• Посилання скопійовано

Що нового

Спецдозволи на видобування бурштину продаватимуть на аукціонах

! Надрокористувачам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.12.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про видобуток бурштину та інших корисних копалин».

Законом врегульовано відносини щодо користування надрами з метою видобування бурштину, припинення незаконного видобування бурштину, забезпечення охорони довкілля під час видобування бурштину та рекультивації порушених земель.

Новою статтею 240-1 ККУ встановлено кримінальну відповідальність за незаконне видобування бурштину, а так само збут, придбання, зберігання, передачу, пересилання, перевезення, перероблення бурштину, законність походження якого не підтверджується відповідними документами, — такі дії караються штрафом від 3 тис. до 10 тис. н. м. д. г. або обмеженням волі на строк від двох до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, а якщо вони вчинені повторно або у значних розмірах, або на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду, — позбавленням волі на строк від 4 до 7 років з конфіскацією майна.

Новою статтею 58-1 КУпАП встановлено адмінвідповідальність за видобування корисних копалин з використанням обладнання, яке не пройшло відповідно до закону обов'язкову сертифікацію, — штраф на громадян від 100 до 200 н. м. д. г. і на посадових осіб від 200 до 300 н. м. д. г., а в разі повторності протягом року — від 300 до 600 н. м. д. г.

Запроваджується механізм резервування земельних ділянок для потреб надрокористування до початку проведення аукціону чи конкурсу.

Також запроваджується єдиний дозвіл на розвідку з правом видобування бурштину строком на 5 років на ділянки до 10 га із визначенням початкової вартості продажу на аукціоні.

Початкову ціну продажу на аукціоні спеціального дозволу на видобування бурштину встановлено в розмірі 2000 н. м. д. г. (34 тис. грн) за один гектар землі.

Закон України від 19.12.2019 р. №402-IX чинний з 29.12.2019 р.


Закон про фінмоніторинг буде замінено новим

! Суб'єктам первинного фінмоніторингу

У зв'язку з офіційним опублікуванням в газеті «Голос України» 28.12.2019 р. через чотири місяці від цієї дати набере чинності Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Законом передбачено застосування ризик-орієнтованого підходу суб'єктами первинного фінансового моніторингу (СПФМ; банки, страховики, кредитні спілки, ломбарди, біржі, платіжні організації та інші фінустанови) під час проведення належної перевірки своїх клієнтів та відповідно перехід до кейсового звітування про підозрілі операції (діяльність) своїх клієнтів.

Законом збільшено порогову суму та зменшено кількість ознак для обов'язкового звітування про фінансові операції, про які СПФМ зобов'язані були повідомляти Держфінмоніторинг, а саме залишено обов'язок повідомляти про фінансові операції на суму більше 400 тис. грн (нині 150 тис. грн) та пов'язані з готівкою, переказом коштів за кордон політично значущими особами та клієнтами з держав, що не виконують рекомендацій міжнародних, міжурядових організацій, які провадять діяльність в антилегалізаційній сфері.

Розширено коло СПФМ, які повідомлятимуть Держфінмоніторинг про підозрілі фінансові операції.

Платіжні системи будуть зобов'язані:

— супроводжувати грошові перекази інформацією про платника та одержувача переказу;

— забезпечувати наявність та повноту інформації про платника та одержувача платежу;

— встановлювати запобіжні заходи, спрямовані на протидію маніпуляціям із грошима, одержаними від злочинів, пов'язаних із легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму.

З дати набрання чинності цим законом втратить чинність однойменний закон від 14.10.2014 р. №1702-VII.

Закон України від 06.12.2019 р. №361-IX набирає чинності 28.04.2020 р.


Діяльність з озоноруйнівними речовинами врегульовано

! СГ

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.12.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами».

Цей Закон регулює правовідносини щодо виробництва, імпорту, експорту, зберігання, використання, розміщення на ринку та поводження з озоноруйнівними речовинами, фторованими парниковими газами, товарами та обладнанням, які їх містять або використовують, що впливає на озоновий шар та на рівень глобального потепління.

Дія Закону поширюється на СГ, які провадять операції з контрольованими речовинами, а також діяльність, пов'язану з обігом та використанням стаціонарного обладнання або систем, визначених ч. 4 та 5 ст. 8 Закону, а також фізосіб, які претендують на отримання кваліфікаційного документа (сертифіката) відповідно до ст. 11 Закону.

З дня набрання чинності цим Законом імпорт і розміщення на ринку товарів та обладнання, що містять або працюють з використанням озоноруйнівних речовин, заборонено. Винятком є імпорт і розміщення на ринку товарів та обладнання, що містять або працюють із використанням озоноруйнівних речовин:

— які було імпортовано до набрання чинності Законом, але не розміщено на ринку;

— з метою карантинної обробки та обробки перед транспортуванням;

— в особливих випадках, передбачених рішеннями сторін Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар;

— для найважливіших видів застосування, визначених окремими рішеннями на нарадах сторін Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар.

З 1 січня 2021 року розміщення на ринку первинних озоноруйнівних речовин заборонено.

Закон вводиться в дію через 6 місяців з дня набрання ним чинності, за винятком окремих положень.

Закон України від 12.12.2019 р. №376-IX чинний з 27.12.2019 р.


ПДВ для низки операцій під час фінансової реструктуризації скасовано до 2023 року

! Боржникам і поручителям

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.12.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу».

Докладно див. «ДК» №03/2020.

Закон України від 20.12.2019 р. №425-IX чинний з 29.12.2019 р.


Ввозити авто стандарту «ЄВРО-5» можна до кінця 2024 року

! Автоімпортерам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.12.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів» щодо міжнародних екологічних вимог для деяких транспортних засобів».

Законом відтерміновано до 01.01.2025 р. (було — до 01.01.2020 р.) дату запровадження екологічних вимог не нижче «ЄВРО-6» для нових ТЗ, як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, для митного оформлення з метою вільного обігу та першої державної реєстрації в Україні.

Закон України від 03.12.2019 р. №313-IX чинний з 27.12.2019 р.


Запроваджуються «електронні трудові книжки»

! Працівникам і працедавцям

Кабмін затвердив Порядок обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі.

Цей Порядок визначає механізм організації обліку трудової діяльності працівника, ФОПа, фізособи, яка забезпечує себе роботою самостійно (далі — працівники), які надали згоду на обробку даних, передбачених Порядком, в електронній формі.

Облік трудової діяльності ведеться з метою забезпечення накопичення, зберігання та використання інформації про набуті працівником стаж роботи, освіту, кваліфікацію для підтвердження наявного трудового стажу під час укладання трудового договору, призначення пенсій та з іншою метою, передбаченою законодавством.

Відомості про трудову діяльність працівника зберігаються в складі персональної облікової картки застрахованої особи у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування протягом строку, передбаченого ч. 3 ст. 20 Закону про ЄСВ.

Відомості про трудову діяльність працівника, зазначені у п. 5 Порядку, подаються ПФУ через веб-портал електронних послуг ПФУ у вигляді копій передбачених законодавством документів, виготовлених шляхом сканування з обов'язковим накладенням страхувальником або працівником кваліфікованого електронного підпису.

Але попри ініціативу КМУ на законодавчому рівні застосування електронних трудових книжок досі не врегульоване.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 р. №1084 чинна з 26.12.2019 р.


Визначено переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню

! Експортерам та імпортерам

Кабмін затвердив на 2020 рік:

— обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню;

— перелік товарів (озоноруйнівних речовин), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню;

— перелік товарів, що можуть містити озоноруйнівні речовини, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню (крім товарів, що перевозяться у контейнерах з особистими речами);

— перелік товарів, імпорт яких з Республіки Македонія підлягає ліцензуванню у межах тарифної квоти відповідно до положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія від 18 січня 2001 р.;

— перелік товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню.

Установлено, що:

— не використані у 2019 році суб'єктами ЗЕД ліцензії на експорт (імпорт) товарів дійсні до 1 березня 2020 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України;

— відповідно до ст. 16 Закону про ЗЕД для митного оформлення товарів, які навантажуються навалом та експорт (імпорт) яких ліцензується, гранична різниця фактичного значення їх вартості, кількості або ваги не може перевищувати 5% значення, зафіксованого у відповідній ліцензії.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 р. №1109 чинна з 01.01.2020 р.


Оновлено Правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами

! Роздрібним торговцям нафтопродуктами

Кабмін виклав у новій редакції Правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затверджені постановою КМУ від 20.12.97 р. №1442.

Правила визначають порядок роздрібної торгівлі пальним, оливами, мастилами (далі — нафтопродукти), розфасованими нафтопродуктами, а також регламентують вимоги стосовно дотримання прав споживачів щодо належної якості нафтопродуктів, безпеки для життя та здоров'я споживачів і рівня торговельного обслуговування.

Правила поширюються на СГ незалежно від форм власності, які зареєстровані в установленому порядку.

Дія Правил не поширюється на роздрібну торгівлю скрапленим вуглеводневим газом для побутових потреб, що здійснюється відповідно до Правил роздрібної торгівлі та надання послуг з постачання скрапленого вуглеводневого газу для побутових потреб населення та інших споживачів, затверджених постановою КМУ від 20.11.2003 р. №1790.

Зокрема, визначено, що роздрібна торгівля нафтопродуктами здійснюється за наявності у СГ відповідних документів дозвільного характеру та ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним.

Торгівля нафтопродуктами, призначеними для відпуску споживачам, здійснюється через мережу АЗС, АГЗС та АГЗП. Забороняється торгівля нафтопродуктами на АЗС, АГЗС, в АГЗП безпосередньо з автоцистерн.

Торгівля нафтопродуктами (крім бензину, дизпалива, скрапленого вуглеводневого газу) у дрібній розфасовці може здійснюватися через об'єкти роздрібної торгівлі.

Крім цього, внесено зміни до Правил №1790 та Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, затвердженого постановою КМУ від 11.11.2009 р. №1200.

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 р. №1159 чинна з 14.01.2020 р.


Удосконалено порядок відкриття та закриття банківських рахунків

! Клієнтам банків

З метою вдосконалення порядку відкриття та закриття рахунків клієнтів банків Нацбанк затвердив зміни до Iнструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою НБУ від 12.11.2003 р. №492.

Докладно про зміни див. «ДК» №03/2020.

Постанова Національного банку України від 27.12.2019 р. №162 чинна з 03.01.2020 р.


Затверджено переліки інвалют, до яких встановлюватиметься офіційний курс гривні

! Суб'єктам ЗЕД

Нацбанк затвердив:

Перелік іноземних валют, до яких Національний банк України встановлює офіційний курс гривні щоденно;

Перелік іноземних валют, до яких Національний банк України встановлює офіційний курс гривні один раз на місяць;

Перелік банківських металів, до яких Національний банк України розраховує облікову ціну щоденно.

Наказ Національного банку України від 27.12.2019 р. №865-но чинний з 27.12.2019 р.


Удосконалено Iнструкцію про порядок регулювання діяльності банків

! Банкам

З метою вдосконалення регулювання діяльності банків України НБУ вніс зміни до Iнструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої постановою НБУ від 28.08.2001 р. №368.

Зміни стосуються, зокрема, розрахунку нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу та застосування спеціального значення нормативу максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента.

Визначено, що банки розраховують нормативи достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) та достатності основного капіталу (Н3), установлені Iнструкцією, з урахуванням мінімального розміру операційного ризику починаючи зі звітної дати станом на 1 січня 2022 року.

Постанова Національного банку України від 24.12.2019 р. №157 чинна з 27.12.2019 р.


Нові Правила здійснення діяльності у сфері телекомунікацій

! Операторам і провайдерам телекомунікацій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила Правила здійснення діяльності у сфері телекомунікацій.

Правила містять перелік організаційних, кваліфікаційних, технологічних вимог, обов'язкових для виконання при здійсненні певного виду діяльності у сфері телекомунікацій.

Правила поширюються на операторів, провайдерів телекомунікацій.

СГ набуває права на здійснення діяльності шляхом подання до НКРЗI повідомлення про початок здійснення діяльності у сфері телекомунікацій відповідно до ст. 42 Закону «Про телекомунікації» та порядку ведення реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій.

Діяльність, що передбачає використання радіочастотного ресурсу України, здійснюється за наявності ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України та дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів або випромінювальних пристроїв, отриманих відповідно до Закону «Про радіочастотний ресурс України».

Діяльність, що передбачає використання номерного ресурсу телекомунікаційної мережі загального користування України, здійснюється за наявності дозволу на використання номерного ресурсу, виданого відповідно до Закону «Про телекомунікації».

Рішення НКРЗI від 19.11.2019 р. №541 чинне з 14.01.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру