• Посилання скопійовано

Щодо зменшення фінансового результату до оподаткування податком на прибуток підприємств отримувача дивідендів та на суму таких дивідендів

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 10.10.2019 р. №718/6/99-00-07-02-02-15/IПК

Щодо зменшення фінансового результату до оподаткування податком на прибуток підприємств отримувача дивідендів та на суму таких дивідендів

Суттєво. Фінрезультат до оподаткування зменшується на суму доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті від інших платників податку на прибуток, у періоді визнання таких дивідендів доходами згідно з правилами бухобліку.

! Платникам податку на прибуток

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо зменшення фінансового результату до оподаткування податком на прибуток підприємств отримувача дивідендів та на суму таких дивідендів, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Згідно з пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ, об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері бухгалтерського обліку, затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку в державному секторі, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (п. 2 ст. 6 Закону України від 16 липня 1999 року №996-ХIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

Таким чином, питання відображення у бухгалтерському обліку дивідендів відносяться до компетенції Міністерства фінансів України.

Відповідно до пп. 140.4.1 п. 140.4 ст. 140 ПКУ фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток підприємств, платників єдиного податку та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від інших платників цього податку (крім інститутів спільного інвестування та платників, прибуток яких звільняється від оподаткування відповідно до положень цього Кодексу, у розмірі прибутку, звільненого оподаткування).

Враховуючи викладене вище, платник податку на прибуток підприємств зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від інших платників цього податку, у періоді визнання таких дивідендів доходами згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Разом з тим повідомляємо, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру