• Посилання скопійовано

Щодо надання податкової консультації

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 22.03.2019 р. №1180/6/99-99-14-05-01-15/IПК

Щодо надання податкової консультації

Суттєво. Якщо продавець отримує готівку у відділенні кур'єрської служби доставки за раніше відправлений товар і споживач через службу доставки перерахував післяплату за придбаний товар, цю операцію не треба проводити через РРО.

! СГ, які торгують із доставкою через кур'єрські служби

Державна фіскальна служба України розглянула звернення ФОПа щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Щодо використання реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО) при перевищенні платниками єдиного податку у календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень (питання 1 та 2)

Законом України від 1 липня 2015 року №569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» внесено зміни до Податкового кодексу України (далі — Кодекс) і, зокрема, Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», метою яких є вдосконалення механізму застосування цих актів та запобігання можливим порушенням з боку суб'єктів господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки за товари (послуги).

Відповідно до пункту 296.10 статті 296 Кодексу РРО не застосовуються платниками єдиного податку: першої групи; другої і третьої груп (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

У разі перевищення у календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку другої групи (фізичної особи — підприємця) є обов'язковим з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення.

Статтею 2 Закону №265 визначено, що розрахункова операція — це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або у разі повернення товару (відмови від послуги) — оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Отже, якщо оплата за реалізовані Вами товари (послуги) згідно з договором здійснюється виключно у безготівковій формі через установи банку, застосування РРО є необов'язковим. Але у разі якщо оплата за реалізовані товари (послуги) буде здійснюватися готівкою, то застосування РРО є обов'язковим згідно з вимогами пункту 296.10 статті 296 Кодексу.

Щодо отримання готівки від кур'єрської служби доставки у разі її перерахування як післяплати за товар (питання 3)

Якщо Ви отримуєте готівку у відділенні кур'єрської служби доставки за раніше відправлений товар і споживач через службу доставки перерахував післяплату за придбаний товар, зазначена операція не потребує проведення через РРО.

Разом з тим Ви обов'язково зобов'язані у день отримання оплати відображати у відповідній книзі суму доходу, отриманого від реалізації товару.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру