• Посилання скопійовано

Чи потрібно дисконтувати відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов’язання за П(С)БО?

Чи потрібно дисконтувати відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов’язання за П(С)БО?

ТОВ веде облік за П(С)БО. Згідно з МСБО 12 забороняється дисконтувати відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов’язання. Подібної норми у П(С)БО 17 немає. Чи треба з 29.10.2019 р. ТОВ дисконтувати відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов’язання за П(С)БО?

Відповідно до п. 3 П(С)БО 17, відстрочений податковий актив — це сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню у наступних періодах унаслідок:

— тимчасової податкової різниці, що підлягає вирахуванню;

— перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді;

— перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими неможливо скористатися у звітному періоді.

Відстрочене податкове зобов’язання — сума податку на прибуток, який сплачуватиметься в наступних періодах з тимчасових податкових різниць, що підлягають оподаткуванню.

Тобто ВПА та ВПЗ — це не заборгованість, а суми податку на прибуток. До того ж не можна заздалегідь визначити строк, протягом якого буде погашено ВПА або ВПЗ, і тому не можна їх віднести до довгострокових активів/пасивів.

Дисконтуванню підлягає вся грошова довгострокова заборгованість (більше 1 року): як дебіторська, так і кредиторська, а не тільки та, яка передбачає сплату (отримання) відсотків.

Отже, оскільки ВПА та ВПЗ не є довгостроковою заборгованістю, вони не підлягають дисконтуванню.

Юлія Єгорова, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру