• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 05.11.2019 р. №1178/6/99-00-05-04-01-15/IПК

Коментована IПК розглядає можливість продажу основних засобів за готівку з оформленням прибуткових касових ордерів без застосування РРО.

Ця IПК має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію. Тож ми прокоментуємо її з огляду на можливість використання всіма підприємствами.

Основний закон, який поширюється на всіх СГ, які здійснюють розрахункові операції у готівковій формі1, — це Закон про РРО.

1 Або безготівковій формі — розрахунок платіжними картками через термінал, проте це не стосується ситуації, яку ми розглядаємо зараз.

За загальним правилом ст. 3 Закону про РРО суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій формі, при продажу товарів у сфері торгівлі зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через РРО. У ст. 9 Закону наводиться перелік випадків, коли РРО не застосовується, — зокрема, за п. 12 ст. 9 Закону, якщо в місці отримання товарів операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).

Закон про РРО визначає обов'язок СГ у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг застосовувати реєстратор розрахункових операцій за сукупності таких умов:

— у разі здійснення розрахунків у готівковій (безготівковій платіжними картками) формі при продажу товарів;

— у разі проведення зазначених розрахунків за місцем зберігання реалізованих товарів.

СГ, який продає ОЗ, насамперед повинен пересвідчитися, що він не належить до підприємств торгівлі та громадського харчування. Це підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру, де можна перевірити зареєстровані КВЕДи1.

А ще регістри аналітичного обліку будуть підтвердженням, що СГ списує з балансу ОЗ та його продає. Це означає, що підприємство не здійснює постійного продажу товарів. Хоча з огляду на П(С)БО 27 у бухобліку буде проведення Д-т 286 К-т 10. Але продаж об'єкта ОЗ не є торгівлею в розумінні Закону про РРО, бо це разова господарська операція з продажу в місці, не призначеному для оптової або роздрібної торгівлі. Наразі це підтверджується і судовою практикою2.

Але підприємству слід пам'ятати про належне оформлення такої операції у касі:

— оприбуткування готівки — у цьому разі це проведення готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі. У касовій книзі відображають усі надходження і видачу готівки в національній валюті (пп. 18 п. 3 розділу I Положення №148);

— готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день її одержання в повній сумі на підставі прибуткового касового ордера (додаток 2), підписаного головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства. Про приймання готівки до каси за прибутковими касовими ордерами видається квитанція (що є відривною частиною прибуткового касового ордера), підписана головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких може бути засвідчений відбитком печатки підприємства3 (п. 11 Положення №148);

— видача готівки з каси для здавання її до банку оформляється видатковим касовим ордером з відображенням такої касової операції в касовій книзі (п. 29 Положення №148).

1 Безкоштовний запит відомостей можна перевірити за посиланням.

2 Див. наприклад, ухвалу Волинського окружного адмінсуду від 26.02.2019 р. у справі №140/244/19.

3 Використання печатки установою/підприємством не є обов'язковим.

Пам'ятайте: СГ мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

1) між собою — у розмірі до 10000 (десяти тисяч) гривень включно;

2) з фізичними особами — у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

I насамкінець загальна порада: рекомендуємо у разі продажу ОЗ за готівку приймати кошти через касу банку, якщо немає IПК. У цьому разі згідно з п. 10 розділу II Положення №148 розрахунки для платників коштів є готівковими, а для отримувачів — безготівковими.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру