• Посилання скопійовано

Визначення коду УКТ ЗЕД для комплекту товарів

У консультації від 04.01.2019 р. №65/6/99-99-15-03-02-15/IПК (див. «ДК» №3/2019) ДФСУ розповіла, як відображати у податковій накладній постачання комплекту (набору) товарів. При цьому найбільш спірним є питання визначення для такого комплекту коду УКТ ЗЕД (особливо якщо товари в комплекті є різними).

Класифікація товарів за УКТ ЗЕД

У згаданій консультації податківці зазначають, що класифікація товарів здійснюється відповідно до Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД, приміток, додаткових приміток та розділів, груп і товарних позицій.

Водночас укотре наголошується, що номенклатура товарів продавця має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів.

Визначення коду УКТ ЗЕД набору (комплекту товарів), який містить кілька видів однієї товарної позиції та один (чи кілька) видів іншої товарної позиції здійснюється з огляду на правило 3 Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД1.

1 Основні правила інтерпретації УКТ ЗЕД, додаток до Закону України від 19.09.2013 р. №584-VII «Про Митний тариф України».

Що ж говорить, правило 3?

У разі коли товар на перший погляд можна віднести до двох чи більше товарних позицій, його класифікація здійснюється так:

(a) перевага надається тій товарній позиції, в якій товар описується більш конкретно порівняно з товарними позиціями, де дається більш загальний його опис. Проте коли кожна з двох чи більше товарних позицій стосується лише частини матеріалів чи речовин, що входять до складу суміші чи багатокомпонентного товару, або лише частини товарів, що надходять у продаж у наборі для роздрібної торгівлі, такі товарні позиції вважаються рівнозначними щодо цього товару, навіть якщо в одній із них надається повніший або точніший опис цього товару;

(b) суміші, багатокомпонентні товари, які складаються з різних матеріалів або вироблені з різних компонентів, товари, що надходять у продаж у наборах для роздрібної торгівлі, класифікація яких не може здійснюватися згідно з правилом 3 (a), повинні класифікуватися за тим матеріалом чи компонентом, який визначає основні властивості цих товарів, за умови що цей критерій можна застосувати;

(c) товар, класифікацію якого не можна здійснити відповідно до правила 3 (a) або 3 (b), повинен класифікуватися в товарній позиції з найбільшим порядковим номером серед номерів товарних позицій, що розглядаються.

Як усе це застосувати при складанні податкової накладної?

Податківці роз'яснюють, що операція з постачання набору (комплекту) товарів, який містить кілька видів однієї товарної позиції та один (чи декілька) видів іншої товарної позиції, у податковій накладній відображається одним рядком. А як бути з кодом УКТ ЗЕД у такому разі?

Якщо товарна позиція (код УКТ ЗЕД) у товарів в комплекті є однаковою, зазначатиметься саме вона. А якщо ні, то продавцеві доведеться визначити код УКТ ЗЕД, який відповідає правилу 3.

А продавцям, які не впевнені у власних силах і не спроможні самостійно правильно визначити код УКТ ЗЕД, податківці традиційно радять звертатися до Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень) або науково-дослідного інституту судової експертизи.

Таке роз'яснення податківців уже не перше: аналогічні надавалися в індивідуальній податковій консультації від 12.09.2017 р. №1908/6/99-99-15-03-02-15/IПК, листі Головного управління ДФС у м. Києві від 13.02.2017 р. №2888/10/26-15-14-05-04-22 та у ЗIР, підкатегорія 101.17.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру