• Посилання скопійовано

Квиток на маршрутне таксі: як підтвердити витрати на проїзд працівника?

Квиток на маршрутне таксі: як підтвердити витрати на проїзд працівника?

Чи затверджено форму квитка на проїзд в маршрутному таксі із зазначенням всіх необхідних реквізитів, щоб можна було без податкових наслідків відшкодовувати працівникові витрати на проїзд на підставі авансового звіту?

Так, є затверджені типові форми квитків.

ДПС у листі від 10.05.2017 р. №7601/5/99-99-14-05-01-16 (див. «ДК» №33/2017) зазначала, що відповідно до ст. 39 Закону про автотранспорт1 документ, на підставі якого виконуються пасажирські перевезення для пасажира, — квиток на проїзд в автобусі та на перевезення багажу (для пільгового проїзду — посвідчення особи встановленого зразка).

Типові форми квитків на проїзд пасажирів на маршрутах загального користування, зокрема міжміських автобусах (типи I, II, III, IV), затверджено наказом Мінтрансу від 25.05.2006 р. №503.

Пунктом 2 Наказу №503 визначено, що вартість проїзду за розрахунками пасажирських перевізників, інформація про перевізника, страховика та страхову суму вносяться у квитки друкованим способом.

Згідно з п. 10 Переліку №13362, продаж талонів, квитанцій, квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю в кіосках та салонах транспортних засобів для проїзду в електротранспорті, на морських і річкових суднах дозволено проводити без застосування РРО з використанням РК та КОРО.

1 Закон України від 05.04.2001 р. №2344-III «Про автомобільний транспорт».

2 Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336.

Хоча на дату виходу листа ДПС ця норма була дещо іншою (проте суть залишилася), у пригоді стане висновок ДПС: «Таким чином, якщо в автотранспорті, що здійснює міжміські перевезення, пасажирам видаються квитки, форма яких не відповідає вимогам чинного законодавства, то одночасно з таким квитком пасажиру має видаватись і розрахункова квитанція.

Враховуючи викладене, для підтвердження витрат на проїзд працівника підприємства, що перебував у відрядженні, якщо у квитку на міжміські перевезення реквізити, передбачені п. 2 Наказу №503, вписані від руки або не вказані, необхідно долучити також і відповідну розрахункову квитанцію, видану перевізником».

Що ж до перевезень у міському маршрутному таксі, то типову форму такого квитка наведено у додатку 3 до Наказу №503 (тип МА-II).

Катерина Калашян, «Дебет-Кредит», ACCA DipIFR

До змісту номеру