунки з постачальником за які не проведено, при списанні кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності?».

У разі списання грошової заборгованості (товари отримані, але не оплачені) в бухобліку роблять записи:

— Д-т 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» К-т 717 (на суму заборгованості, у тому числі ПДВ);

— Д-т 641/ПДВ — К-т 644 (методом «сторно» на суму ПДВ);

— Д-т 949 «Інші витрати операційної діяльності» — К-т 644 (на суму ПДВ).

Юлія Єгорова, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру