• Посилання скопійовано

Щодо відображення в обліку земельної ділянки (витяг)

Лист Державної аудиторської служби України від 08.11.2018 р. №25-14/554

Щодо відображення в обліку земельної ділянки (витяг)

Суттєво. Закінчення терміну дії звіту про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки не є підставою вважати вартість цієї ділянки завищеною або заниженою.

! Бухгалтерам

Державна аудиторська служба України в межах компетенції розглянула звернення <...> та повідомляє.

Щодо відображення в обліку земельної ділянки

Відповідно до частини першої статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон) підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

Згідно із абзацами одинадцятим, п'ятим та третім частини першої статті 1 Закону:

первинний документ — документ, який містить відомості про господарську операцію;

господарська операція — дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємства;

активи — ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигід у майбутньому.

За приписами абзацу восьмого частини другої статті 13 Закону України «Про оцінку земель» для відображення вартості земельних ділянок та права користування земельними ділянками у бухгалтерському обліку проводиться їх експертна грошова оцінка.

При цьому експертна грошова оцінка земельних ділянок — це результат визначення вартості земельної ділянки та пов'язаних з нею прав оцінювачем (експертом з питань оцінки земельної ділянки) із застосуванням сукупності підходів, методів та оціночних процедур, що забезпечують збір та аналіз даних, проведення розрахунків і оформлення результатів у вигляді звіту (абзац сьомий частини першої статті 1 Закону України «Про оцінку земель»).

Отже, звіт про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки є первинним документом, на підставі якого підприємства, установи та організації відображають у бухгалтерському обліку вартість земельної ділянки як активу.

У разі якщо після відображення в бухгалтерському обліку підприємства вартості земельної ділянки згідно із зазначеним звітом не відбувалося дій або подій, які викликали зміни в структурі активів та зобов'язань підприємства, немає підстав вважати завищенням або заниженням вартості земельної ділянки, зокрема через закінчення терміну дії звіту про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Голова Л. ГАВРИЛОВА

До змісту номеру