• Посилання скопійовано

Суть справи

Експорт без вивезення — так буває?
Коли покупець — нерезидент, є і валюта, і ЗЕД-відносини. Товари можуть бути продані як із вивезенням за межі митної території України, так і без нього. Продавець може придбати товар за кордоном і продати його там, не ввозячи до України. А що таке експорт без вивезення та який облік таких операцій?

Облік втрат зерна
У попередньому матеріалі («ДК» №32/2019) ми розглянули особливості застосування Норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядок їх розрахунку (Норми №316 і Порядок №316). Нині мова піде про облік і оподаткування нормативних і понаднормативних втрат як підприємством-поклажодавцем, так і зерноскладом.

Надміру нараховані лікарняні: як виправити
Якими є найпоширеніші помилки при розрахунку лікарняних? Як повідомити ФСС про надміру нараховані лікарняні та повернути кошти? Які наслідки виникають в обліку та зарплатній звітності, а також при поданні повідомлення про виплату лікарняних до ФСС? Про це все далі.

Як уникнути штрафів від ФСС
Як діяти, якщо роботодавець виявив, що замовив коштів у ФСС більше, ніж потрібно? Які штрафні санкції передбачені за порушення порядку використання коштів ФСС? I як їх уникнути? ФСС відповів у листі від 27.06.2019 р. №1322-11-4 (див. у «ДК» №33-34/2019).

Продаж власної продукції фізособам
Податківці нагадали, що підприємства мають право продавати фізособам (у т. ч. працівникам) за готівку власну продукцію без РРО та РК, але з оформленням касових документів. А що слід розуміти під «власною продукцією», вони роз'яснили в IПК ГУ ДФС у Запорізькій області від 25.07.2019 р. №3472/IПК/03-20-14-05-11 (див. у «ДК» №33-34/2019).

Вартість земельної ділянки в бухобліку
Держаудитслужба надала роз'яснення щодо того, за яким документом суб'єкти господарювання повинні визначати вартість земельної ділянки з метою ведення бухобліку, та про те, скільки часу така вартість є актуальною.

Лікарняний на ФОПа
Директор підприємства (основне місце роботи) надав лікарняний листок на 5 днів, виписаний на нього як на ФОПа. Виправляти лікарняний він відмовився. Чи можна нараховувати лікарняні за основним місцем роботи на підставі копії лікарняного? Чи треба за власний рахунок?

Списання з обліку авто після ДТП
Автомобіль потрапив у ДТП, унаслідок чого став непридатним для подальшого використання за призначенням. Розгляньмо особливості списання, відображення в бухгалтерському обліку, вплив на оподаткування.

Строк ознайомлення з графіками змінності
Коли слід повідомити працівника про графік змінності? Чи можна змінювати графіки змінності і в які строки? На ці запитання відповіли фахівці Мінсоцполітики в листі від 09.07.2019 р. №799/0/204-19 (див. у «ДК» №33-34/2019).

До змісту номеру