• Посилання скопійовано

Подаємо звіт про квоти

Звіт про квоти подається щодо прийняття на роботу громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Їх перелік наведено у ст. 14 Закону про зайнятість. Це річний звіт, і за 2019 рік його слід подати до 01.02.2020 р.

Нагадаємо, що Мінсоцполітики наказом від 23.11.2018 р. №1763 затвердило нову форму Iнформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (їх перелік наведено в ст. 14 Закону про зайнятість). Вперше її потрібно було застосовувати при звітуванні за 2018 рік.

Хто і кому має надавати такий Звіт?

Цей звіт подають:

— лише роботодавці-юрособи;

— до Держслужби зайнятості. Як свідчить форма Звіту, це може бути регіональний чи базовий центр зайнятості, його філії (за наявності) незалежно від місцезнаходження. Отже, Звіт можна подати до будь-якого зручного для відвідування центру зайнятості.

З 2018 року цей Звіт подають підприємства, установи, організації з кількістю штатних працівників від 8 осіб.

Зверніть увагу!

За неподання (несвоєчасне подання) цього Звіту штрафні санкції не встановлено! Також не встановлено відповідальність за помилки у ньому.

На фізосіб-роботодавців обов'язок надання такої Iнформації не поширюється!

Строк звітування

Нагадаємо, що звітувати про квоти підприємства мають не пізніше 1 лютого. Хоча у 2018 році регіональні центри зайнятості наголошували, що останнім днем подання цього Звіту є 31 січня 2018 року. Тож з цим питанням краще звернутися до своїх центрів зайнятості та отримати від них інформацію. Але краще подати цей звіт 31 січня 2020 року.

Форма звіту містить такі рядки:

— рядок 01 — середньооблікова кількість штатних працівників за попередній календарний рік — усього;

— рядок 02 — середньооблікова кількість працівників, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та працювали на умовах повної зайнятості у звітному році;

— рядок 03 — квота у розмірі 5% середньооблікової кількості штатних працівників;

— рядок 04 — середньооблікова кількість штатних працівників за звітний рік;

— рядок 05 — середньооблікова кількість штатних працівників за звітний рік, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону №1058 залишилося 10 і менше років;

— рядок 06 -кількість громадян, яких планується працевлаштувати в поточному році у рахунок квоти.

Згідно з примітками до рядків нового звіту рядки 01 — 03 заповнюються підприємствами з кількістю штатних працівників понад 20 осіб, а рядки 04 та 05 — підприємствами з кількістю штатних працівників від 8 до 20 осіб. Рядок 06 Звіту мають заповнювати всі підприємства незалежно від кількості штатних працівників.

Відповідальність за порушення

Нагадуємо, що згідно зі ст. 53 Закону про зайнятість у разі невиконання роботодавцем протягом звітного року встановленої квоти для працевлаштування з нього стягується штраф.

За кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти сплачується штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

Але сам Звіт про квоти не містить розрахунку такого штрафу, адже з наведеної в ньому інформації не випливає, що заяви про прийняття на роботу або скерування від центру зайнятості від певних категорій осіб юрособі подавалися. Тобто застосовується такий штраф лише за наслідками перевірок від Держпраці в разі виявлення такого порушення.

Приклад 1 Складання Звіту про квоти підприємству з кількістю працівників від 20.

Умовно середньооблікова кількість штатних працівників за 2019 рік становить 69 осіб (рядок 01). Середньооблікова кількість працівників, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та працювали на умовах повної зайнятості у 2019 році, — 2 (рядок 02). Квота на 2019 рік становить: 69 х 5% = 3 особи (рядок 03). Кількість громадян, яких планується працевлаштувати в поточному році у рахунок квоти, — 1 особа (рядок 06).

Заповнення Звіту для умов прикладу показано у зразку 1.

Зразок 1

Приклад 2 Складання Звіту про квоти підприємству з кількістю працівників від 8 до 20 осіб.

Умовно середньооблікова кількість штатних працівників за 2019 рік становить 9 осіб (рядок 04). Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний рік, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону №1058 залишилося 10 і менше років, — 1 (рядок 05). Кількість громадян, яких планується працевлаштувати в поточному році у рахунок квоти, — 0 (рядок 06).

Заповнення Звіту для умов прикладу показано у зразку 2.

Зразок 2

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру