• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування грошової премії у підприємства

Облік та оподаткування грошової премії у підприємства

Підприємство як власник авторських прав на фільм подало заявку на конкурс та за результатами отримало першу премію — грошовий приз у 100 тис. грн. Як відобразити грошовий виграш в обліку? На що можна витрачати таку премію? У яких звітах треба відобразити отримані кошти? Що з оподаткуванням?

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена. Далі, як cказано у п. 7 П(С)БО 15, визнані доходи класифікуються в бухобліку за такими групами:

— дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

— чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

— інші операційні доходи;

— фінансові доходи;

— інші доходи.

У цьому випадку грошовий приз відповідає ознакам доходу — збільшуються активи, через що зростає власний капітал, і разом з тим суму доходу достовірно визначено. Цей дохід класифікується як інший операційний дохід.

При отриманні премії на дату визначення результатів конкурсу підприємство визнає дохід записом: Д-т 377 (платник премії) К-т 719 (інший операційний дохід). На дату фактичного отримання коштів робиться запис — Д-т 311 К-т 377.

Позаяк премія — це дохід, то сума премії збільшить оподатковуваний прибуток підприємства під час закриття операційних рахунків звітного періоду: Д-т 719 К-т 791.

ПДВ на цю операцію не нараховується, бо виплата премії не є постачанням товарів, робіт або послуг. Отримані кошти може бути використано на будь-які потреби на розсуд підприємства. Окремої звітності щодо сум отриманих премій не передбачено.

Юлія Єгорова, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру