• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено перелік вітчизняної сільгосптехніки, яка дотується аграріям

! Аграріям

На сайті Мінекономрозвитку надано Оновлений перелік вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується за рахунок коштів державного бюджету.

Перелік містить понад 12,5 тисячі найменувань техніки 181 виробника.

Нагадаємо, часткова компенсація вартості зазначеної у переліку техніки відбувається відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання, спеціальних вагонів для перевезення зерна, обладнання для виробництва біоетанолу та електроенергії з біомаси, що закуплені у вітчизняних виробників, затвердженого постановою КМУ від 01.03.2017 р. №130.

Протокол Комісії з формування переліку вітчизняної техніки
та обладнання для агропромислового комплексу при Мінекономрозвитку від 01.08.2019 р. №8


Затверджено Правила надання послуг водоканалами

! Усім

Кабмін затвердив Правила надання послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типові договори про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Правила регулюють відносини між СГ, що провадить госпдіяльність з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, та індивідуальним і колективним споживачем, який отримує або має намір отримувати послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, а також визначеною власником (співвласниками) особою, що здійснює розподіл обсягів послуг.

Постановою затверджено такі типові договори:

— типовий договір з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем);

— типовий договір з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (без обслуговування внутрішньобудинкових систем);

— типовий договір з індивідуальним споживачем у будівлі, приміщення якої є самостійними об'єктами нерухомого майна, про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення;

— типовий договір з колективним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення;

— типовий колективний договір про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 р. №690 чинна з 13.08.2019 р.


З 8 серпня — нові критерії ризиковості для блокування ПН/РК

! Платникам ПДВ

Державна фіскальна служба на своєму сайті опублікувала оновлені:

— Критерії ризиковості платника податку;

— Критерії ризиковості здійснення операцій;

— Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, кодів продукції та послуг згідно з ДКПП, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування, які подано на реєстрацію до Єдиного реєстру податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні моніторингу;

— Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

Про те, як ДФС застосовує ці критерії та показники для блокування ПН/РК, «ДК» писав у №21/2019. Ознайомитися з новими критеріями і показниками можна у «ДК» №33-34/2019, а дізнатися, що в них нового порівняно з попередніми, — у коментарі у «ДК» №33-34/2019.

Листи ДФСУ від 07.08.2019 р. №1962/99-99-29-01-01, №1963/99-99-29-01-01 застосовуються з 08.08.2019 р.


МОЗ скасував свій наказ про санітарно-гігієнічні характеристики умов праці

! Працедавцям

З метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до законодавства України Міністерство охорони здоров'я визнало таким, що втратив чинність, свій Наказ від 13.12.2004 р. №614 «Про затвердження Порядку складання та вимоги до санітарно-гігієнічних характеристик умов праці».

З 1 липня 2019 року процедура складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них визначаються Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 р. №337.

Наказ МОЗ від 27.06.2019 р. №1461 чинний з 09.08.2019 р.


Затверджено форму акта інвентаризації залишку спирту етилового

! Спиртозаводам

Мінфін затвердив:

форму акта інвентаризації обсягів залишку спирту етилового;

— Порядок заповнення та подання акта інвентаризації обсягів залишку спирту етилового.

Акт складається особою, яка є платником податку — виробником спирту етилового та здійснює його реалізацію, щодо обсягів залишку спирту етилового, наявних у місцях зберігання спирту та ємностях для його транспортування.

Складати його потрібно окремо щодо кожного акцизного складу/пересувного акцизного складу. В акті зазначаються обсяги залишку спирту етилового станом на 00:01 1 липня 2019 року.

Обсяги залишку спирту етилового в акті проставляються в декалітрах та в декалітрах безводного спирту, приведених до 20° C, з округленням до двох знаків після коми.

Протягом 20 календарних днів, починаючи з 1 липня 2019 року, платник податку зобов'язаний подати до контролюючого органу акт проведення інвентаризації обсягів залишків спирту етилового станом на початок дня 1 липня 2019 року із зазначенням:

— адрес об'єктів, на яких зберігаються відповідні обсяги залишків спирту етилового;

— переліку резервуарів, в яких зберігаються обсяги залишків спирту етилового, їх технічних параметрів (фізична місткість, що відповідає технічним паспортам);

— правовстановлюючих документів на відповідні об'єкти та документів, що засвідчують правові підстави експлуатації таких об'єктів.

Наказ Мінфіну від 09.07.2019 р. №291
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.08.2019 р. офіційно не опублікований


Вимоги до спільного придбання товарів малими та середніми підприємцями

! Малим та середнім підприємцям

Антимонопольний комітет України затвердив Типові вимоги до узгоджених дій малих та середніх підприємців щодо спільного придбання товарів.

Типові вимоги, розроблені відповідно до положень статей 7 та 11 Закону України «Про захист економічної конкуренції», визначають вимоги до узгоджених дій малих та середніх підприємців щодо спільного придбання товарів. У разі відповідності узгоджених дій суб'єктів господарювання положенням цих вимог такі дії дозволяються і не потребують дозволу АМКУ.

Дозволяються і не потребують дозволу органів АМКУ відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону добровільні узгоджені дії малих та середніх підприємців щодо спільного придбання товарів, що відповідають таким умовам:

— якщо сукупна ринкова частка учасників узгоджених дій як покупців товару, стосовно придбання якого вчиняються узгоджені дії, а також як продавців такого товару, не перевищує 20%;

— або сукупна ринкова частка учасників узгоджених дій як покупців товару, стосовно придбання якого вчиняються узгоджені дії, а також як продавців такого товару, не перевищує 35 відсотків, якщо на ринку цього товару, на якому вони його придбавають, наявний продавець, чия ринкова частка перевищує 35%.

Якщо не пов'язані між собою узгоджені дії малих та середніх підприємців стосовно спільного придбання товарів охоплюють понад 50% певного ринку, органи АМКУ можуть на підставі звернення учасників ринку або за власною ініціативою прийняти розпорядження про незастосування положень щодо узгоджених дій малих та середніх підприємців щодо спільного придбання товарів на цьому ринку в цілому або за винятком узгоджених дій, що фактично мали місце на час прийняття такого розпорядження.

Нагадаємо, що термін «малий та середній підприємець» відповідно до статті 1 Закону означає СГ, дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній фінансовий рік чи вартість активів якого не перевищує суми, еквівалентної 500 тис. євро за курсом НБУ на останній день фінансового року, якщо на ринках, на яких діє цей підприємець, є конкуренти зі значно більшою ринковою часткою.

Розпорядження АМКУ від 13.06.2019 р. №10-рп чинне з 09.08.2019 р.


Уточнено випадки узгоджених дій СГ, що не потребують дозволу АМКУ

! СГ

Антимонопольний комітет затвердив зміни до Типових вимог до узгоджених дій суб'єктів господарювання для загального звільнення від попереднього одержання дозволу органів Антимонопольного комітету України на узгоджені дії суб'єктів господарювання, затверджених розпорядженням АМКУ від 12.02.2002 р. №27-р.

Зокрема, викладено в новій редакції загальні випадки узгоджених дій суб'єктів господарювання, що не потребують попереднього одержання дозволу органів АМКУ.

Так, дозволяються і не потребують дозволу органів АМКУ будь-які горизонтальні, конгломератні або змішані узгоджені дії за наявності водночас таких умов:

— жоден із СГ, до складу яких входять учасники узгоджених дій, не займає монопольного (домінуючого) становища на будь-якому задіяному ринку товару і не має виключних або переважних прав чи повноважень від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, суб'єктів природної монополії чи інших монопольних утворень;

— сукупна частка на ринку всіх СГ, до складу яких входять учасники горизонтальних, змішаних узгоджених дій, на будь-якому задіяному ринку товару не досягає 15%, або сукупна частка на ринку всіх суб'єктів господарювання, до складу яких входять учасники конгломератних узгоджених дій, на будь-якому задіяному ринку товару не досягає 20%.

При цьому дозволи, зазначені вище, не поширюються на горизонтальні або змішані узгоджені дії, які стосуються:

— встановлення цін (тарифів) реалізації або придбання товарів;

— розподілу ринку чи джерел постачання за територіальним принципом, асортиментом товарів, обсягом їх реалізації чи придбання, за колом продавців, покупців або споживачів чи за іншими ознаками;

— обмеження, у тому числі припинення, виробництва товарів чи реалізації або придбання товарів;

— спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів.

Розпорядження АМКУ від 13.06.2019 р. №9-рп чинне з 09.08.2019 р.


Нова уніфікована форма акта перевірок у сфері позашкільної освіти

! Закладам позашкільної освіти

Міністерство освіти і науки України затвердило уніфіковану форму акта, що складається за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері позашкільної освіти.

Уніфікована форма акта містить вичерпний перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю).

Водночас втратила чинність попередня форма акта, затверджена наказом МОН від 20.05.2013 р. №560.

Наказ Мінстерства освіти і науки від 12.06.2019 р. №818 чинний з 09.08.2019 р.


Нацбанк вніс зміни до Методики розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR)

! Банкам

Нацбанк вніс зміни до Методики розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR), схваленої рішенням Правління НБУ від 15.02.2018 р. №101-рш.

Зокрема, в пп. 12 п. 3 розділу I Методики уточнено, що під час визначення активів простроченими/непростроченими застосовуються вимоги нормативно-правових актів НБУ з бухобліку.

Новий пункт 8-1 розділу III передбачає, що банк має право включати до розрахунку високоякісних ліквідних активів (ВЛА) активи, включені до пулу активів (майна) і не використані банком для отримання кредитів овернайт та/або кредитів рефінансування та доступні для використання як забезпечення за такими кредитами.

У додатку 2 до Методики з'явилися нові складові очікуваних відпливів коштів та коефіцієнти, за якими банк приймає їх до розрахунку.

Рішення НБУ від 31.07.2019 р. №540-рш набирає чинності з 02.09.2019 р.


Перелік ліків, на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни

! Усім

Міністерство охорони здоров'я затвердило Перелік лікарських засобів, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів та на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни.

До Переліку входять 23 лікарські засоби: амфотерицин B, бендамустин, вальпроєва кислота (вальпроат натрію), ванкоміцин, гемцитабін, гідроксиетилкрохмаль, діазепам, доцетаксел, еноксапарин, кальцію фолінат, карбоплатин, морфін, надропарин, омепразол, піперацилін + тазобактам, пропофол, рисперидон, севофлуран, такролімус, транексамова кислота, фентаніл, фторурацил, циклофосфамід.

Наказ МОЗ від 29.07.2019 р. №1713 чинний з 06.08.2019 р.


Зміни в переліках іноземних фондових бірж від НКЦПФР

! Учасникам ринку ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку рішенням №378 затвердила Перелік іноземних фондових бірж, на яких перебувають в обігу цінні папери іноземних емітентів, які можуть входити до складу активів інститутів спільного інвестування.

До переліку ввійшли:

— мережа фондових бірж, що входять до Nasdaq, Inc.;

— New York Stock Exchange (NYSE);

— фондові біржі країн, що входять до ЄС;

— Hong Kong Exchanges and Clearing.

Водночас втрачає чинність Рішення ДКЦПФР від 02.02.2005 р. №40 «Про затвердження Переліку іноземних бірж та торговельно-інформаційних систем, після проходження лістингу на яких цінні папери іноземних держав та іноземних юридичних осіб можуть становити активи інститутів спільного інвестування».

Також НКЦПФР рішенням №381 внесла зміни до Переліку іноземних фондових бірж, на яких мають бути допущені до обігу цінні папери іноземних емітентів, що мають намір отримати допуск до обігу цінних паперів на території України, затвердженого рішенням НКЦПФР від 10.09.2013 р. №1754, вилучивши з нього фондову біржу London Stock Exchange.

Таким чином, у новій редакції обидва переліки містять ті самі іноземні фондові біржі.

Рішення НКЦПФР від 11.07.2019 р. №378 та №381
набирають чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.08.2019 р. офіційно не опубліковані


Нові нормативні документи щодо безпечності та гігієни кормів

! Тваринникам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило:

1) форму Декларації про відповідність кормів вимогам законодавства про корми для операторів ринку, які діють виключно як продавці та здійснюють лише реалізацію кормів, без зберігання кормів на належних їм потужностях;

2) Перелік матеріалів, реалізація та використання яких для потреб годівлі тварин є обмеженими чи забороненими;

3) Вимоги до інформації про особливості складу кормового матеріалу (обов'язкової декларації);

4) Вимоги до інформації про особливості складу кормової суміші (обов'язкової декларації);

5) Вимоги щодо маркування кормових добавок у кормових матеріалах та кормових сумішах для продуктивних та непродуктивних тварин, а також вимоги щодо зазначення у маркуванні вмісту вологи у кормах;

6) Порядок маркування кормів, призначених для тварин, які утримуються для наукових та експериментальних цілей;

7) Дозволені відхилення між наведеними у маркуванні значеннями складу кормового матеріалу та/або кормової суміші та значеннями, встановленими під час здійснення державного контролю;

8) Додаткові вимоги щодо маркування кормових добавок та преміксів;

9) Порядок формування та ведення Державного реєстру потужностей з виробництва та обігу кормів.

Документи, зазначені в пунктах 3 — 8, набирають чинності з 19.01.2021 р.

Наказ Мінагрополітики від 06.05.2019 р. №241 набирає чинності з 19.01.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру