• Посилання скопійовано

Склад в іншому місті

Підприємство відкриває склад у іншому місті. Які звіти необхідно подати? Куди необхідно сплачувати податки з найманих працівників такого складу та звітувати про їх нарахування?

Форма №20-ОПП

Відповідно до п. 63.3 ПКУ, з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юросіб, відокремлених підрозділів юросіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, здійснюється за формою №20-ОПП, яка подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Крім того, шляхом подання форми №20-ОПП здійснюється реєстрація платника податків за неосновним місцем обліку. Відповідна позначка зазначається у графі 11 (у такому випадку неосновне місце обліку визначається виходячи з граф 6 та 11).

Сплата ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Підпунктом 168.4.3 ПКУ передбачено, що суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізосіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий відокремлений підрозділ, усі обов'язки податкового агента виконує юрособа. ПДФО, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Проте згадана вище норма не може бути виконана для військового збору. Відповідно, юрособа перераховує військовий збір як за себе, так і за неуповноважений відокремлений підрозділ до держбюджету за своїм місцем розташування1.

1 Див. роз'яснення ДФС від 10.01.2018 р. №101/6/99-99-13-01-01-15/IПК.

Нарахування і сплату (перерахування) ЄСВ за відокремлені підрозділи, які не мають окремого балансу, здійснює централізовано головне підприємство — юрособа за своїм місцезнаходженням. У разі прийняття юрособою рішення про виділення відокремленого підрозділу на окремий баланс та перехід до самостійного ведення ним розрахунків із застрахованими особами такий відокремлений підрозділ самостійно нараховує та перераховує суми єдиного внеску за своїм місцезнаходженням.

Враховуючи, що за умовами запитання відокремленим підрозділом є склад, то, ймовірно, як нарахування виплат, так і їх сплата здійснюватимуться головним підприємством. Відповідно, ПДФО сплачується за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу, а військовий збір та ЄСВ — за місцезнаходженням головного підприємства.

Подання звітності

У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, то головне підприємство подає форму №1ДФ за працівниками відокремленого підрозділу окремою порцією за своїм місцезнаходженням, а також копії такої порції до ДФС за неосновним місцем обліку (місцезнаходженням відокремленого підрозділу).

Усі інші звіти (в т. ч. звіт з ЄСВ) подаються за основним місцем обліку такого платника (головного підприємства):

— за місцем розташування земельної ділянки (п. 286.2 ПКУ);

— за місцезнаходженням об'єкта — податок на майно (пп. 266.7.5 ПКУ).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру