• Посилання скопійовано

Що нового

Зміни в ліцензійних умовах провадження туроператорської діяльності

! Туроператорам, туристам

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності, затверджених постановою КМУ від 11.11.2015 р. №991.

Зокрема, Ліцензійні умови доповнено нормами, якими передбачено, що туроператор зобов'язаний забезпечити дотримання мінімального розміру фінансового забезпечення своєї цивільної відповідальності (гарантією банку або іншої кредитної установи) перед туристами, встановленого ст. 15 Закону про туризм, протягом строку дії ліцензії. У разі проведення виплат за гарантією банку або іншої кредитної установи туроператор зобов'язаний привести розмір такої гарантії до встановленого законом мінімального розміру фінансового забезпечення його цивільної відповідальності протягом робочого дня, що настає за днем проведення виплати.

Туроператор, який надає послугу, пов'язану з виїзним туризмом та перевезенням, зобов'язаний двічі (за вісім годин та дві години) до запланованого часу відправлення рейсу перевірити інформацію про час його відправлення та у разі затримки рейсу на чотири або більше години від запланованого часу відправлення розмістити інформацію про зазначену затримку на своєму веб-сайті та надіслати на електронну адресу органу ліцензування.

Туроператор на своєму веб-сайті зобов'язаний розмістити у довільній формі інформацію про турагентів, які провадять посередницьку діяльність з реалізації комплексу туристичних послуг, розробленого туроператором, та чинні договори на туробслуговування.

Туроператор під час провадження своєї діяльності забезпечує створення необхідних умов для доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до місць її провадження.

Останні дві вимоги починають застосовуватися з 29.07.2019 р.

Також уточнено вимоги до освітнього рівня керівників та працівників туроператора.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 р. №420 чинна з 29.05.2019 р.


В Україні впроваджуються єдині стандарти в описі лікарських засобів

! Фармацевтам, громадянам

Кабмін вніс зміни до пункту 4 Положення про Державний реєстр лікарських засобів, затвердженого постановою КМУ від 31.03.2004 р. №411.

Установлено, що до зазначеного Реєстру вноситимуться такі відомості про лікарський засіб:

— назва лікарського засобу (торговельна назва, міжнародна непатентована назва);

— найменування виробника, його місцезнаходження та місцезнаходження його виробничих потужностей;

— синоніми, хімічна назва, повний склад лікарського засобу;

— фармакологічна дія, фармакотерапевтична група лікарського засобу;

— показання, протипоказання, запобіжні заходи, взаємодія з іншими лікарськими засобами;

— способи застосування, доза діючої речовини в кожній одиниці та кількість одиниць в упаковці;

— побічна дія, форма випуску, умови зберігання, строк придатності, умови відпуску та належність лікарського засобу до лікарських засобів, рекламування яких заборонено;

— інструкція для медичного застосування лікарського засобу;

— інформація про належність до лікарських засобів, які закуповуються відповідно до абз. 16 ч. 3 ст. 2 Закону «Про публічні закупівлі»;

— дані щодо реєстрації лікарського засобу в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, а також державах — членах ЄС, якщо такий лікарський засіб пройшов державну реєстрацію як лікарський засіб, який зареєстрований компетентним органом США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, лікарський засіб, що за централізованою процедурою зареєстрований компетентним органом ЄС, для застосування на території зазначених країн чи держав — членів ЄС, у тому числі назви країни реєстрації, органу реєстрації та дата реєстрації;

— дані щодо попередньої реєстрації, перереєстрації чи скасування реєстрації лікарського засобу.

— уся інформація про лікарські засоби вноситиметься до Державного реєстру лікарських засобів за єдиними національними стандартами, прийнятими на основі міжнародних стандартів (ISO).

МОЗ вносить до Реєстру відомості про лікарський засіб на підставі наказу МОЗ про його державну реєстрацію.

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.05.2019 р. №387 чинна з 14.05.2019 р.


Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового

! Платникам акцизного податку з пального та етилового спирту

Кабмін затвердив Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Цей Порядок визначає механізм відкриття та закриття рахунків платників акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового (далі — платники акцизного податку), зареєстрованих у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРП та СЕ), механізм роботи зазначеної системи, а також проведення розрахунків із бюджетом із використанням зазначених рахунків.

СЕАРП та СЕ вводиться в дію з 01.07.2019 р.

Платники акцизного податку зобов'язані з 01.05.2019 р. до 01.06.2019 р. зареєструвати в СЕАРП та СЕ всі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники будуть станом на 01.07.2019 р.

СГ, які відповідатимуть визначенню платників акцизного податку з 01.07.2019 р., зобов'язані до 01.07.2019 р. зареєструватися як платники акцизного податку та зареєструвати в СЕАРП та СЕ усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники акцизного податку будуть станом на 01.07.2019 р.

Також установлено, що:

рахунки платників акцизного податку, зареєстрованих у СЕАРП та СЕ, відкриваються у Казначействі;

у товаросупровідних документах на пальне обсяги пального відображаються виробниками пального в кілограмах і літрах, приведених до температури 15° C;

у товаросупровідних документах на спирт етиловий обсяги спирту етилового відображаються виробниками спирту етилового в декалітрах і в декалітрах 100-відсоткового спирту, приведених до температури 20° C;

вищезазначені товаросупровідні документи подаються суб'єктами ЗЕД під час митного оформлення пального або спирту етилового до контролюючих органів.

Пункти 19 — 44 Порядку набирають чинності з 01.07.2019 р. Також з цієї дати втрачають чинність постанови КМУ від 24.02.2016 р. №113 та від 06.07.2016 р. №409.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.04.2019 р. №408 чинна з 24.05.2019 р.


Скасовано граничні строки розрахунків щодо деяких ЗЕД-операцій

! Суб'єктам ЗЕД

Нацбанк постановив, що граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, визначені в п. 21 розд. II Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5, не поширюються на:

— товари для виготовлення (розробки) космічних ракет-носіїв, космічних апаратів, наземного сегмента космічних систем для суб'єктів космічної діяльності,

— товари для розроблення, виробництва, ремонту, обслуговування авіатехніки та авіадвигунів для суб'єктів літакобудування;

— товари, які експортуються та/або імпортуються для потреб угоди про розподіл продукції та передбачені такою угодою;

— товари, що імпортуються в межах держконтрактів з оборонного замовлення;

— товари і послуги, що підлягають закупівлі за угодами з МОЗ;

— послуги, роботи (крім транспортних і страхових послуг/робіт), права інтелектуальної власності та/або інші немайнові права, що експортуються;

— медичні послуги, що імпортуються для забезпечення лікування за кордоном громадян України із захворюваннями згідно із затвердженим МОЗ переліком.

Зміною до Iнструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою НБУ від 02.01.2019 р. №7, банкам дозволено завершувати валютний нагляд за дотриманням граничних строків розрахунків за операціями з експорту товарів після зарахування коштів за акредитив.

Постанова Національного банку України від 14.05.2019 р. №67 чинна з 16.05.2019 р.


Внесено зміни до Ліцензійних умов провадження діяльності з надання фінпослуг

! Фінустановам

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), затверджених постановою КМУ від 07.12.2016 р. №913.

Зокрема, визначено, що кредитним спілкам, які відповідно до абз. 5 ч. 1 ст. 21 Закону про кредитні спілки можуть виступати поручителем виконання членом спілки зобов'язань перед третіми особами, ліцензія на надання гарантій та поручительств видається органом ліцензування з обмеженням щодо надання гарантій. Iнформація про таке обмеження відображається в ліцензії.

Ліцензія на надання послуг у системі накопичувального пенсійного забезпечення видається:

адміністраторам недержавних пенсійних фондів — у частині адміністрування НПФ;

недержавним пенсійним фондам — у частині надання послуг у накопичувальній системі пенсійного страхування НПФ — суб'єктом другого рівня системи пенсійного забезпечення.

Також викладено у новій редакції форму заяви про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів).

Постанова КМУ від 22.05.2019 р. №427 набирає чинності 29.07.2019 р.


Затверджено порядок повернення майна депортованим

! Депортованим особам

Уряд затвердив Порядок повернення майна чи відшкодування його вартості депортованим особам або у разі їх смерті спадкоємцям таких осіб.

Порядок визначає процедуру повернення вилучених унаслідок депортації будівель, житлових будинків, іншого житла та іншого майна, які за наявності можливості (якщо будинок не зайнятий, а майно збереглося) повертаються особам, які мають статус депортованих осіб і відповідне посвідчення (далі — депортовані особи), або у разі їх смерті спадкоємцям таких осіб (далі — спадкоємці), натурою чи відшкодування вартості вилучених унаслідок депортації будівель, житлових будинків, іншого житла та іншого майна (далі — майно) у разі відсутності можливості їх повернення.

Для повернення майна або отримання компенсації депортовані особи або їх спадкоємці мають протягом 3 років з дня набуття статусу депортованого написати відповідну заяву. Якщо майно, вилучене внаслідок депортації, перебуває на тимчасово окупованих територіях, заяву подають до уповноваженого органу за фактичним місцем проживання.

Після повного відновлення конституційного ладу України на зазначених територіях уповноважений орган протягом одного місяця передає заяву до уповноваженого органу за місцезнаходженням майна депортованої особи.

До заяви додаються копії:

1) паспорта громадянина України;

2) посвідчення особи, депортованої за національною ознакою;

3) довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

4) документів, що підтверджують право власності заявника на майно, а також інших документів (у тому числі архівних) про вилучення майна, його якісні характеристики (модель, марка тощо).

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.04.2019 р. №357 чинна з 27.04.2019 р.


Нові бланки перевірок від Держгеокадастру

! СГ

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру зобов'язала керівників головних управлінь Держгеокадастру в областях, місті Києві запровадити в діловодство бланки для:

— повідомлення про проведення планового заходу держнагляду (контролю) щодо додержання СГ вимог законодавства у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності;

— посвідчення на проведення планового (позапланового) заходу держнагляду (контролю) щодо додержання СГ вимог законодавства у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності;

— припису про усунення порушень, виявлених під час проведення планового (позапланового) заходу держнагляду (контролю) щодо додержання СГ вимог законодавства у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності;

— повідомлення про проведення планового заходу держнагляду (контролю) щодо додержання СГ вимог законодавства у сфері використання та охорони земель;

— посвідчення на проведення планового (позапланового) заходу держнагляду (контролю) щодо додержання СГ вимог законодавства у сфері використання та охорони земель;

— припису про усунення порушень, виявлених під час проведення планового (позапланового) заходу держнагляду (контролю) щодо додержання СГ вимог законодавства у сфері використання та охорони земель;

— повідомлення про проведення планового заходу держнагляду (контролю) щодо додержання СГ вимог у сфері землеустрою;

— посвідчення на проведення планового (позапланового) заходу держнагляду (контролю) щодо додержання СГ вимог законодавства у сфері землеустрою;

— припису про усунення порушень, виявлених під час проведення планового (позапланового) заходу держнагляду (контролю) щодо додержання СГ вимог законодавства у сфері землеустрою;

— акта про відмову у проведенні планового (позапланового) заходу держнагляду (контролю).

Наказ Держгеокадастру від 11.02.2019 р. №31 чинний з 11.02.2019 р.


Нові вимоги щодо ввезення в Україну тварин, продуктів, кормів

! Iмпортерам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило:

1) Вимоги щодо ввезення на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, які поширюються на відносини між операторами потужностей (об'єктів), компетентним органом, країнами-експортерами / країнами походження, державними ветеринарними інспекторами та особами, відповідальними за ввезення на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу;

2) Вимоги щодо ввезення (пересилання) на митну територію України харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки, які поширюються на відносини між операторами ринку, компетентним органом, країнами-експортерами / країнами походження, державними ветеринарними інспекторами та особами, відповідальними за ввезення на митну територію України харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки.

Водночас втрачає чинність Наказ Держдепартаменту ветмедицини та Мінагрополітики від 14.06.2004 р. №71 «Про затвердження Ветеринарних вимог щодо імпорту в Україні об'єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду».

Наказ Мінагрополітики від 16.11.2018 р. №553 набирає чинності з 24.11.2019 р.


Запроваджується новий стандарт на пшеницю

! Аграріям

Мінагрополітики повідомляє, що новий стандарт ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови» вводиться в дію 10.06.2019 р. до початку нового маркетингового року 2019/2020. Одночасно скасовується стандарт ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови». Попередня редакція наказу ДП «УкрНДНЦ» передбачала запровадження нового стандарту з 1 серпня.

Метою стандарту є оптимізація та удосконалення нормативної бази у сферах виробництва, заготівлі, зберігання, переробки, торгівлі та визначення якості зерна пшениці м'якої та твердої на продовольчі і непродовольчі потреби відповідно до структури її вирощування в Україні.

Наказ ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 14.05.2019 р. №125 чинний з 14.05.2019 р.


Iноземні емітенти ЦП можуть розкривати інформацію за своїм законодавством

! Учасникам ринку ЦП

НКЦПФР внесла зміну до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 03.12.2013 р. №2826.

Пункт 17 розділу I Положення доповнено новим абзацом, за яким іноземний емітент, цінні папери якого допущені до обігу на території України, може розкривати в публічному доступі інформацію згідно з законодавством держави походження такого емітента.

Рішення НКЦПФР від 02.04.2019 р. №194 чинне з 24.05.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру