• Посилання скопійовано

Реєстрація у фонді інвалідів

Роботодавці, у яких працюють 8 або більше осіб, повинні зареєструватися у Фонді інвалідів.

Згідно зі ст. 19 Закону №875 і Порядком №70, роботодавці, у яких кількість працівників за основним місцем праці становить 8 і більше осіб, зобов'язані зареєструватися у відділенні Фонду за місцем держреєстрації до 1 лютого, наступного за роком створення чи збільшення кількості працівників.

Але новостворені роботодавці мають реєструватися у Фонді не відразу. Якщо кількість працівників за основним місцем роботи в них збільшилася до 8 і більше осіб, вони реєструються до 1 лютого року, наступного за роком створення або збільшення кількості працівників.

Варто також згадати про лист Фонду від 25.09.2013 р. №1/6-296/09 (див. «ДК» №51-52/2013), у якому він роз'яснює: роботодавець зобов'язаний зареєструватися у відділенні Фонду в період з 1 січня до 1 лютого поточного року, якщо у попередньому році кількість основних працівників збільшилася до восьми і більше осіб. Тобто останнім днем для реєстрації є 31 січня. Проте за реєстрацію 1 лютого, а не 31 січня, наслідків не буде.

Як зареєструватися?

Для цього роботодавці подають у відділення Фонду такі документи:

— заяву за формою, затвердженою Наказом №98;

— копію довідки про включення до реєстру неприбуткових установ, виданої податковим органом (для бюджетних установ);

— відомості про відокремлені підрозділи за формою, затвердженою Наказом №98 (в разі їх наявності).

На практиці (хоча цього і немає у Порядку №70) до зазначеного переліку додають виписку/витяг із ЄДР (або їх копію). Звісно, якщо подаються копії, фахівці Фонду можуть вимагати оригінали документів для звіряння, тож їх треба мати із собою під час подання заяви. А ось у разі подання заяви поштою копії документів слід завірити нотаріально (це пряма вимога Порядку №70).

В електронному вигляді подати документи до Фонду, на жаль, наразі не вдасться.

Якою буде дата реєстрації?

Дата реєстрації у відділенні Фонду — це дата подання документів, а в у разі надсилання поштою — дата на поштовому штемпелі.

Це важливо, адже подати Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів роботодавці можуть тільки після реєстрації у Фонді інвалідів.

Відповідальність

За несвоєчасну реєстрацію у Фонді інвалідів штрафу немає. Але без реєстрації у Фонді інвалідів не можна подати звіт. А за неподання звіту передбачений адмінштраф від 10 до 20 н. м. д. г. (170 — 340 грн).

За невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавці мають щороку сплачувати Фонду інвалідів адміністративно-господарські санкції в таких розмірах:

— для роботодавців з працівниками від 16 осіб — у розмірі середньої річної зарплати за кожне робоче місце, призначене для особи з інвалідністю і не зайняте нею;

— для роботодавців з працівниками від 8 до 15 осіб — у розмірі половини середньої річної зарплати за робоче місце, призначене для особи з інвалідністю і не зайняте нею.

Нормативна база

  • Закон №875 — Закон України від 21.03.91 р. №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».
  • Порядок №70 — Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. №70.
  • Наказ №98 — Наказ Мінпраці від 14.03.2007 р. №98 «Про затвердження форм документів для реєстрації роботодавців у відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів і виконання ними нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів».

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру