• Посилання скопійовано

Щодо можливості незастосування РРО при продажу продукції фізичним особам

Iндивідуальна податкова консультація Головного управління ДФС у Запорізькій області від 25.07.2019 р. №3472/IПК/03-20-14-05-11

Щодо можливості незастосування РРО при продажу продукції фізичним особам

Суттєво. При продажу продукції власного виробництва через касу підприємства з оформленням ПКО та ВКО та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою, РРО застосовувати не обов'язково.

! Виробничим підприємствам

Головне управління ДФС у Запорізькій області, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, розглянуло звернення ТОВ <...> щодо можливості незастосування РРО при продажу продукції фізичним особам (зокрема, працівникам підприємства), отримуючи готівку в касу підприємства з оформленням прибуткового ордера, якщо здійснює виробництво цієї продукції шляхом переробки закупленої сировини на власному обладнанні з використанням робочої сили найманих працівників.

Відповідно до запиту ТОВ <...> здійснює продаж продукції фізичним особам (зокрема, працівникам підприємства), отримуючи готівку в касу підприємства з оформленням прибуткового ордера, якщо здійснює виробництво даної продукції шляхом переробки закупленої сировини на власному обладнанні з використанням робочої сили найманих працівників без застосування РРО. ТОВ <...> перебуває на загальній системі оподаткування, основний вид діяльності — виробництво фруктових та овочевих соків.

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон), зі змінами та доповненнями, дія якого поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається.

Статтею 3 Закону №265 встановлено обов'язок суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок; видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Iнтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

Водночас відповідно до п. 1 ст. 9 цього Закону реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання.

Крім того, повідомляємо, що Міністерство юстиції розглянуло звернення щодо надання роз'яснення стосовно реалізації деяких норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон) і повідомляє про таке.

У листі Міністерства юстиції від 15.05.2015 р. №490-0-2-15/8.1 роз'яснено відсутність поняття «продукція власного виробництва» для цілей Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Мін'юст радить ураховувати такі поняття, як:

  • продукція — будь-яка речовина, препарат або інший товар, виготовлений під час виробничого процесу (ст. 1 Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції»);
  • виробництво (виготовлення) — діяльність, пов'язана з випуском продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва (ст. 1 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»);
  • повний технологічний цикл виробництва — сукупність приміщень, технологічного й іншого обладнання, відповідних технологічних процесів, що забезпечують переробку сировини в продукцію, готову для реалізації кінцевому споживачеві, а також лабораторій, акредитованих органами виконавчої влади, уповноваженими відповідно до законодавства (ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»).

Таким чином, при продажу продукції власного виробництва через касу підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання, РРО застосовувати не обов'язково.

Водночас повідомляємо, що згідно з пп. 14.1.172-1 п. 14.1 ст. 14 та п. 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру