• Посилання скопійовано

Що нового

Небезпечні відходи можна вивезти, навіть якщо їх можна переробити в Україні

! Експортерам відходів

Кабмін вніс зміну до Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням, затвердженого постановою КМУ від 13.07.2000 р. №1120.

Положення доповнено нормами (нові абзаци п. 11), якими визначено, що наявність в Україні потужностей для утилізації небезпечних відходів (операції R1 — R13 розділу Б додатка 1 до Положення) не може бути перешкодою для прийняття рішення про експорт небезпечних відходів з метою їх видалення (операції D1 — D15 розділу А додатка 1 до Положення).

Наявність в Україні потужностей для видалення небезпечних відходів (операції D1 — D15 розділу А додатка 1 до Положення) не може бути перешкодою для прийняття рішення про експорт небезпечних відходів з метою їх утилізації (операції R1 — R13 розділу Б додатка 1 до Положення).

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.11.2018 р. №1212 чинна з 20.02.2019 р.


Затверджено Порядок внесення до ЄДР відомостей про ліцензування

! СГ

Кабмін затвердив Порядок внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відомостей про ліцензування виду господарської діяльності, документи дозвільного характеру.

Установлено, що:

— документи в електронній формі подаються суб'єктом господарювання, уповноваженим ним органом (особою) через портал електронних сервісів за умови реєстрації користувача на порталі електронних сервісів з використанням кваліфікованого електронного підпису;

— рішення, прийняті дозвільним органом відповідно до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», оприлюднюються на порталі електронних сервісів у день їх прийняття за допомогою програмних засобів ведення порталу електронних сервісів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 р. №47 чинна з 01.02.2019 р.


Визначено критерії оцінювання ступеня ризику у сфері полювання

! Мисливським господарствам

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері мисливського господарства та полювання і визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Державним агентством лісових ресурсів. До них належать:

— відсоток фактичного кадрового забезпечення єгерської служби СГ від чисельності, встановленої законодавством, протягом останніх 3-х років, що передують плановому періоду;

— фактична чисельність козулі європейської від оптимальної чисельності, встановленої законодавством, протягом останніх 3-х років, що передує плановому періоду;

— відсоток запланованих заходів щодо охорони, раціонального використання, відтворення мисливських тварин, збереження та поліпшення стану мисливських угідь, які було виконано за результатами останніх 3-х років, що передує року, в якому розробляється річний план заходів державного нагляду (контролю);

— обсяг вкладення коштів у забезпечення охорони і відтворення мисливських тварин від обсягу, встановленого законодавством, протягом останніх 3-х років, що передують плановому періоду;

— кількість випадків інфекційних захворювань мисливських тварин, які небезпечні для життя або здоров'я людини, виявлених на території користувача мисливських угідь протягом останніх 3-х років, що передують плановому періоду;

— кількість порушень вимог законодавства у сфері мисливського господарства та полювання, виявлених протягом останніх 3-х років, що передують плановому періоду.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 р. №1210 чинна з 06.02.2019 р.


Положення про видачу ліцензії на переказ коштів поширюється на поштовиків

! Операторам поштового зв'язку

Нацбанк вніс зміни до Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, затвердженого постановою НБУ від 17.08.2017 р. №80. З його назви зникли слова «небанківським фінансовим установам», оскільки уточнено, що вимоги цього Положення тепер поширюються не тільки на небанківські фінансові установи, а й на операторів поштового зв'язку, які мають намір стати платіжними організаціями та/або учасниками платіжних систем та надавати послуги з переказу коштів у національній валюті без відкриття рахунків. Відповідні зміни внесено і до тексту Положення.

Постанова Національного банку України від 29.01.2019 р. №25 чинна з 07.02.2019 р.


Нацбанк затвердив Положення про здійснення валютних інтервенцій

! Учасникам валютного ринку

Нацбанк затвердив Положення про здійснення валютних інтервенцій Національного банку України на валютному ринку України.

Нацбанк здійснює валютні інтервенції на умовах «тод», «том», «спот» або «своп».

Нацбанк здійснює валютні інтервенції з купівлі, продажу іноземної валюти у формі:

— інтервенції за єдиним курсом;

— валютного аукціону;

— інтервенції за найкращим курсом;

— адресної інтервенції.

Нацбанк здійснює валютні інтервенції з використанням функціоналів торговельно-інформаційних систем або засобів Системи підтвердження угод.

Банк, заявка якого обрана НБУ для задоволення під час валютної інтервенції, зобов'язаний укласти угоду з НБУ щодо продажу (купівлі, обміну) іноземної валюти. Така заявка не може бути відкликана.

За неукладення банком угоди з НБУ банком щодо продажу (купівлі, обміну) іноземної валюти банк позбавляється права брати участь у валютних інтервенціях протягом наступних 30 календарних днів.

Постанова Національного банку України від 31.01.2019 р. №26 чинна з 07.02.2019 р.


Перехід на міжнародний номер банківського рахунку (IBAN) відстрочено

! Банкам та їхнім клієнтам

Нацбанк вніс до своєї Постанови від 28.12.2018 р. №162 «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні» зміну, якою переніс крайній термін запровадження міжнародного номера з 1 квітня 2019 року на 5 серпня.

Постанова Національного банку України від 22.02.2019 р. №41 чинна з 26.02.2019 р.


Внесено зміни до Тарифів на послуги з реєстрації та ліцензування НБУ

! Фінустановам

Нацбанк вніс зміни до Тарифів на послуги з реєстрації та ліцензування, що надаються Національним банком України, затверджених постановою НБУ від 12.08.2003 р. №333.

Змінами встановлено, що тариф за розгляд пакета документів щодо видачі ліцензії на здійснення валютних операцій небанківській установі становить 10130 грн, натомість 24 позиції виключено.

Постанова Національного банку України від 22.02.2019 р. №40 чинна з 23.02.2019 р.


Змінено класифікатор професій ДК 003:2010

! Працедавцям і працівникам

Мінекономрозвитку внесло зміни до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. №327.

Деякі назви робіт змінено, деякі скасовано. З'явилися і деякі нові професії.

Щоб дізнатися, чи потрібно вносити зміни до штатного розпису та/або трудових книжок працівників, ознайомтеся з нашим коментарем на сайті.

Наказ Мінекономрозвитку від 15.02.2019 р. №259 чинний з 15.02.2019 р.


Затверджено форму примірного авторського договору на музику

! Композиторам, виконавцям тощо

Міністерство культури України затвердило форму Примірного авторського договору про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності на використання твору музичного мистецтва.

Форма договору стосується концертних організацій та художніх (мистецьких) колективів сфери управління Мінкультури, та навіть і для них має рекомендаційний характер. Сторони такого договору мають право за взаємною згодою змінювати окремі його умови або доповнювати зміст.

Водночас втратили чинність накази МКТ від 03.11.2010 р. №1004/0/16-10 «Про затвердження форми Примірного авторського договору про передачу виключних майнових прав на використання твору музичного мистецтва» та Мінкульту від 04.07.2013 р. №606 «Про затвердження примірної форми Державного контракту на закупівлю творів музичного мистецтва за державним замовленням».

Наказ Мінкульту від 19.10.2018 р. №908 чинний з 19.10.2018 р.


Як визначатимуть операторів конфіденційного зв'язку

! Операторам телекомунікацій

Адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України виклала у новій редакції Порядок прийняття рішень щодо визначення операторів інформаційно-телекомунікаційних систем (мереж) Національної системи конфіденційного зв'язку, затверджений наказом Адміністрації Держспецзв'язку від 23.05.2016 р. №346.

Цей Порядок встановлює процедуру прийняття рішення щодо визначення операторів телекомунікацій операторами інформаційно-телекомунікаційних систем (мереж) Національної системи конфіденційного зв'язку, які з використанням ресурсу власних телекомунікаційних мереж, телекомунікаційної мережі загального користування, Національної телекомунікаційної мережі можуть надавати послуги конфіденційного зв'язку та/або захищеного доступу до мережі Iнтернет органам державної влади та органам місцевого самоврядування, державним підприємствам, установам, організаціям, процедуру включення їх до переліку операторів телекомунікацій, які мають право надавати послуги конфіденційного зв'язку та/або захищеного доступу до мережі Iнтернет, чи відмови у такому включенні, а також порядок розгляду та прийняття рішень про внесення змін до Переліку операторів Національної системи конфіденційного зв'язку.

Наказ Держспецзв'язку від 19.12.2018 р. №766 чинний з 29.01.2019 р.


Нові Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу

! Авіаперевізникам і пасажирам

Державна авіаційна служба України затвердила Авіаційні правила України «Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу».

Правила встановлюють загальні умови перевезення пасажирів і багажу повітряним транспортом, забезпечення безпеки польотів та якості обслуговування.

Дія Авіаційних правил поширюється на авіаційних перевізників та інших суб'єктів авіаційної діяльності, діяльність яких пов'язана з перевезенням пасажирів і багажу повітряним транспортом. Вони є обов'язковими для авіаперевізників, які здійснюють будь-які міжнародні чи внутрішні перевезення пасажирів та/або багажу за винагороду або безкоштовно з/до аеропортів, розташованих на території України, а також для пасажирів цих авіаперевізників.

Наказ Державіаслужби від 26.11.2018 р. №1239
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.02.2019 р. офіційно не опублікований


Удосконалено Ліцензійні умови користування радіочастотним ресурсом

! Користувачам радіочастотного ресурсу

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, внесла зміни до Ліцензійних умов користування радіочастотним ресурсом України, затверджених рішенням НКРЗ від 19.08.2005 р. №53.

Зокрема, Ліцензійні умови доповнено нормами (нові абзаци п. 1.6), якими передбачено, що залежно від особливостей застосування радіотехнології, визначених Планом використання радіочастотного ресурсу України (затверджений постановою КМУ від 09.06.2006 р. №815), користування смугами радіочастот для здійснення операторської діяльності із застосуванням радіотехнології, що зазначена у ліцензії, здійснюється на таких умовах:

Л01 — користування смугою радіочастот здійснюється на підставі ліцензій на користування радіочастотним ресурсом та дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів. Ліцензія на користування радіочастотним ресурсом встановлює виключне право на користування визначеним в ній радіочастотним ресурсом у межах зазначених регіонів;

Л02 — користування смугою радіочастот здійснюється на підставі ліцензій на користування радіочастотним ресурсом та дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів. Смуга або частина зазначеної смуги радіочастот може використовуватися в межах одного регіону кількома користувачами за умови забезпечення електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів;

Л03 — користування будь-яким каналом із відповідною шириною смуги випромінювання здійснюється на підставі ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України в усій виділеній смузі радіочастот необмеженим колом користувачів для побудови телекомунікаційних мереж, які забезпечують бездротовий доступ до Iнтернету (RLAN), всередині та ззовні приміщень за умови використання радіообладнання з адаптивним вибором вільного каналу та методів послаблення впливу шкідливих завад в умовах спільного користування смугами радіочастот із застосуванням технологій, здатних забезпечити ефективне використання радіочастотного ресурсу.

Додатки до Ліцензійних умов викладено в новій редакції (зокрема, вони вже не потребують печатки навіть за її наявності в ліцензіата).

Рішення НКРЗI від 26.12.2018 р. №668
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.02.2019 р. офіційно не опубліковане


Як слід подавати запит на інформацію Морській адміністрації

! Усім зацікавленим

Міністерство інфраструктури України затвердило Порядок складання та подання запитів на інформацію, розпорядником якої є Державна служба морського та річкового транспорту України, а також форму такого запиту.

Встановлено, що запит на інформацію, розпорядником якої є Державна служба морського та річкового транспорту (далі — Морська адміністрація), подається фізичною, юридичною особами, об'єднанням громадян без статусу юридичної особи, крім суб'єктів владних повноважень, в усній чи письмовій формі під час особистого прийому, або шляхом надсилання на адресу Морської адміністрації поштою, факсом, електронною поштою, або телефоном.

Наказ Мінінфраструктури від 22.12.2018 р. №650 чинний з 15.02.2019 р.


Як Держтелерадіо оформлятиме матеріали про адмінправопорушення

! ЗМI

Держтелерадіо затвердило Iнструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення Державним комітетом телебачення і радіомовлення України.

Ця Iнструкція встановлює порядок складання протоколів про адміністративні правопорушення, оформлення та зберігання матеріалів справ про адміністративні правопорушення уповноваженими на те посадовими особами Державного комітету телебачення і радіомовлення України і подання органам, уповноваженим розглядати справи про адміністративні правопорушення, протоколів та матеріалів справ про адміністративні правопорушення, відповідальність за вчинення яких передбачена:

статтею 186-7 КУпАП, — у частині недоставляння або порушення строку доставляння обов'язкового безоплатного примірника видань;

статтею 212-9 КУпАП — у частині порушення порядку ведення передвиборної агітації, агітації під час підготовки і проведення референдуму, порядку участі в інформаційному забезпеченні виборів з використанням друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств;

статтею 212-11 КУпАП — у частині ненадання можливості оприлюднити відповідь щодо інформації, поширеної стосовно суб'єкта виборчого процесу друкованим засобом масової інформації чи інформаційним агентством.

Наказ Держтелерадіо від 17.01.2019 р. №23
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.02.2019 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру