• Посилання скопійовано

Про надання відповіді

Лист Міністерства соціальної політики України від 20.03.2019 р. №14/0/23-19/133

Про надання відповіді

Суттєво. Законодавством про працю не передбачено обов'язку фізособи-підприємця вести книгу обліку руху трудових книжок і вкладишів до них.

! ФОПам

Юридичним департаментом Міністерства розглянуто Ваше звернення <...> і в межах компетенції повідомляється.

Відповідно до частини другої статті 48 Кодексу законів про працю України трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів.

Порядок ведення трудових книжок в Україні визначається Постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 року №301 «Про трудові книжки працівників» та Iнструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року №58.

Відповідно до абзацу першого статті 2.21-1 Iнструкції трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму, та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов'язану з наданням послуг (кухари, няньки, водії тощо), зберігаються безпосередньо у працівників.

Законодавством про працю не передбачено обов'язковість фізичної особи — підприємця вести книгу обліку руху трудових книжок і вкладишів до них.

Одночасно повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, рекомендаційний та необов'язковий характер.

Директор Юридичного департаменту О. ТУЛІНА

До змісту номеру